Giriş Kayıt

Parasite ve Dolor y gloria Bu Yıl Oscar Ödülleri'ne Damga Vurabilir


  1. Haberler
  2. Sinema
Quaresmania - 16 Ekim 2019 11:37

980 

resim

Bu yılın en beğenilen filmleri arasında yer alan Parasite ve Dolor y gloria’nın Amerika’da da sinemaseverler tarafından ilgiyle karşılanması, her iki filmin de Oscar yarışında oldukça iddialı olacağını gösterdi.

İngilizce olmayan filmlerin Yabancı Dilde En İyi Film, ya da yeni adıyla En İyi Uluslararası Film kategorisi dışında Oscar Ödülleri‘nde pek yer bulamadığı bilinen bir gerçek. Bugüne kadar sadece dokuz “yabancı” film En İyi Film kategorisinde adaylık kazanırken, bunlar arasından ödüle uzanan olmadı. En İyi Yönetmen ve En İyi Özgün Senaryo gibi kategorilerdeki adaylık sayıları En İyi Film’e kıyasla biraz daha yüksek olsa da bu kategorilerde de ödüle layık görülen yapımların sayısı oldukça düşük.

Ancak Akademi’nin son yıllarda daha uluslararası bir yapı hâline gelebilmek için Amerika dışındaki üyelerinin sayısını kayda değer ölçüde artırması, İngilizce olmayan filmlerin önümüzdeki dönemde Oscar Ödülleri’nde daha çok yer bulabileceğine dair umutlarımızı artırdı. Nitekim geçtiğimiz yıl Roma ve Cold War‘un Yabancı Dilde En İyi Film dışında da adaylıklar kazanması, Roma’nın bununla da kalmayıp En İyi Yönetmen ve En İyi Görüntü Yönetimi dâhil 3 dalda Oscar kazanması, Akademi’de yaşanan değişimin etkilerinin şimdiden hissedilmeye başlandığını gösterdi.

Oscar yarışında yer alacak filmler artık yavaş yavaş şekillenmeye başlarken Parazit – Parasite ve Acı ve Zafer – Dolor y gloria‘nın da bu filmler arasında kendilerine yer bulması, bu yıl da İngilizce olmayan filmlerin ana kategorilerde adaylık alma ihtimalini ortaya çıkardı.

72. Cannes Film Festivali’nde beğeniyle karşılanan ve festivalden Altın Palmiye ile dönen Parasite, bu yıl Oscar yarışında en iddialı olan “yabancı” film. Güney Kore’ye En İyi Uluslararası Film kategorisinde ilk adaylığını kazandırmasına kesin gözüyle bakılan film, bu hafta Amerika’da vizyona girdi ve tüm dünyada olduğu gibi Amerika’da da sinemaseverler tarafından beğeniyle karşılandı. New York ve Los Angeles’ta üç sinema salonunda gösterilen Parasite, kopya başına en yüksek hasılatı elde eden film olarak yeni bir rekora imza attı. En az üç sinema salonunda gösterime giren İngilizce filmler arasında bugüne kadar en iyi açılış yapan filmler The Motorcycle Diaries” (77 bin $) ve Amelie (72 bin $)’ydi. Parasite ise ilk haftasında 376 bin dolar hasılata ulaşarak çok daha iyi bir açılış yaptı. Bu ayın sonuna gelindiğinde yüze yakın sinema salonunda gösteriliyor olması beklenen Parasite’ın The Motorcycle Diaries’in 25 milyon dolarlık toplam hasılatını geçeceği tahmin ediliyor.

resim

Parasite gibi rekor kıran bir açılış yapmamış olsa da Pedro Almodóvar imzalı Dolor y gloria da Amerika’daki sinemaseverler tarafından ilgiyle karşılanmış durumda. Almodóvar’ın son yıllardaki en iyi filmi olarak değerlendirilen Dolor y gloria, Amerika’da vizyondaki ikinci haftasının sonunda 574 bin dolar hasılata ulaştı.

Her iki filmin de Amerika’daki izleyici tarafından ilgiyle karşılanmış olması filmlerin Oscar yarışındaki etkisinin tahmin edilenden de büyük olabileceğini gösterdi. Bu noktada özellikle Parasite’ın En İyi Film adayları arasında kendisine yer bulma ihtimali oldukça yüksek görünüyor. Ayrıca Bong Joon-ho‘nun En İyi Yönetmen ve En İyi Özgün Senaryo kategorilerinde Oscar adaylığı alması da mümkün.

Dolor y gloria’nın En İyi Film kategorisinde adaylık alması hâlâ uzak bir ihtimal olarak görünse de, Pedro Almodóvar’ın En İyi Yönetmen kategorisinde ikinci adaylığını alabileceği konuşuluyor. Usta yönetmen daha önce 2002 yapımı Konuş Onunla – Hable con ella ile bu kategoride aday olmuş, yine bu filmle En İyi Özgün Senaryo Oscarı’na layık görülerek ilk Oscar ödülünü kazanmıştı.

Bu yıl Oscar yarışında adını sıkça duymayı beklediğimiz Dolor y gloria’nın iddialı olabileceği bir diğer kategori de En İyi Erkek Oyuncu. Dolor y gloria’da Almodóvar ile paralellikler taşıyan bir yönetmeni canlandıran Antonio Banderas, filmdeki etkileyici performansıyla adından övgüyle söz ettirmeyi başardı. Daha önce dört kez Altın Küre adaylığı kazanan, ancak henüz Oscar adaylığı bulunmayan Banderas, bu filmle ilk Oscar adaylığını kazanabilir.

Son olarak Hable con ella’da olduğu gibi Dolor y gloria’nın da En İyi Özgün Senaryo kategorisinde adaylık alan, hatta ödül için adı geçen yapımlardan biri olabileceği konuşuluyor.

Gisaengchung
2019
Gisaengchung
Komedi / Suç / Dram / Gerilim132 dk

Yönetmen: Bong Joon Ho
The Host ile uluslararası alanda tanınan, Snowpiercer ve Okja ile kariyerini sağlamlaştıran Bong Joon-ho, Parazit ile Cannes’da Altın Palmiye kazanarak yılın en iyi filmlerinden birine imza atmış oldu. Güney Kore’de tüm gişe rekorlarını kırarak 10 milyon...
8.5 (973,036 Oy)

Dolor y gloria
2019
Dolor y gloria
Dram113 dk

Yönetmen: Pedro Almodóvar
Hem İspanya’nın en özgün sinemacısı Almodóvar’ın hem de fetiş oyuncusu Banderas’ın muhteşem dönüşünü müjdeleyen Acı ve Zafer, Cannes’da eleştirmenlerin yıldız tablosunda en tepeye yerleşti ve izleyicilerin de olağanüstü övgüsüyle karşılandı;....
7.5 (63,475 Oy)

Kaynak: FilmLoverss


Yorumunuz



Forumdan Benzer Başlıklar



Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film