Giriş Kayıt
Yorumlar (48)
avatar
(91) -
Faşizm, diktatörlük, anarşizm, terör, yaygara..! İnsanın adını duyduğu an bile kan dolaşımını hızlandırıp gerginlik hissi uyandıran bu kavramlar yine aynı şekilde telaşa kapılıp ürken insanların ürünü aslında. Eşitliği savunup sınıfsal çatışmaları fitilleyen, sözüm ona demokrasi ve özgürlük diye yanıp tutuştuğu halde ağzından çıkanla faaliyete geçirdiği eylemlerde çelişki yaşayanların ortak bir sorunu mu var acaba? Birbirinin neredeyse dehşet veren türevleri olan korku sözcüklerini aslında tek bir nokta etrafında toparlamak mümkün: Ego!!! İnsan düşünmeden de edemiyor,toplumda söz ve koltuk sahibi olanlar kendi egolarını tatmin etmek için mi bazı yaptırımları uyguluyorlar??? Hadi canım daha neler Gülücük
Mutlaka izlenilmesi gereken ders niteliğinde bir eser…
8


default avatar
(186) -
Otokrasi üzerine bir derste, yapılan bir deneyin insanlar üzerinde yarattığı deneyimin çarpıcı sonuçlarının anlatıldığı The Wave filmi, uzun süredir izledir izlediğim en iyi politik ve deneysel filmlerden biriydi.

Faşizmin ve totaliter sistemlerin nasıl demokrasi üzerinden geliştiklerini ve ideolojinin kendini eylemde nasıl oluşturduğunun pratik uygulamasından ibaret olan filmi, esas çarpıcı kılan, hiç değinmediği ama filmin temel meselesi olan, demokrasinin ikircikli, baskıcı yapısının üzerine kurulmuş olmasıydı.

Diğer önemli nokta ise, liderin kendi yarattığı gerçekliğin içinde kaybolması meselesiydi. Lider kendi kendini alkışlayan ve yarttığı toplum - gerçeklik- içinde kaybolmasıydı. Mürüdlerin ve inanmışların iman meselesi ise, totoliter sistemlerin temel dayanak noktası olduğu da vurgulanmıştı.

Sonuç olarak, Faşizm ve totaliter sistemlerin doğasını açıklamaya çalışan (zaman zaman yetersiz kalan) iyi niyetli ve sert bir filmdi.
9


‹ Önceki 1 2 3 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film