Giriş Kayıt
Yorumlar (48)
avatar
(74) -
İzlediğim ilk politik film olduğu için diğerleriyle bir mukayese yapamayacağım ama filmi beğendim, vermek istediği mesajı açıktan vermiş zaten.

Çok uzun yazmak istemiyorum, Siz filmde ne bulacağım diyorsanız. Kişilerin nasıl kendi eksiklerini örtmek için -kendilerine göre kutsal- amaçlara bağlandığını göreceksiniz. Size tavsiyem sizde bir birey olduğunuz için sizinde dünya görüşleriniz vardır bu yüzden ne olursa olsun düşünceleriniz bir kenara bırakın çünkü filmi anlamanıza engel olabilir.

Yok mu güzel bir filmde izleyeyim diye düşünüyorsanız filmi size tavsiye ederim. 8/10 Hıhı
8


default avatar
(10) -
Bir çok insanın içinde bulunan bastırılmış duygu,düşünce ve dürtülerin;disiplin,güç,otorite ile ortaya çıkmasını iyi bir şekilde anlatmış.Karizmatik otorite sayesinde bir kişinin,belirli bir grubu ya da topluluğu nasıl etkileyebileceği ve faşizmin yoğun olarak yaşandığı bir yerde,basit bir itekleme ile bunun ortaya çıkabileceğini güzelce bizlere sunmuş.10/8


avatar
(231) -
Sosyoloji dersinde izleyip ardından bu film hakkında bir rapor yazmıştık. Başlarda sıkılmıştım o zamanlar tekrar izlediğimde filmin ne kadar önemli olduğunu anladım
7


avatar
(422) -
Yine Almanya, yine harika bir politik film...

Resmen birilerine ders vermek için yapılmış bir yapıt. Konuyu o kadar güzel işlemişler ki ağzınız açık kalıyor. Film faşizmin nasıl yavaş yavaş bünyeye yerleştiğini, ne gibi sonuçlar doğurabileceğini harika bir kurguyla kameralara yansıtıyor. Kesinlikle izleyin ve izletin. Saygılar
7


default avatar
(61) -
enteresan bir film, izlenmeli. Ayrıca işlerin b.ka sarması bu olsa gerek hahahahaha
7


avatar
(172) -
Etkileyici, ders verici.

Ders içi sohbetlerin, öğretilerin ne boyuta varabileceğini göstermesi harika. Ufak çaplı bir otokrasi ve faşizm değerlendirmesi. Evinde huzuru bulamayanların ait olma duygusunu giderebilmek için ne gibi yollara saptıklarının hikayesi. İzlemenizi tavsiye ediyorum. Keyif alıp kendinize bir şeyler katacaksınızdır.

Eleştireceğim yer; çuvaldızı kendimize batırmamız adına eğitim sistemimizdir. Gelişmiş ülkelerle bizim aramızdaki fark okulda başlıyor.
7


avatar
(678) -
Çok kaliteli bir alman sosyal deney filmi daha Saygılar
9


default avatar
(8) -
Faşizmi Almanlar iyi bilir. Bana göre çok iyi bir şekilde anlatılmış.
9


default avatar
(61) -
2-3 yıl önce bizim emektar dvd player'la izlemiştim. En çok etkilendiğim filmlerden birisidir. Faşizm'i belki tam manasıyla açıklamıyor, detaylara inmiyor ama kesinlikle çarpıcı ve sürükleyici bir Alman filmi. Üstelik bunu gençler üzerinden anlatması filmi bence daha güzel yapmış. Ne yapın ne edin bu filmi bulun, izleyin.
9


default avatar
(29) -
filme 8 film sonundaki ''Was dich so verändert hat'' parçaya 10 veriyorum film bittikten sonra dinlemeye devam edin...
8


default avatar
(23) -
merakla izleyeceğiniz çok çarpıcı bir film Saygılar
9


avatar
(370) -
faşizmin ilkelerinden yola çıkarak bir sınıfta bu ilkelerin "ders projesi" bağlamında kabul edilip uygulamaya geçirilmesi anlatılıyor filmde.

filmi salt alman faşizmi olarak okumak yanlış. örneğin filmdeki "dalga grubu" liselerimizdeki "ocak" yapılanması ile aynı kategoride ele alınması gereken bir saçmalığı içeriyor.

simgeler, birlik ve beraberlik adında dışlayıcılık, otoriteryen kişiliğin baskınlaştırılması yoluyla kitlelerin ne kadar kolayca yoldan çıkabileceği ve bunun gayet de "mantıklı" yollarla yapılabileceği güzel yansıtılmış. zira filmde otorite kör göze parmak "baskı ve şiddet" yoluyla değil gayet bilimsel tavsiyeler şeklinde kendini gösteriyor.
8


avatar
(2066) -
Düşündüren filmlere güzel bir örnek. Alman sinemasından, faşizme dair bir anlatı. Özellikle tektiplik, otorite, itaat, birliktelik, saldırganlık üzerine düşündürücü. (Bu arada üniformaya dikkat, ülkemizde tektip üniformanın henüz 2012 yılında kaldırıldığını unutmayalım!) Sıkmadan siyasal bir konuyu işleyen iyi bir film. 7.

Cevaplar (4)
avatar
(370) -
ülkemizde tektip üniforma henüz 2012'de kaldırıldı diyorsun ama birçok avrupa ülkesi o "henüz" aşamasına bile gelmedi zira ilkokul evresinde giydirilen üniforma ile filmde anlatılmak istenen arasında bir ilişki yok.

ilkokulda tektip kıyafet sosyal adalet amaçlı bir uygulamadır ve birçok çağdaş ülke kıyafet serbestisinden tekrar tektipe dönmektedir. zira kıyafet serbestisi de günümüz tüketim toplumu şartları içinde gayet "üniforma" olarak konumlanabilir. zira filmde beyaz gömlekle bunu anladıysan filmi yanlış izledin demektir. ilkokul bebelerinin tektip kıyafetinden çok "takım elbise"nin kaldırılıp kıyafet serbestisi getirilmelidir senin mantığınla.
8


3
| Bildir
avatar
(2066) -
Sevgili forumdaşım, çocuklar devletin memuru ve mahkumu değildir. Dünyanın özgür ülkelerinde çocuklar forma giymez. Üniforma mesleğe dair bir işarettir. Polis, asker, mahkumlar, mollalar vs. Üstelik çocuklara rengarenk bir dünyayı değil, tektip bir dünyayı zorunlu kılmaya kimsenin hakkı yoktur. Saygıyla, özgürlükle kalın.


2
| Bildir
default avatar
(23) -
Tek tip üniforma özellikle lise döneminde marka merakı ve kişilik arayışı içinde olan gençleri birbirlerine üstünlük gösterisi yapmaktan alıkoymakta.Ayrıca disiplin gerçekten de önemli, filmdeki gibi bir faşistlik bizim ülkemizde olamaz kültürümüz buna müsaade etmez. Hiç bir dönemde böyle nazivari bir olay olmamıştır.Başka kültürlerin çokça dikte edilmesinde dolayı bundan sonra böyle bir olayla karşılaşılır mı bilinmez. Saygılar
9


0
| Bildir
avatar
(678) -
bizdeki kıyafet serbestliğinin açıkçası tektipleştirmeye karşı olduğu için değil baş örtüsünü serbest bırakmak için yapıldığını düşünüyorum.(Bu arada baş örtüsüne karşı değilim herkesin kendi inancı bunun yanında kolsuz kıyafetlerle okula gelmek yasak onunda serbest olması gerekir.)
Bu kıyafet serbestliğinin getirdiği ve getireceği birçok olumsuzluğu görünce ve düşününce aklım almıyor. Zaten artık okullar kendilerine has birden fazla sweatshirt, t-shirt gibi şeyler bastırıyor öyle bizim zamanımızdaki gibi gömlek hırka ceket gibi şeyler kalmadı neredeyse.
9


1
| Bildir


default avatar
(274) -
Oyunla karışık faşizm gelişimi dersi.
Basit çıkarımla mevzu, anarşişt ya da sosyalistlerin faşizmi ve onun gelişini yalayıp yutmalarıdır. Bilgi iyi ellerde kültür yaratırken o bilgi (Hitler'in Nietzsche okuyup aryan ırk yaratma hayali gibi) ikötü emellere de alet eilebilri. Toplum sürü psikolojisine yatkındır (Almanya'da bile) ve faşizm oldukça kolay geline bilen bir noktadır. filmin içinde kimi geçiş sorunları, sırıtmalar olsa da Almanların politik film yapma konusunda kimse eline su dökemez. her çıkışın bri de inişi vardır. mevzu çıkmak olsaydı... Die welle, (çevirisi tehlikeli oyun) benim çevirim dalga ismiyle çok daha iyi bir ifade bulan film. Dalga, dalganın hızla yayılışı ve etkileri üzerine bir film. 7/10
8


avatar
(1072) -
Gerçek bir olaydan esinlenilen filmde faşizmin kendisinden çok kitle tabanının oluşumu üzerinde durulmuş. Bir haftalık sürede birlikte davranmaya başlayan gençleri bir arada tutan bir ideoloji yok aslında, var olan tek şey aidiyet duygusunun yarattığı çekicilik. Fikirler yerine birkaç basit slogan yeterli o insanları bir arada tutmaya. Çünkü ait olma, birliktelik, aslında hiçbir şeyken bir şey olduğunu hissetme, güven duyma isteklerinin tatmin edildiği, emek vermeden kolayca bir değere dönüşebildikleri bir ortam kendilerine sunulan. Toplumcu aidiyetin faşizan aidiyetten temel farklılığı itaat kültürüne değil bir fikre sahip olması ve o fikri yaşama geçirebilmek için kollektif emek harcayıp çaba sarf etme gerekliliğidir.
Otokratik birlikteliği sağlamak için derinliği olmayan sloganlar; ekonomi, adalet, kalkınma, inanç ve etnik köken gibi kavramlar üzerine inşa edilir. Çünkü bunlar en geniş insan topluluğuna hitap edebilecek, çekim merkezi oluşturabilecek kavramlardır.

Otokrasinin tanımlanmasıyla başlayan filmde dersin işlenişi dikkat çekiciydi. Dikte edilen bir bilgi yoktu, herkes fikrini dile getirebiliyor konu üzerinde düşündükleri için ezberlemek zorunda kalmıyorlardı. Yani demokrasinin prototipi vardı.Bu demokratik ortam kullanılarak sistem değişti; tek tip kıyafetler, söz alınınca ayakta konuşma zorunluluğu, öğretmene koşulsuz itaat. (Bu kısmı tanıdık gelmiyor mu?)

Birlikte verilen kararlarla deneysel olarak otokrasinin zararlı yapısı işlenecekti. Öğrencilerin diktatör gibi görünen (olayın bu yönünün güçlü verilememesi filmin en önemli eksikliklerinden biri) öğretmenin etrafında hemen sürüye dönüşüvermeleri karşısında, yalnızca bir iki öğrencinin tepki gösteriyor olması gençliğe yönelik bir küçümseme mi yoksa malumun ilanı olarak mı değerlendirilmeli üzerinde düşünülmeğe değer. Aynı zamanda muhalefet eden öğrencinin sınıfsal yapısı da üzerinde düşünülmesi gereken noktalardan biri.
Olayın bir yönü de sürü çoban ilişkisinin düşünceyi ortadan kaldırıp yerine kitlesel davranma dürtüsünün yarattığı tehlikeye çekilen dikkat. Yani faşizmin demokrasinin bağrından filizlenişi.
Otokrasinin oluşturduğu birlikteliğin karşısında anarşizmin yer alması ve futbolun toplumsal işleviyle beraber, fanatik taraftarlık psikolojisi ile faşizan kitle psikolojisi arasındaki benzerlik te ayrıca incelemeye değer konular.

Kendi diktasını korumak adına, öğretmenin öğrencileri dersten çıkarışı, kırmızı gömlekli öğrenciyi üniformalarını giymediği gereçkesiyle görmediği sahne ile ötekileştirme çok iyi vurgulanmış.

Hızlı gelişen kurgusu ve derinlik konusunda yaşadığı sıkıntılara rağmen düşündürdükleriyle değerlenen bir film Die Welle...
85/100
9


avatar
(68) -
Anlatılmak istenen şey bu kadar güzel anlatılamazdı.
10


avatar
(1684) -
Söylenmesi gerekeni indecision söylemiş zaten.

Açıkcası seçim zamanları oy bile kullanmayan biri olarak politika ve politik filmlere bakış açım pek sıcak değildir. Farkında olmadan bu filmi alma gafletinde bulundum ve izledim (bundan fazla pişman olmasamda). Film ilerledikçe aslında bir ideolojiyi onun hakkında bir fikir sahibi olmadan körü körüne benimsemek ve ego tatmini üzerine bir konu çıkmaya başladı ki anlatılanlar verilen örnekler sadece faşizm değil kominizminde birer parçasıydı (ikisi de aynı şeyin laciverti hesabı). Genelinde kominist bir hava esse de sonlara doğru bunun biraz daha artması tarafsız bir yapım beklerken beni filmden soğuttu. En çok güldüğüm olay ise millet kapitalist kapitalist mutlu mesut yaşarken sağ ve solun kavgasının insanların ölümüne neden olmasıydı hahahahaha
6


avatar
(705) -
Almanların politik filmleri çok başarılı oluyor keza bu da öyle. Ellerindeki malzemeyi cüretkar ve sağlam bir şekilde işliyorlar.

Downfall
The Baader Meinhof Complex
Sophie Scholl: The Final Days
The Lives of Others
Das Experiment
Stalingrad
Good Bye Lenin
The Edukators


gibi toplumsal ve politik içerikli filmler bunun en büyük kanıtı. Bu film de Das Experiment'ı andırıyordu. Şahsen ondan da fazla beğendiğimi söylemeliyim. Sadece 1 haftada Faşizm'e giden yol;
düşük bütçe ve kısıtlı mekanla ancak bu kadar güzel irdelenebilirdi.

Son sahnesi enteresan.
Sürprizbozan: Göster

Kesinlikle kaçırılmaması gereken harika bir yapım. Hele ki Türkiye gibi her alanda faşizan bölünmelerin ve uygulamaların bolca olduğu bir toplumda yaşıyorsak... 8,5 / 10
8

Cevaplar (1)
avatar
(242) -
Das Leben der Anderen
6


0
| Bildir


avatar
(408) -
gerçekten izlenmesi gereken, son zamanlardaki en güzel filmlerden.
aldığı puanı hakediyor.
8


avatar
(88) -
film izlenmesi gereken bir yapıt gerçekten çok beğendim..
8


Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film