Giriş Kayıt
En çok beğenilen yorumlar
avatar
(253) -
YAŞIYORLAR
[They Live][1988]

Genel Yorum:
- Öngörülerine göre 2025 yılında tüm dünya gizli mesajlar aracılığıyla kontrol altına alınacak. 2011'deyken bunun ne etkili boyutlara ulaştığını görebilmek zor değil. Yeni neslin TV, internet başında kuruyup gittiğini görmek içler acısı... Facebook'taki büyük bir sayfa milyonlarca kişiyi kontrol edebilecek düzeye ulaştı. TV haberleri ne derse koyun diye tabir edilenler çobanına 'itaat et'memek için bir gerekçe göstermez. Şöyle bir dünyaya yukarıdan bakın: İnsanlar sabah-akşam aynı saatlerde iş telaşı içindeler, kimileri ekran karşısında zombiye dönmüştür, kimileri taraflı bir gazetenin her dediğine inanır vb... Zombilerin Şafağı filminde de benzer bir eleştiri vardı, günümüz insanların ruhsuz birer bedene dönüştüğünü vurguluyorlardı. They Live'da da buna benzer bir olay var. Olayı öyle bir eleştirmişler ki bu hale gelebilmemiz için ancak uzaylıların kontrolü altında olmamız gerekiyor, yani kendi kendimizi bu hale getirmemiz trajikomik halde deniliyor. Film bir bakıma 'uyanma projesi' amacı taşıyor denilebilir.

- Dergi, afişlerdeki gizli yazılar dahihaneceydi. İndirim ilanını görür görmez geceden sıraya giren kişileri ekranlarda sıkça görmüşüzdür. Bunu iyi bir şeymiş gibi gösteren kanallar ayrı bir mesele zaten. Gerçekten de sanki bir güç insanları kontrol altına almayı hedefliyormuş gibi... Dikkat ettiyseniz genelde tezgahtarlar, alışveriş yapanlar, kuaföre para döken kadınlar uzaylı olarak gösteriliyor. Efendimiz olan şeyin para olduğuna vurgu yapılıyor. Uzaylılar falan hikaye, ama şu bir gerçek ki "Onlar yaşıyorlar, biz uyuyoruz!"

Olumlu Yönleri & Artıları:
- Hiç susmasa da müzikleri bir gizem filmi için çok yerinde olmuş. 80'lerin bu tarz müzikleri günümüzde yok ne yazık ki. Yüksek oranda gizemi ve ilgi çekici konusu kendisini izlettirebiliyor. En etkili sistem eleştirisi yapan filmler arasına girebilmiş.

Olumsuz Yönleri & Eksileri:
- Süresi kısa olmasına rağmen zorla gözlük taktırma dövüşü de neyin nesiydi öyle. Filme önemli oranda zarar vermiş. Küçük UFO'nun parçalandıktan sonra parçalarının aşağı düşmemesi, çöp kamyonu sahnesi, gereksiz aksiyonlar, sırıtan oyunculuklar ve daha çok sayıda basitlikleri vardı. Carpenter'ın kalitesine yakışmayan nitelikteydi.

En Beğendiğim Replikler:
- "Onlar yaşıyorlar, biz uyuyoruz!"
- "Sadece insanlar gelecekle yüzleşmekten korkuyorlar!"

Bilinmesi Gerekenler & Notlar:

- Devam filminin veya dizisinin çıkacağı konuşuluyor, özellikle şu zamanlarda çokça ihtiyacımız var böyle filmlere.
- Benzer film: İstila. İyi seyirler.

Puanlama:
Yönetmen:★★★☆☆ Senaryo:★★★☆☆ Gizem:★★★★☆
Oyuncular:★☆☆☆☆ Kurgu:★★★☆☆ Gerilim:★★☆☆☆

═Film:[7.2]═══★★★☆☆═══IMDb:[7.0]═
7


avatar
(417) -
Farklı konusuyla ilgi çeken, zeka unsuru bir John Carpenter filmi. Bu sefer korku terimini ikinci plana almış Carpenter. Bilim-kurgu üzerinde durmuş. Uzaylıların dünya üzerinde görülmeleri. Ama nasıl görebiliyorsunuz bu uzaylıları? Onu da filmi izlerken görün derim. Şimdi burada söylersem bir anlamı kalmaz. yakaladım "Neler oluyor?" sorusu, cümlesiyle seyrettim filmi. Aşırı heyecan yüklü bir film olmasa da, konusu itibariyle film kendini ayakta tutuyor, izleyiciyi de ekrana taşıyor. John'un gözlüğü iyiydi, iyi. Hıhı
8


avatar
(287) -
John Carpenter'ın en iyi filmlerinden biri. Kalbur-üstü bir bilim-kurgu filmi gibi görünse de, esasında modern yaşamı ve insanı köleleştiren kapitalist düzeni güçlü bir biçimde eleştiren, nev-i şahsına münhasır bir yapım.
Her şeyiyle 80'lere ait, harika bir film; kesinlikle izlenmeli.
7


Yorumlar (25)
avatar
(6201) -
TikTok'da konusu çok kısa tanıtımı yapılınca ilgimi çekince izledim. Fakat çok beğenemedim. Aslında konu çok başarılı ama işleyişi sıfır. ilk yarım saatte konuya girinceye kadar lay,loy, lom'la geçiyor sonrasın'da amatör oyunculuklar, kötü makyajlar bunun dışında gözlüğü takmamakla ısrar eden zenciyle uzun uzadıya dövüşü beni kahretti ve başarısız bir son. Kısacası benim için iyi bir film olmadı ama merak edenler için yine de düşük beklentiyle izlenebilir
4


avatar
(1029) -
Obey. İtaat et, ediyoruz, çok güzel ettiriyorlar, farkında değiliz. Muhteşem bir senaryo. Kafayı yormadan nasıl felsefe yapılır, nasıl sistemle dalga geçilir, net özeti. Evet oyunculuk kötü ama bu bilerek yapılmış bişey, yani burada da hollywood ile dalga geçiliyor, hem de nasıl güzel.
8


avatar
(1723) -
değişik bir senaryo, kendi yapım yılına göre gayet orijinal, kafalar değişik, ambians enteresan, tam bir klasik...
8


default avatar
(314) -
Günümüze göre izlenmesi zor film. 1988 lerde izleseydim kesinlikle harika derdim. Gereksiz sahnelerle dolu. Sembolik felsefik olarak film mesajlar içeriyor doğru ama bu filmin güzel olduğunu doğrulamaz. Eski film olduğu için günümüze göre puan vermiyeceğim. İyi seyirler...


default avatar
(3) -
Felsefe severler için izlenilmesi gereken bir yapıt. İsteklerimizin, beğenilerimizin, kararlarımızın bize ait olmadığını oluşturulduğunu somut şekilde gösteriyor bize.
8


default avatar
(28) -
çok sıra dışı ve mükemmel bir konusuna rağmen çok kötü oyunculuk ve bir-iki tane saçma sahnesi yüzünden 10 verecekken 3 verdim. carpenter içine etmiş güzelim filmin.
Sürprizbozan: Göster
3


avatar
(74) -
Bu senaryonun 30 sene evvel yazılmış olması beni hayrete düşürdü, şoktayım Şok Ray Nelson ve John Carpenterın o kadar sene evvel günümüz gerçeklerini görmüş olmaları raslantımıdır, önsezimidir, yoksa bir şeyleri biliyorlar mıydı?? ben çözemedim...izleyin ve kararı siz verin Şok
10


avatar
(192) -
John Carpenter'in fazla cesur olan filmi . Cesur film denince ilk akla gelen pornografik sahnelelere dolu filmler olsa da aslında içi boşaltılmış değerlerden birine daha örnektir bu durum . "Cepcesur film" ," hem de ne cesur film" ,"2023 'te biz de cesur film çıkaracağız sinemamızdan" ," komşunun oğlu daha cesur" gibi söylemler ,tabi örnek çoğaltılabilir. Ama bu yazdıklarım pelesenk edildiği için özellikle yazdım ( ben pelesenk ettim , yoksa siz hala ?)

Neyse filme dönecek olursak ,komünizmin can çekiştiği , kapitalizmin zaferini ilan etmesine yakın ,soğuk savaşın yerini karşılıklı ,sıcak ,samimi şakalaşmalara bıraktığı bir tarihte çekilmiş. Ve korkunç bir öngörüyle John Carpenter yeni dünya düzenine karşı uyarmış aslında insanlığı . Gücü elinde bulunduran çok uluslu şirketlerin ve bankaların ,görünürde iş adamı ama yeraltı canavarları olan örgütlere karşı uyarmış filminde . Yasalarla ,bürokrasiyle ,satın alınan politikacılarla ,basın ve medyayla konformizm enformasyonuna tutulan insanları ,benliklerini kaybetmeme konusunda uyarmış . Çoğal , boyun eğ , otoriteyi sorgulama, düşünme ! işte bu bombardımana karşı , nöronların miyelin kılıfına kadar medyanın zihin kontrolüne maruz kalan bizleri , sübliminal yollardan veya doğrudan aşılanan o emperyal dogmalara karşı bizleri uyarmış . Üstü kapalı da olsa ..

Simulakr dışında başka bir dünyanın mümkün olduğundan haberi olmayan insanlığın tek çıkışı da aslında filmde ironik bir şekilde takılan gözlükle görünen gerçek değil , herkeste olan ama sonrasında düşeceği boşluktan korkan insanın çıkarmak istemediği o maskeyi çıkarmak. Filmle ilgili sayfalar dolusu yazabilirsiniz .
8


default avatar
(49) -
Zizek'in felsefi görüşlerine bile materyel olmuş bir filmden bahsediyoruz.Önemle altı çizilir......
10


avatar
(435) -
nerdeyse film boyu eşlik eden caz müziği ve kendini ciddiye almayan tavrıyla yine tam bir carpenter.makyaj efektleri sırıtmasın diye o sahneler siyah beyaz çekilmiş.ama böylesi daha etkili olmuş.kült film olmayı haketmiş.finali biraz garip olmuş.
7


avatar
(417) -
Farklı konusuyla ilgi çeken, zeka unsuru bir John Carpenter filmi. Bu sefer korku terimini ikinci plana almış Carpenter. Bilim-kurgu üzerinde durmuş. Uzaylıların dünya üzerinde görülmeleri. Ama nasıl görebiliyorsunuz bu uzaylıları? Onu da filmi izlerken görün derim. Şimdi burada söylersem bir anlamı kalmaz. yakaladım "Neler oluyor?" sorusu, cümlesiyle seyrettim filmi. Aşırı heyecan yüklü bir film olmasa da, konusu itibariyle film kendini ayakta tutuyor, izleyiciyi de ekrana taşıyor. John'un gözlüğü iyiydi, iyi. Hıhı
8


avatar
(2066) -
John Carpenter'ın en begendiğim filmi. Çeşitli bakış açılarından okunabilir. Ekonomik kriz, metafizik, bilimkurgu, politik bakış açılarından. Bir çeşit firaset gözlüğü var, gerçeği gösteren, insanları oldukları gibi değil şeytani yüzleriyle gösteren bir gözlük bu. İki arkadaş, dünyayı ele geçiren güçlerle savaşıyor. Çok iyi. 8.


avatar
(404) -
Konusu yönüyle devrim sayabilecek bir niteliğe sahip kaydedeğer bir film.

Özellikle çekim yılı göz önünde bulundurulduğunda kesinlikle sinema tarihinde ayrı bir yere konulması gereken filmlerden.

Bu yönüyle sinema gurmelerinin mutlaka izlemesi gereken bir yapım. Film dağırcığınızda kesinlikle yer alması gereken bir film.
7


default avatar
(4) -
çok orjinal bir film..
ben filmin ne anlattığına bakarım, konu benim için daha önemli diyorsanız kesinlikle izleyin.çok şey anlatıyor...
9


avatar
(370) -
matrix'in atası, açık bir sistem eleştirisi... daha ne olsun.

consume, obey, die
8


avatar
(396) -
Bu film için yorum yazan bütün arkadaşlar film için gereken her şeyi söylemişler zaten. Benim diyeceğim (bizim buraların deyimiyle) sadece şudur:

Eyi film, eyi... Gülücük
8


avatar
(240) -
Filmimiz dünya istilası paranoyası kültürünün temelini atan özgün bir yapım zamanına göre.Gerçekten kaliteli bir istilaydı ama süresinin kısa olması ve gereksiz aksiyonlara yer vermesi bunun başlangıç sebebidir (-gözlük taktırma mücadelesinin çok ama çok uzun olması; "insan der; altı üstü bir gözlük tak gitsin").Müzikler güzeldi o 88 yılına göre.Oyunculuklar inanılmaz basit kaçmış ama; öyle ki çok yapmacık denilen tarzda oyunculuklar vardı abartılı hareketler de bunu pekiştiriyordu.Konunun özgün olduğunu yukarıda belirtmiştim işleniş ise; konuya göre basit kaçmış.Genel itibari ile 88 yapımı olduğuna şüphe edilecek bir film kesinlikle.Finali ise basit gitmiş filme yakışmamış diyeceğim ama bu işleniş de ki bir film için normal bir final olmuş.Bu türün meraklıları kaçırmasın.Filmimiz; "izlenmeli" kategorisinde.
7


default avatar
(169) -
sonu çok iyiydi Hehehehe Hehehehe
8


default avatar
(17) -
Filmin yapım yılı itibarı ile vizyon sahibi kişiler tarafından yapıldığı açık seçik ortada gayet iyi bir senaryo olmuş ve gözlük takıldıktan sonraki insanların görüntüsü Michael Jackson un thriller klibinden alınmış bence


avatar
(253) -
YAŞIYORLAR
[They Live][1988]

Genel Yorum:
- Öngörülerine göre 2025 yılında tüm dünya gizli mesajlar aracılığıyla kontrol altına alınacak. 2011'deyken bunun ne etkili boyutlara ulaştığını görebilmek zor değil. Yeni neslin TV, internet başında kuruyup gittiğini görmek içler acısı... Facebook'taki büyük bir sayfa milyonlarca kişiyi kontrol edebilecek düzeye ulaştı. TV haberleri ne derse koyun diye tabir edilenler çobanına 'itaat et'memek için bir gerekçe göstermez. Şöyle bir dünyaya yukarıdan bakın: İnsanlar sabah-akşam aynı saatlerde iş telaşı içindeler, kimileri ekran karşısında zombiye dönmüştür, kimileri taraflı bir gazetenin her dediğine inanır vb... Zombilerin Şafağı filminde de benzer bir eleştiri vardı, günümüz insanların ruhsuz birer bedene dönüştüğünü vurguluyorlardı. They Live'da da buna benzer bir olay var. Olayı öyle bir eleştirmişler ki bu hale gelebilmemiz için ancak uzaylıların kontrolü altında olmamız gerekiyor, yani kendi kendimizi bu hale getirmemiz trajikomik halde deniliyor. Film bir bakıma 'uyanma projesi' amacı taşıyor denilebilir.

- Dergi, afişlerdeki gizli yazılar dahihaneceydi. İndirim ilanını görür görmez geceden sıraya giren kişileri ekranlarda sıkça görmüşüzdür. Bunu iyi bir şeymiş gibi gösteren kanallar ayrı bir mesele zaten. Gerçekten de sanki bir güç insanları kontrol altına almayı hedefliyormuş gibi... Dikkat ettiyseniz genelde tezgahtarlar, alışveriş yapanlar, kuaföre para döken kadınlar uzaylı olarak gösteriliyor. Efendimiz olan şeyin para olduğuna vurgu yapılıyor. Uzaylılar falan hikaye, ama şu bir gerçek ki "Onlar yaşıyorlar, biz uyuyoruz!"

Olumlu Yönleri & Artıları:
- Hiç susmasa da müzikleri bir gizem filmi için çok yerinde olmuş. 80'lerin bu tarz müzikleri günümüzde yok ne yazık ki. Yüksek oranda gizemi ve ilgi çekici konusu kendisini izlettirebiliyor. En etkili sistem eleştirisi yapan filmler arasına girebilmiş.

Olumsuz Yönleri & Eksileri:
- Süresi kısa olmasına rağmen zorla gözlük taktırma dövüşü de neyin nesiydi öyle. Filme önemli oranda zarar vermiş. Küçük UFO'nun parçalandıktan sonra parçalarının aşağı düşmemesi, çöp kamyonu sahnesi, gereksiz aksiyonlar, sırıtan oyunculuklar ve daha çok sayıda basitlikleri vardı. Carpenter'ın kalitesine yakışmayan nitelikteydi.

En Beğendiğim Replikler:
- "Onlar yaşıyorlar, biz uyuyoruz!"
- "Sadece insanlar gelecekle yüzleşmekten korkuyorlar!"

Bilinmesi Gerekenler & Notlar:

- Devam filminin veya dizisinin çıkacağı konuşuluyor, özellikle şu zamanlarda çokça ihtiyacımız var böyle filmlere.
- Benzer film: İstila. İyi seyirler.

Puanlama:
Yönetmen:★★★☆☆ Senaryo:★★★☆☆ Gizem:★★★★☆
Oyuncular:★☆☆☆☆ Kurgu:★★★☆☆ Gerilim:★★☆☆☆

═Film:[7.2]═══★★★☆☆═══IMDb:[7.0]═
7

Cevaplar (4)
avatar
(24) -
dövüş sahnesi ve uzunluğu, insanlara bu durumu anlatmanın ne kadar zor olduğunu gösteren bir imgeydi.filmin genel yapısına da çok uygundu.konu çok basit ve açık şekilde anlatılmış bence başarılıdır.konuya giriş niteliği taşıyor bu film, gerçekleri görmeye başladıktan sonra konuyu derinleştirebilir daha ince detaylar için farklı kaynaklar araştırabilirsiniz.hatta kendiniz bile bişeyler üretebilirsiniz.bu filme o açıdan bakmak lazım.


5
| Bildir
avatar
(522) -
gerçeği görme cesareti zor, yalan ve aldatmaca ile yaşamak kolay , sahnenin o kadar uzun olması bunun vurgusudur , matrix de de öyle değil miydi.. gerçek acıdır- onu görmeden mutlu mesut yaşayabilirsin , ama gerçeği istiyorsan - sadece gerçeği - önce kendini ikna etmelisin...


1
| Bildir
avatar
(253) -
Evet filmi izledikten birkaç gün sonra dank etmişti o sahnenin neden öyle olduğu.
7


1
| Bildir
avatar
(435) -
birde carpenter'a yakışmamış dediğin şeyler carpenter'ın tarzını oluşturmakta düşük bütçe bazı teknik eksiklikler filmlerinde hep vardır .onu carpenter yapan da bu düşük bütçelerle keyifli ve kalıcı filmler yapabilmiş olmasıdır.
7


2
| Bildir


‹ Önceki 1 2 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film