Giriş Kayıt
En çok beğenilen yorumlar
avatar
(569) -
Savaşın, milliyetçiliğin ve de en önemlisi sahiplenme içgüdüsünün ne kadar boş ve anlamsız olduğu hakkında samimi, küçük ama etkili bir film. Filmi seyrederken, kendi okul yıllarımdaki atlaslarla, şimdiki öğrencilerin kullandıkları atlasların ne kadar farklı olduğunu düşündüm hep. Benim orta öğrenim yıllarımda Rusya karadan sınır komşumuzdu, Yugoslavya diye bir ülke vardı... Gürcistan'ı, Ermenistan'ı telaffuz dahi etmiyorduk. Son 20 yıl içerisinde birçok sınır yeni baştan çizildi; dünyanın her yerinde. Bundan 1000 yıl önceki haritalar ise, bize neredeyse bir başka gezegenin haritasıymışcasına yabancı. Kısaca, sınırlar, sınır çizgileri sürekli değişiyor. Geride kalan tek şey insan. Öldüğümüzde altına girdiğimiz toprak hiç birimize, ülkemizi ya da milliyetimizi sormuyor. Bunu biliyoruz, ama sahiplenme hırsımızdan ve ötekileştirme çabalarımızdan da vazgeçmiyoruz. Belki yazdıklarımın bir çoğunun filmle âlâkası olmadığını düşünebilirsiniz ama bir film hissettirdikleri oranında değerlidir. Bana da işte bunları hissettirdi. Tüm sinema severlere tavsiye derim.

Güzel çevirisi için nano'ya teşekkürler. Ellerine ve sabrına sağlık. Saygılar

Eğer filmin işlediği konuyla ilgili detaylı bilgi almak, savaşın sonucunu öğrenmek isterseniz aşağıdaki linki ziyaret edin. Zira işini içinde Osmanlılar da var.
Sürprizbozan: Göster
8


avatar
(4241) -
Savaşın ne denli anlamsızlığını yüzümüze bir tokat gibi yapıştırdı bu film

Gerçekten çok etkileyici başarılı ve enfes bir film olmuş. Ahmed ve Nika zıt karakterde iki düşmanı izliyoruz. Sadece savaş onları bu şekilde iki kötü adam yaptı ..İvo karakteri gerçekten tam oturmuş..

Şu iki replik oldukça düşündürücü .. Exclamation

Ahmed : Bin kilidin ardına koysan da onu, arkadaşımın intikamını alacağım. Bizim için kutsal bir şey bu, asla anlayamayacaksın.

Ivo: Uyuyan birini öldüreceksin......hem de şuuru yerinde olmayan birini?
Senin için kutsal olan bu mu?
8


default avatar
(1723) -
Nefis bir film ,ölümle ve savaşla alay edilen bir kara mizah ,mutlaka izleyin...
8


Yorumlar (49)
avatar
(570) -
90'ların başında Gürcistan İç Savaşında Abhazya'da mandalina yetiştirilen bir köyde geçen, farklı yaş, millet ve dinden insanların bir arada bulunmak zorunda olduğu olay örgüsünden ilerleyen bir hikaye.

Her ne kadar türünde savaş yazsa da her anlamda savaş karşıtı olan film, yalnızlık, nefret, hayatta kalmak ve kendinle uzlaşma hakkında güçlü, soğuk ama şiirsel anlatımıyla savaşın tutarsızlığını ve insanlık dışılığını yakalar.

Karakterlerin çok gerçekçi göründüğü oyunculuk performanslarının üst düzey olduğu ve tek bir kadının bile olmadığı bu film, basit ve etkili senaryosu, güzel sinematografi, birinci sınıf yönetmenlik ile birleştiren gerçek bir cevher.

- Uyuyan birini öldüreceksin... Hem de şuuru yerinde olmayan birini. Senin için kutsal olan bu mu?
- Yeniden sağlığına kavuştuğunda öldüreceğim onu.
8


default avatar
(14) -
Fonda savaş olsa da bu bir savaş filmi değil. Yalın insan ilişkileri içinde savaşın anlamsızlığı, iki düşman adamın onları bir araya getiren ihtiyarın olgunluğunda nasıl insanca biraraya gelebileceği ve dostun da düşmanın da aynı adam olabileceği gibi bir tema ile ilerleyen hümanist ve duygulu bir film.
8


avatar
(6205) -
Bu filmden bu kadar etkileneceğimi hiç düşünmemiştim.Arkadaşlarımızın hepsi çok çok güzel yorumlar yazmışlar. Bende kısa bir ek yapayım. Doğallık filmin en güçlü yanı olmuş ve unuttuğumuz o hisleri anlam bakımından derinliğini bize çok iyi yansıtmayı başarmış ve savaşın anlamsızlığını tarafsız bir şekilde gösteren yönetmen, müzik, görüntü ve en önemlisi oyuncuların başarısı.Gerçekten 10 puanı gönülden hak ediyor. Kesinlikle izleyin ve izlettirin. Bir not daha:Filmi izlerken inanılmaz şekilde canım dalından mandalina istedi. Bunuda yazmadan geçemeyeceğim.........
10


default avatar
(12) -
Savaşın acımasız ve bir o kadar saçma olduğunu anlatan sıcak bir film. Kesinlikle izlenmeli.
10


avatar
(5) -
Duygu cephesindeki savaş... tam olarak böyle söyleyebilirim. Az ve öz bir film.
Müziğine diyecek söz yok, bayıldım. Dinledikçe dinleyesi geliyor insanın..
Beni en çok etkileyen diyalog,

-yani oğlunu gürcüler mi öldürdü ?
-evet ama ne fark eder ki ?
-nasıl yani ? oğlunun mezarının yanına bir gürcü gömdün.
-ahmed, fark eder mi ?
-...
-cevap ver !
-hayır, fark etmez.


avatar
(97) -
Savaşın, yıkımın ve ölümün kutsanmasını sorgulatan harika bir Gürcü filmi.
8


default avatar
(14) -
panduri sen ne güzel bir entrümansın
filme gelince tüm sevdiklerinize önerin ,mümkünse birlikte izleyin.
9


default avatar
(11) -
Gözünüzü kapatıp sadece müziğini dinleseniz bile o his geçiyor insana.
9


avatar
(1248) -
Kısa, samimi ve sıcak bir yapım. Savaşın yaşandığı dönemde savaş içerisinden bir kesiti olağanca akıcılığıyla ve yüreklere dokunur cinsten anlatmaya çalışmış. İzlerken savaşın hiçbir masum tarafı olmadığını bir nebzede olsa hissedebiliyorsunuz. Düşünce yönünden gerçekten başarılı bir yapım lakin sinematik olarak bakacak olursak bu kadar ödül ve bu puan biraz fazla olmuş bence. Hepsinin filmin özünde barındırdığı düşünceden kaynaklandığı görüşündeyim. Her şeye rağmen kavranması gereken güzel bir filmdi. Tavsiye ederim.
7


avatar
(9) -
Milliyetçiliğin ve savaşların saçmalığı üzerine muhteşem bir insanlık destanı..Kaçırmayın.
10


avatar
(20) -
Sürprizbozan: Göster


Savaşların, bölgesel çatışmaların hiç bitmediği coğrafyamızda herkesin izlemesi, izletmesi gereken nefis bir film!
9


default avatar
(1082) -
Oyuncuların performanslarının çarpıcı olduğunu ya da senaryosunun şaşırtıcı olduğunu söyleyemem bana göre öyle..Renkler ve zevkler.. Ayrıca, biraz tahmin edilebilir bile diyebilirim. Ama her nasılsa hepsi arka plana gidiyor ve bu filmi daha da kötüleştirmiyor. Bazı insanlara dokunacaktır. En önemli olan bu değil mi? Gülebilirsiniz de, ağlayabilirsiniz de, karakterler için endişelenebilirsiniz hatta.. Bu filmi izlemekten gerçekten zevk aldım.
8


default avatar
(40) -
Her milliyetçiye bu film izlettirilmeli bence. Çünkü ölümün ırkı yok.


avatar
(1723) -
yorumlara bakınca acaba başka bir film mi izledim? diye düşünmeden edemedim...işin felsefik yönü bir yana sinematografi açısından çok tempolu, akışkan, kurgusal, kamera açıları vs.perspektiften başarılı bulduğumu söyleyemem, herkes işin fikriyat bölümüne önem vermiş anlaşılan ona da saygı duyuyorum ancak kendi açımdan başarısız buldum...
6


default avatar
(15) -
Bir Amerikan bayrağını gözümüze sokmadan da samimi bir şekilde barış mesajı verildiğini gördüm.Hem hayret verici hemde güzeldi.
7


default avatar
(59) -
Güzel filmdi. Verdiği mesaj özel bir filmdi. Lakin konu biraz dağınık kalmış gibi. Tam olarak savaş karşıtı bir film izledim diyemem. Karakterleri daha yakından tanımayı ve aralarındaki, önce elektriği sonra yakınlığı görmeyi beklerdim. Bu konuda zayıf kalmış biraz. Sonu dışında beni çok etkilediğini söyleyemeyeceğim. İyi film olduğuna lafım yok. Ama beni etkilemedi desem daha doğru olacak.


avatar
(13) -
Müthiş bir film, savaşın ve ırkçılığın gereksizliği ancak bu kadar iyi anlatılabilirdi.
9


default avatar
(81) -
Bir Estonyalı marangozdan insana verilen değerin tarifsiz dersi. Çok etkilendim.
10


avatar
(58) -
Sadece şunu söyleyeceğim.
Sinema sizin için bir bağımlılık ise ve film izlemekten asla sıkılmazsanız.
Bu filmi mutlaka ama mutlaka izleyin. 8/10
8


avatar
(1418) -
Savaş zamanında geçen ve tümüyle barış mesajı veren çok etkileyici bir film.

90'lı yıllarda Gürcüler ve Abhazlar arasında süren savaşta, evinin önünde çatışma çıkan Estonyalı Ivo, yaralı olarak kurtulan Çeçen Ahmed ve Gürcü Niko'yu evine alır. Yaşlı adamın dirayeti sayesinde düşman iki asker birlikte yaşamayı ve birbirlerini anlamayı öğrenir. Savaşın acımasızlığı ve vahşeti onların peşini bırakmaz.

Evi ve meyve bahçesi ormanlık bir alanda bulunan Ivo ve komşusu Margus, mandalina bahçelerindeki mahsülü toplayarak geçimlerini sağladığı için filme bu ad verilmiş.

Diyaloglar sade ve anlamlı, güzel bir film. Gürcü ve Kafkas savaşı hakkında izlediğim tek film. Çok beğendim.
9


‹ Önceki 1 2 3 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film