Giriş Kayıt
En çok beğenilen yorumlar
default avatar
(6) -
Macera, savaş vb bir beklenti içinde olmadan gittim. ama arkadaş belgesel de değil ki. Aldığı bir kararı neye aldığını anlamıyoruz. Neyi neden yaptı belli değil. 5 dakikalık kesitler ile birşeyler anlatmaya çalışılmış o da olmamış. İzlediğim sinemanın kötü görüntü kalitesinden mi bilmiyorum renk paleti çok kötüydü. Bence bu sinemadandı ama film dijitale düşünce mutlaka kontrol edecem. Filmdeki güzel olan tek şey figuran sayısı
4


avatar
(1583) -
Harikulade bir biyografi ! Bir kez daha teşekkürler Ridley Scott!

85.. Evet adam 85 yaşında film yapıyor, yönetiyor! Artık film yapmaz dedikçe bir bir bombalıyor, nasıl olur ya diye düşünüyor insan. O yaşta bir çok insanın dimağı yerinde olmuyor artık, şaftı kayıyor, huzurevinde yaşıyor. Youtube hk. konuşmalarını izledim, adam gayet dinç. E tabi adamın refahı yerinde, senden benden daha iyi besleniyor, efsane bir hayat yaşıyor, projeleri önüne seriyor, titizlikle çalışıyor demek ki. Yine de 85 abi, tuhaf yani.. Kardeşi de vardı merhum Tony Scott, 2012'de vefat etti, o da çok başarılıydı. Vincent Thomas köprüsünden atlayıp intihar ediyor kanserle uzun mücadelesinden sonra. R. Scott'ın oğlu da yönetmen, Jake Scott, daha yakın zamanda bir filmini izledim American Woman diye, babası gibi devam etmesi dileğiyle. (ha bu arada R.Scott atheistmiş burdan cübbelilere duyurayım, siz izlemeyin, caiz değil).

Şimdi R.Scott neden Napolyon filmi yaptı durup dururken diye düşündüğümde aklıma 9 ay önce yorum yapmış olduğum The Duellists filmi geldi https://turkcealtyazi.org/mov/0075968/the-duellists.html o filmde ana konu 2 askerin bitmek tükenmek bilmeyen düellolarıydı ama Kralcılar ve Napolyoncular taraftarları konusu da vardı (konusu biraz sığ olsa da sinematografisi iyidir o filmin, izleyiciye pek bişey katmaz ama izlenir). Herhalde o yıllara olan ilgisini bu filmle tamamlamak istemiştir diye düşünürken youtube'dan bi bakayım film hk. konuşmuş mu diye, ve evet adam tam da bu yüzden çekmiş Napolyon filmini https://www.youtube.com/watch?v=Gh25DwEFVOc acaba daha büyük bir hikaye olan Napolyon'u yapmayı cesaret edebilir miyim acaba diye düşünmüş ve şunu ekliyor:

"-İnsanlar tarih derslerini sevmiyor çünkü bir şey öğreneceğe benzemiyorlar, ne oluyor? ne oluyor yahu?" diye soruyor (ki burada ders alamayan kişinin Putin - Biden'ın Ukrayna üzerinden kapışmasını sorguluyor bence) . Ve şöyle devam ediyor;

"Filmi bir tarih dersi gibi yapamazdım, sadece bu kişinin kim olduğunu verebilmek için ana karakterine bakmalıydım ve bu Josephin'e olan takıntısı neydi? Buna odaklanmayı tercih ettim. Elbette savaş görüntüleri vermeliydim, elbette kötü davranışlarını da komik olan yönlerini de vermeliydim, pek çok açıdan renkli bir film oldu" (tercümeyi biraz sadeleştirdim sizin için)

Neyse tüm videoyu tercüme etmiyeyim, yoksa yorum uzayacak. Bence 1. ve 2. dünya savaşlarından önce Avrupa'da Napolyon savaşları özellikle Waterloo ve Rusya seferi birer ön dünya savaşı gibi savaşlar. Sadece Rusya seferinde olan kayıplara bakacak olursak yarım milyona yakın insan ölüyor! Merak edenler baksınlar https://www.britannica.com/event/French-invasion-of-Russia sadece insan da değil, Waterloo savaşında 47.000 insan ve 7.000 at imha olmuş..Onlar da can, yazık..7 tane değil ha, gözünüzün önüne 7.000 atı getrin..

Waterloo Savaşı demişken İzleyenlere bir başka önerim olsun buradan: 1970 tarihli Waterloo Savaşı : https://turkcealtyazi.org/mov/0066549/waterloo.html
Prodüksiyonun kralı o film aslında ama o film sadece Waterloo savaşına odaklı. Rod Steiger cuk oturmuştu rolüne. Christopher Plummer, Orson Welles, Jack Hawkins.. Yönetmen de tarihi filmlerin adamı Sergey Bondarchuk.. 4 yıl önce izlemişim. Uzun bir film, CGI'sız, organik. Bir ara meraklıları izlesin bence.

Her şey merakla oluyor zaten, bu uzayan yorumlar da hep ilgi meselesi, sevgi meselesi. Biraz da film sonrası ya da öncesi araştırma yapmak gerekiyor dolgun bir yorum olabilmesi için. Mesela sırf bu film için 2-3 gün önce hiç öykünmeden 2 saat 14dk. şunu izledim / dinledim ve çok lezzet aldım https://www.youtube.com/watch?v=QhOMUBrD8Zo İlber Ortaylı ve Celal Şengör yaşayan son mohikan gibi adamlar, öldüklerinde çok arayacağız bu ikiliyi, umarım bir 10 sene daha devam ederler, çok üzülürüm gerçekten. Napolyon hakkında güzel bilgiler veriyorlar, tavsiye ederim.

Filme tekrar dönecek olursak: film 2 şeye odaklı, 1. Hırslı, azimli, ülkesine aşık bir komutanın Fransa'nın çıkarlarını gözeterek, o yıllarda ve önceki yıllarda tüm imparatorlukların "fethetme" tutkusunu ifa etmesi, 2. Aşkı olan Josephine ile toksik, sancılı ama tutkulu ilişkisi. Daha önce tutkulu aşık olmayana bu ilişki pek geçmeyebilir. Beğenmeyen arkadaşlara şunu demek isterim: Amaç adamın her detayını vermek değil, o zaman film çok uzar. Yönetmen kısa zamanda çok iyi bir iş çıkarmış bence.

Cast: R. Scott yine o youtube videosunda Joaquin Phoenix'e olan hayranlığını belirtiyor, "her rolün üstesinden gelebilecek bir aktör ve Napolyon'a da benziyor" diyor. Ben bu arada kadın aktristi de çok beğendim, daha önce bir çok filmde izlemişim ama farketmemişim demek ki, hem çok alımlı bir kadın hem de rolünün hakkını verdi bu filmde. Figürasyon güzeldi, prodüksiyon sağlamdı, filmin rengi harikaydı, savaşlar yeterliydi. Creme de la creme.. İyi seyirler.
10


avatar
(85) -
Benim için favori Ridley Scott filmlerime eklenen bir yapım oldu, yönetmenin neredeyse tüm yapımlarını beğendiğimden olumsuz yorumlara rağmen ilk gün sinemada izledim ve iyi ki de izlemişim diyorum.

Tarihe yön veren Napolyon'un hayatındaki önemli dönüm noktalarına ve egosuyla sık sık anılan Napolyon'un aslında başarısının ardında yatan en büyük motivasyon kaynağı; aşkı ve en yakın arkadaşı Josephine'i daha iyi tanıyacaksınız bu filmde. Napolyon'un benmerkezci ve narsistik tarafı zekice diyalog ve esprilerle aktarılmıştı. Tarihe adını yazdırdığı kanlı savaşlara Scott'ın perspektifinden son derece yalın ve duygu yüklü bir perspektiften tanık olmak güzeldi.
8


Yorumlar (63)
default avatar
(56) -
Napolyonun hayatı tek filmde anlatılamaz bunu kanıtladılar. Belki seri olarak çekilse konu bütünlüğü sağlansa böyle kopuk bir senaryo oluşmazdı.
1


avatar
(1012) -
Yıllardan beri film izleyen belgesel izleyen hatta kitap okuyan biri olarak olması gerektiği gibi bir biyografi filmi pek nadir izlemişimdir yada okumuşumdur.Bu film işte o.Napolyon, parça parça, iyisiyle yada kötüsüyle nedense dünyaya mal olmuş ,iki lafın belini kırarken bile teyze oğlundan konuşur gibi lafa salata ettiğimiz bir şahsiyettir ki kimse tam anlamıyla bilmez.Bu film bence bazı biyografilerin yaptığı gibi belli bir zamana veya özelliğe odaklanmadan büyük resmi en derli toplu verebilen ender yapımlardan.Ne bir belgesel duygusuzluğu ne de filmin dramasının tadını kaçırmadan Napolyon'u verebilmiş.Şahsen ben onu bir imparator ve diktatör gibi gördüğüm için çok haz etmezdim ancak o zaman için bile görüyoruz ki Fransadaki güçler dengesi mekanizması dahilinde iki defa sistem dışına atılıyor usulünce.Diğer yandan Vanessa Kirby burada Josephine ile özdeşleşmiş bir rol çıkarmış.Mükemmeldi.
9


default avatar
(61) -
Napolyon gibi birinin kariyerini anlatıyorsun.... Bir yığın denecek var ama, valla ne diyeceğimi bilemedim. Olmamış!.. Yoğunlaşamamış... her şeyi anlatma çabası filmi zayıflatmış. Arkadaş, Napolyon'un neyini anlatacaksın? Aşk acısını mı? Hırsını mı? Politik mücadelesini mi? Savaşlarını mı? Bak! bunlardan birini odağa alırsın, bu odak eksenli her şeyini yine anlatırsın.
5


default avatar
(35) -
En son söyleyeceğimi en başta söyleyeyim çok sıkıcı bir film....Savaş sahneleri ve oyunculuk her ne kadar filmi kurtarmaya çalışmış olsa da kurgu ve senaryo çok yetersiz kalmış 3 saatinize yazık etmeyin...2/10
2


avatar
(214) -
Büyük imparator Napolyon olmamış ki bu, büyük aşık Napolyon olmuş! Bütün siyasi ve askeri başarıları gelişi güzel anlatılıyor ama aşk hayatı, entrikaları ince ince işleniyor. Kesinlikle kötü bir film değil, türleri Dram ve Romantik olsa 7 puan verirdim en az. Ama şuan ki türlere bakıyoruz Aksiyon, Macera, Biyografi, affedersiniz ama dalga mı geçiyorsunuz? Aksiyon hiç yok neredeyse on binlerce kayıp verilen savaşlar 30 saniye gösteriliyor. Macera desen aşk macerasını saymazsak oda yok. Biyografi desen tam facia, piramitleri vurdukları yada buzu kırdıkları sahneler falan tamamen uydurmaydı, güya biyografi çekiyorsun böyle absürt sahneler uyduruyorsun. Tam bir pazarlama üçkağıdı ne yazık ki bunu dram ve romantik olarak pazarlarsak kimse izlemez, türlerini abartalım filmi her yerde övüp şişirelim demişler. Ridley Scott bile pazarlama taktiği bence, doğru düzgün filmin üzerine çalıştığını hiç sanmıyorum. Çünkü Ridley'in bütün filmlerine bakın hepsinde izleyicinin aklında kalan çarpıcı sahneler vardır. Marslı, Robin Hood ve hele daha eski filmleri tamamen öyle ama bu filmde bir tane bile yok. Düşünüyorum hangi sahne aklımda kalır bir tane bile yok, resmen izle unut filmi. Belki absürtlüğünden piramide top mermisi çarpmasını hatırlarım bir süre..
5


avatar
(1031) -
Bu kadar uzun süreye (2.5 saat) rağmen bu kadar hızlı geçiştirilmiş sahneler canımı sıktı. Napolyon'un ikna yeteneği oldukça fazlaymış. Ama inatçılığı ve aç oburluğu ilginçti. Filmin Görsel Efekt dalında Oscar adayı olmasına çok şaşırdım. Çünkü genelde bu adaylığı alanlar filmin tamamını efekt kapsayan filmler olur. Burada ise %10-%15'inde efekt görüyoruz. Kostüm Tasarımı ve Prodüksiyon Tasarımı adaylıkları ise hak edilmiş. Süresinin uzunluğu nedeniyle çok kopukluk yaşadım ve ısınamadım... 5/10...
5


avatar
(548) -
Morrison o kadar güzel ve detaylı yazmış ki; üzerine film hakkında yorum yapmaya ne yer ne de gerek kalmış bence.

Yine de şunu eklemek isterim; dünya her zaman akli dengesi yerinde olmayan adamların peşinden felakete sürüklenmiş. Napolyon da bunlardan biri. Konunun hakimi olmamakla birlikte son derece manik bir kişilik, yer yer şizofreni belirtileri gösteren kesinlikle akli dengesini yitirmiş biri. Son derece kaba, iyi bir eğitimi yok...

Size kimleri hatırlatıyor!

Velhasıl, film harika. Bu sene izlediğim en iyi filmlerden.
10

Cevaplar (1)
avatar
(1583) -
Sir, teşekkür ederim, biraz detay vermeye çalıştım ama bazen ne söylesen de bazı kişilere işlemiyor, düşük puan verenlere baktığımda insanlar tarihi hamlelerle dolu hareketli koca bir ömrün 2-3 saate sığdırılmasını bekliyor! Yani ne yapsan bazı kişileri mutlu edemezsin. "Neyi neden yaptığı belli değil" diyor, yani senin film öncesi bir tarih bilgin yoksa, kendini bilgiyle donatamadıysan filmin suçu ne?

Bir çok Napolyon filmi var baktığında, hepsi bazı yanlarıyla anlatıyor, kimisi aşk yanını kimisi savaş. Bu yine toparlayıcı biçimde her yönüyle ele almış işte daha ne istiyorsun değil mi? Bir sürü çer çöp film var, böyle film bulmuşsun bunuyorsun derim ben bunlara.

Evet akli dengesi yerinde olmayan adamlara bizim ülkemiz de yabancı değil, Zübük üretim merkezi ülkemiz maşallah. Ekonomiyi göçerten ekonomistlerle dolu. Beraber yürüdük biz bu yollarda, bana herşey sizi hatırlatıyooorr.. neredenn nereyeee, nereden nereye Gülücük
10


1
| Bildir


default avatar
(217) -
Yorumlarda da gördüm ama ben de söyleyeyim.
Çekim olarak, kalite olarak çok güzel ama filmden sonra pek bir biyografi izlediğiniz söylenemez. Büyük olayları o kadar kısa ve temelsiz anlatıyor ki (belki her şeyi anlatsak uzun sürerdi denilebilir) filmden sonra bari ben bu tarihi bir daha derin ve oyurucu şekilde okuyayım diyorsunuz. Yani film maalesef biyografi olarak doyuramıyor. Onun dışında oyunculuk, yönetmen, görüntü yönetmeni her şey 10/10. Ancak tekrar tekrar izlenecek bir film olamamış maalesef.
6


default avatar
(476) -
Film aslında güzeldi. Biyografi tadında drama izleyeceğimi tahmin etmediğimden olsa gerek zaman atlamalarından bazen garipsedim. Bence sebebi
Sürprizbozan: Göster
Portesini anlatmak isterken bu denli kopuk olmasının sebebi bence budur. Ama Prodüksiyon iyi olunca sinematografisinden tutunda figürasyona kadar film de her şey iyi oluyor. İzlenmesi gereken bir yapım.
7


avatar
(807) -
Dünyayı değiştiren 1789 ve sonrası Fransa'sı ile Napolyon Bonapart arasında kalmış ancak her ikisini de tatmin edici şekilde anlatamamış bir film. Belki de pek çok tarihsel vakıa ve savaş da anlatılmaya çalışınca Napolyon karakterini tam sunamamış olabilirler.Yüzbinlerce ölümün yaşandığı savaşlar ise bir çırpıda geçilmiş.Yine de her biyografi filmi o filmi yönetenin ve oyuncularının yorumunu içerir elbet.
6


avatar
(107) -
Buradaki bazı olumsuz yorumları okuyunca filme karşı önyargılıydım ama beklediğimden çok daha iyi bir film çıktı karşıma. İnsanlık tarihinin gördüğü en büyük askeri dehalardan birini 2.5 saatlik bir filme her ayrıntısıyla sığdırmak mümkün değil. Bence gayet yeterli bir Napolyon portresi çizilmiş, daha ne olacaktıki? İşin içinde Gladyatör gibi bir başyapıtı yaratmış bir yönetmen olunca herhalde insanların beklentisi daha yüksekti. Ama bu sefer izleyiciyi tatmin edecek bir "intikam" hikayesi yok maalesef. Günahıyla sevabıyla büyük bir komutanın yaşamöyküsü var.

Savaş sahneleri hiç de Gladyatörü aratmadı, görkemli ve muhteşemdi. Fransız Devrimi, ayaklanmalar, hınca hınç dolu meydanlar, Paris'in kanla dolu sokakları...Öyle büyük paralar harcanmış, binlerce figüranla öyle çok emek verilmişki; kendimi 2.5 saat boyunca gerçekten 18.yy Fransa'sında gibi hissettim. Joaquin Phoneix'e de bir kez daha şapka çıkarıyorum. Ama adamcağızın kaderi sanırım hep karanlık tarafları ağır basan karakterleri canlandırmak. Bir kere de pozitif bir karakterle görelim adamı yahu Gülücük
8


default avatar
(140) -
Inanilmaz Ridley Scott hayraniyim. Dunya tarihinde askeri bir deha olarak ilk bes kisinin icinde olan bir insanin filmini yapip en onemli seferlerini savaslarini "geciyordum ugradim, simdi Josephine'e donuyorum" seklinde cekmemelisin. Filmin ismi Josephin ve Napoleon olmaliydi.

Riddley Scott yuzlerce binlerce insani muhtesem sekilde bale gosterisinden daha harika bir kareografi ile yonetebilen bir deha olarak anilacak. Goruntu yonetmenine Oscar'i takdim edip filmi 4.4 ile sinifta birakirdim.

Filmi sara sara savas sahnelerini ve aksiyonu seyrederek kisa surede bitirdim. Tarih profesorleri zaten senaryoyu sinifta biraktilar. Geriye 1001 karakterli adam Joaquin kaliyor. Morrison arkadasim'in Napoelon uzerine gercek tarih bilgileri ve kaliteli film ornekleri cok aciklayici.
6


avatar
(1030) -
Bir tarih filminden beklentilerim, bildiğimiz şeylerden ziyade merak ettiklerimize odaklanması, kaliteli savaş sahneleri, liderin psikolojisi, oynayan oyuncu. Film bunların çoğunu karşılıyor.

Napolyon'u anlatıyorsa, cesur yürek gibi, gladyatör gibi heyecanı, aksiyonu, destanı bol bir film beklemek yanlış olurdu zaten. Yani neyi izlemek istediğini bilen için iyi film.
7


avatar
(35) -
Beklentim büyükmüş herhalde,. hüsrana uğradım. Film süresine sığdırmaya çalışmışlar olmamış, kopuk kopuk çok hızlı geçişler var, keşke dizi yapsalarmış. Waterloo Napolyon 'un hayatının en önemli olayı, sıradan bir yenilgiymiş gibi basitçe geçilmiş. Karakter bir tuhaf çizilmiş, korkak, ezik, elinden bir iş gelmeyen, konuşamayan bir ruh hastası gibi gösterilmiş. Ne biliyim Sefiller bekledim herhalde...
5

Cevaplar (1)
avatar
(1583) -
Dizisi var, yardımcı olayım adres vererek:
https://turkcealtyazi.org/mov/0253839/napoleon.html
https://www.youtube.com/watch?v=fUq0D9qwvyU
İyi seyirler.
10


1
| Bildir


default avatar
(21) -
Karşınızda Ridley Scott bir filmi var. Dikkatli seyredin lütfen. 2.5 saatte anlatılmak isteneni en iyi şekilde anlatmış. Filmin atmosferi müzikleri kostümleri ve oyunculukları çok başarılı. Tavsiye edilir.
8


avatar
(199) -
film bittiği anda tüylerim diken diken oldu.. izlerken nasıl geçtiğini anlamadığım mükemmel bir sinema şöleniydi.. keşke biraz daha uzun olabilseydi. bu filmi altı buçuklarda bırakan hayat bize ne yapmaz. ?
2000lerin başında seyirciyle buluşsaydı imdb'de ilk 100 içinde olabilecek bir filmdi.
9


avatar
(45) -
Film gayet başarılı bir biyografi. Ağırlıklı olarak Fransa tarihi ve bunun içindeki Napolyon'un rolünü görmek isteyenler ve Braveheart tarzı aksiyon arayanlara hitap etmeyebilir. Film tarih kitaplarında mitleştirilen Napolyon'u değil, her türlü zaaf ve kompleksiyle "insan" Napolyon'u anlatmış, bunu da gayet iyi yapmış.
7


default avatar
(79) -
Hayvani ahlaksız duygusuz sex sahneleri diyalogları berbattı ucuz porno yorumu gibi,sex and illuminati propagandası daha çok,biyografiden daha çok güncel çağ yorumuyla sentezlenmiş bir yapım hoşuma gitmedi ama savaş,iç karışıklık sahnelerini iyi buldum bir o kısımlarını sevdim.
6


default avatar
(101) -
Ridley Scott'ın çıtasını yansıtmayan bir film daha bence. Aksiyon ve macera barındırmıyor diyebilirim. Biyografi ise kesinlikle çok çok eksik. Tarihte bu kadar önemi olan bir karakteri derinliksiz ve özensiz yansıtmış.Ortalama bir film bence. Puan : 5.7 den 6
6


avatar
(709) -
Müthiş bir biyografiydi , tek sorunu çok eksikti , 7 puan verdim ama ilk fragmanı izledikten sonra ki beklentimle karşılaştırırsak 3 puan bile etmez kesinlikle , çok daha çarpıcı bir şey bekliyordum , kesinlikle o konu da bir hayal kırıklığıydı.Kötü değildi kesinlikle çok iyi filmdi , emek vardı ama çok daha üst düzey bir şey bekliyordum.

Sürprizbozan: Göster
7


‹ Önceki 1 2 3 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film