Giriş Kayıt
Yorumlar (17)
avatar
(6202) -
Oyuncu kadrosunun iyi olduğunu görerek başlarda ilgiyle izlediğim sonraları dikkatimin dağıldığı ve sonunda ise çokta keyif almadığım bir film oldu.Kısacası benim için zaman kaybından başka bir şey olmadı.Tavsiye edemeyeceğim...
3


avatar
(1162) -
Senaryosu, J. G. Ballard’ın aynı isimli (1975) romanından uyarlanarak Amy Jump tarafından yazılan “High-Rise”, yönetmen koltuğunda Ben Wheatley’in oturduğu distopik bir drama…

Prömiyeri, 13 Eylül 2015’de Toronto Uluslararası Film Festivalinde yapılan ve 18 Mart 2016 tarihinde İngiltere’de vizyona giren filmin, 5.6/10 (33.606 oy) ve 2.8/5 (11.973 oy) olan IMDB ve Rotten Tomatoes izleyici puanı ortalamalarıyla 6.3/10 (209 yorum) ve 65/100 (36 yorum) olan Rotten Tomatoes ve Metacritic yorum ortalamaları, sıradan sinema izleyicisini pek mutlu edememiş bir filmle karşı karşıya olduğumuzu söylüyor gibi…

Yine de isterseniz, 8 milyon dolarlık bir bütçeyle çekilen ve sadece 4.1 milyon dolarlık bir gişe yapabilen bu filmi, her zamanki gibi önceliği oyuncu kadrosuna vermek suretiyle birde biz inceleyerek yorumlayalım, ardından da puanlamaya çalışalım…

Ancak, artık neredeyse yorumlarımızda geleneksel bir özellik halini aldığı üzere ayrıntılı incelemeye geçmeden önce filme ilişkin ilk tespitimizi, sonrasında da naçizane ilk önerimizi paylaşalım istiyoruz…

Bu bağlamda da işe; karşımızdakinin, daha önce “Empire of the Sun” ve “Crash“ isimli romanları da Steven Spielberg (1987) ve David Cronenberg (1996) gibi önemli iki isim tarafından sinemaya uyarlanmış olan J. G. Ballard’ın başarılı bir Ben Wheatley uyarlaması olduğunu söyleyerek başlayabiliriz…

Fakat unutmadan, yine aynı J. G. Ballard’ın eserlerinden sinemaya uyarlanan ilk film olan “When Dinosaurs Ruled the Earth” (1970) ünün de, sonradan çekilecek olan “Jurassic Park” (1993) filmine referans teşkil ettiğini de bu arada belirtmiş olalım…

Sanıyorum böylelikle, filmin senaryosuna esas olan romanın ve sadece teknolojik gelişmelerin değil; aynı zamanda psikoloji, politika ve toplum bilimin öne çıktığı “yeni dalga bilimkurgu” roman tarzının da önemli temsilcilerinden olan söz konusu romanın yazarı J. G. Ballard’ın önemine de gerekli vurguyu yapmış olduk…

Ki zaten bunu yapmamış olsaydık; çok büyük bir ihtimalle, “Bu pahalı dairelerde zarif mobilyalarıyla ve zekice duyarlılıklarıyla birlikte kısılıp kalmış ve kurtulma şansı olmayan bu insanlar, geleceğin hali vakti yerinde ve eğitimli proletaryasının öncüleriydiler bir bakıma” diyen ve insanın iç dünyasının dış dünyalardan, yani uzay yolculuğu hikâyelerinden daha önemli olduğunu söyleyen ve eserlerini de bu çerçevede kaleme alan J. G. Ballard’ın bu filmde anlattıklarını da anlamlandıramayacaktık…

J. G. Ballard’la ilgili bilgilendirme işini tamamladığımıza göre artık biraz da filmin yönetmeni Ben Wheatley ve diğer hususlara değinebiliriz…

Daha önce; “Down Terrace” (2009), “Kill List” (2011) ve “Happy New Year, Colin Burstead” (2018) isimli filmlerini de yorumlamış olduğumuz Ben Wheatley’in bu filmde de bayağı bir formda olduğunu görüyoruz…

Muhtemelen bunun en önemli nedenlerinden birisi, ekibinde değişiklik yapmayı pek sevmeyen Ben Wheatley’in, kurgu masasında (filmlerinin senaristi de olan) eşi Amy Jump ile birlikte bizzat kendisinin oturmaya devam ediyor olması… Diğeri ise, “Down Terrace” (2009), “Kill List” (2011), “Free Fire” (2016) ve “Happy New Year, Colin Burstead” (2018) deki gibi bu filmde de görüntü yönetmeni olarak Laurie Rose ile çalışmayı tercih etmesi olmuştur diye düşünüyoruz… Ki aynı Laurie Rose’u biz daha sonra, (yorumlarını da yazdığımız) “Overlord” (2018) ve “Pet Sematary” (2019) gibi filmlerde de kamera arkasında görmüştük…

Öbür Ben Wheatley filmlerinde olduğu gibi bu filmdeki ayırt edici bir başka özellik de, ses efektleri ile müziklerin etkili kullanımının bariz bir biçimde öne çıkması… Öyle ki, seslerin ve müziklerin tınısı ile temposundaki değişiklikleri, bir süre sonra bir sonraki sahnede olacaklar için neredeyse bir ön “geliyorum” sinyali gibi algılamaya başlıyorsunuz… Ve nihayetinde bu, alışan için Ben Wheatley’in sinema dili için bir rutin uyarı mekanizması halini alıyor… Ki, bizce Dario Argento bu işin üstatlarının başında gelir… O da vakti zamanında, sınırlı bütçe olanakları ile kamera, ses, müzik, ışık, makyaj ve görsel efektleri doğru kullanarak çok iyi işlere imza atmıştır…

Filmde dikkat çeken bir diğer husus da, Wheatley’in “Kill List” (2011) ve “Happy New Year, Colin Burstead” (2018) filmlerinde de oynamış olan Neil Maskell’in (P.C White rolünde), 1 Academy, 2 Golden Globes ve 3 Primetime Emmy ödüllü Jeremy Irons ve Tom Hiddleston, Sienna Miller, Luke Evans, Peter Ferdinando, James Purefoy ve “The Handmaid's Tale” (2017 – 2019) dizisinin yıldızı 2 Golden Globes ve 1 Primetime Emmy ödüllü Elisabeth Moss ile aynı oyuncu kadrosunda yer alabiliyor olması…

“Kill List” (2011) isimli film için yazdığımız yorumda kullandığımız ifade ile “Bütün bunları alt alta koyup topladığımızda, Ben Wheatley’in çok farklı bir sinemacı olduğunu hemencecik anlayıveriyoruz…”

Fakat onun kötü olan bir tarafı da var:

O da filmlerinde, tercihleri vasatın ötesine geçemeyen sinema izleyicisine hitap etmekle hiç uğraşmıyor olması…

Belki, yine klasik bir laf olacak ama diğer yorumlarımızda da olduğu gibi yazılmayanları yazmaya, anlatılmayanları anlatmaya, söylenilmeyenleri söylemeye çalıştığımız bu satırlar filme ilişkin ilk tespitimiz olsun…

İlk önerimize gelince:

O hakkımızı da bu kez; “Kill List” (2011) ve “Happy New Year, Colin Burstead” (2018) filmlerinin yorumlarında söylediklerimizi bir kez daha tekrarlamış olmak pahasına, iyi film izlemeyi alışkanlık haline getirmiş sinemasever dostlara, “Farklı duruş ve tarzlarıyla sinema sanatına apayrı bir renk katmakta olan Ben Wheatley gibi çok özel yönetmenlerin filmlerini de izleme listelerinizden eksik etmeyin” diye seslenerek kullanmış olalım…

Sonuç olarak, kendi değerlendirme sistemimiz içinde “Geçer” kategorisine dâhil ederek puan olarak da 6 verdiğimiz bu film için önerimiz de, eğer aradan geçen bunca yıla rağmen halen izlemediyseniz “bir şans da siz verin” şeklinde olacak…

Keyifli seyirler…

Son bir not:
Filme kaynak olan romanı “Gökdelen” adıyla Türkçe ’ye de çevrilerek basılmış olan J. G. Ballard’a ilişkin bilgilerde, Canberk İleri’nin 25 Kasım 2016 tarihinde Bilimkurgukulubu.com’da yayınlanan “Kuralları Değiştiren Yazar: J. G. Ballard” isimli makalesinden yararlanılmıştır…
6


avatar
(998) -
Sistemi en sert ve çarpıcı bir şekilde eleştiren, kadrosu çok sağlam, mutlaka izlenmesi gereken bir film. Mümkünse arşivinize katıp gelecek kuşaklara izletin.
7


avatar
(193) -
Bu filmi büyük çoğunluk anlamiyacak oyüzden şöyle yazim , film psikolojik bir filmdir , filmde anlatılmak istenen 70 lerden günümüze devam eden kapitalist kralların halkı nasıl yönettiği ile ilgilidir , kapitalizmin köpeklerinin olduğunu ve bu doğrultu sonucunda kralların birşey yapmasına gerek kalmadığıdır , filmi izlerken şu gözle bakin royal kapitalist kral , widler yönetmen , laing ise sizsiniz anlatılmak istenen kapitalizmin bir parçasımı olucaksınız yoksa insanlığın mı ? ki bu insanlık doğru yolda giden mi yoksa yanlış mı? not : lobotomi hafıza silici olarak yapılan bir nörötik işlem 60 ların sonlarından 90 ların ortalarına kadar bir çok insan üzerinde uygulanan günümüzde yasak olan bir tibbi olay , Not ; filmin başrol şarkısı ABBA - SOS
8


default avatar
(23) -
bu film hangi türe giriyor acaba. neden seyrettiğimi anlamadım
3

Cevaplar (1)
avatar
(193) -
psikoloji
8


0
| Bildir


default avatar
(1) -
Ben film yapımcısı ya da yorumcusu değilim elbette haddim değildir bu tür bir yorum yapmak ama gerçekçi olmak gerek bu film şurada görünen 5.1 puanı dahi hak etmiyor. Zaman harcamayın bu film için derim.


default avatar
(488) -
Tom Hiddleston, Jeremy Irons, Luke Evans ve Sienna Miller, bu filmin başrol oyuncuları. Ne yalan söyleyeyim, Tom dışındaki bütün bu oyuncular filmde resmen harcanmış. Bu yüzden beklentinizi yüksek tutmayın öncelikle.

Bir binanın içinde çıkan isyanı, yönetime olan başkaldırmayı inceliyor High-Rise. Hiç olmazsa, filmin amacı bu.

High-Rise, türünün daha önce bir sürü örneğini izlediğimiz bir film. Bu filmin yapmaya çalıştığı şeyi anlıyorum ama bu film, onu tam olarak yapamıyor. Senaryoda hep bir şeyler eksik kalmış. Jeremy Irons ve Sienna Miller gibi iyi oyuncular arka planda kalmış. Luke Evans, bu filmde gereksiz yere ön plandaydı. Tom Hiddleston ise, filmi kurtarmaya çalışmış, gerçekten. Ama senaryoda bir şeyler eksik olduğu için, doğal olarak onun karakterinde de eksik bir şeyler var.

Ayrıca film başkaldırma olayını da iyi anlatamamış. Neden birdenbire başkaldırma? Kime başkaldırma? Neye başkaldırma? Film bunların cevabını doğru düzgün veremiyor.

Kısacası her ne kadar atmosferi ve Tom Hiddleston'un oyunculuğunu çok iyi bulsam da genel anlamda bu filmde bir eksiklik vardı. Kesinlikle daha iyi bir sonuç ortaya çıkabilirdi. Türünün başka filmlerini izlemenizi tavsiye ediyorum.

TOPLAM PUAN: 4.3/10
4


avatar
(165) -
Bir Brasil filmi gibi olacağı beklentisine girdim. Fakat aradığımı bulamadım. Sıkıcı ve diyologlar saçma. Verilmek istenen mesaj iyi yansıtılamamış....


avatar
(3699) -
Bir film kolik olarak aradığımı bulamadım maalesef. konu olarak ilginç başlasa da istenilen mesaj tam olarak verilememiş gibi geldi bana. Eğer izleyecekseniz beklentinizi yüksek tutmayın diyebilirim ancak. İyi seyirler.
4


default avatar
(276) -
ne izledim anlamdım konuyu anladım ama verilmek istenen msj olmamış sankı
1


avatar
(811) -
"Dünyada tek bir ekonomik sistem vardır,o da kapitalizm" göndermesinin içinde ne buluyorsanız onu filimde bulacaksınız. Bu arada şunu belirteyim ki "filim herkese hitap etmeyebilir, sıkılabilirsiniz!" benden söylemesi, iyi seyirler...
6


avatar
(220) -
Oldukça ilginç. Göndermeler ve örneklemeler üzerinden yürüyor, ki bunlar; batı tarihi ve toplumsal hareketleri (medeniyet) hakkında çok fazla şey yansıtıyor. Sıra dışı denebilir. Bu arada görüntü yönetmeni ise enfes bir iş çıkarmış.

Editoryal; Yorum yazarken, her cümle için bir satır kullanmak yerine yukarıda düzenlendiği gibi paylaşınız.
7


avatar
(258) -
Niyeyse filmle ilgili tek düşüncem muhteşem bir fırsatın kaçmış olması. Konu çok ilginç, sanat yönetimi çok ilginç, yönetmenlik çok iyi ama eksik bi şeyler var gibi geldi filmde. Karakterler net değil, vermek istediği mesajlar net olsada senaryo çok kopuk.. Bilemiyorum filmi sevmedim diyemem hatta sevdim bile diyebilirim ama asla önerilcek bir film değil.
7


default avatar
(3) -
Yarıda bıraktım malesef boş vaktiniz varsa izleyin derim
4


default avatar
(1723) -
Oldukça zevk alarak izledim. Güçlü oyunculuklar , değişik senaryo , dekor ve kameraların filme katkılarıyla izlenmeyi ve ilgiyi sonuna kadar hakeden bir film ...
8


avatar
(8404) -
Önerilecek filmlerden değil... Izleyip kendiniz karar vermelisiniz. Modern yaşama felsefi bir bakış var aslında... Insanların arasındaki sınıflar, kontrol mekanizması ve modernizm, kapitalizm gibi çok şey irdelenmiş ama bunları filmlerde değil de kitaplarda bulmayı severim kendi payıma... Kendim gibi ortalama sinemaseverleri çok memnun edeceğini düşünmüyorum. Kadrosu fena değil, farklı bir yapım.


‹ Önceki 1 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film