Giriş Kayıt
En çok beğenilen yorumlar
avatar
(705) -
Tam bir Sovyet Rusya realitesi ve dramı. Yalın bir şekilde ancak bu kadar gerçekçi, etkili işlenebilirdi.

Lilya'nın annesinin arkasından o şekilde koşması en sağlam sahnesiydi bana göre.

Bir erkeğin bile içini burkan, rahatsız eden bir anlatımı var ki bayanlar izlediğinde çok daha etkileyici gelir herhal. Sonuçta insan olarak herkesin hayatını tekrar gözden geçirtecek; ailenin değerini ve yaşamında az bile olsa sahip olduklarının önemini daha çok farketmesine yol açacak kaliteli filmlerden biri.

8 / 10

Ayrıca işte gerçek anlamda sinema budur. Twilightlar,Harry Potterlar,Spidermanlar ve benzerleri ise sinema falan değil sadece eğlencedir.
8


avatar
(569) -
Film oldukça etkileyici ve bir o kadar da gerçekçi bir konuya sahip. Benzer dramlar halen yaşanmakta ve satılık seks talep gördükçe de yaşanmaya devam edecek...

Bildiğimiz üzere beyaz kadın ticareti ülkemizde de ciddi bir sorun.

Bu yüzden buradan hatırlatmak istedim ki, çevrenizde fuhuşa zorlandığını, bu amaçla kilit altında tutulduğunu, şiddet gördüğünü düşündüğünüz, şahit olduğunuz kadın ve/veya kadınlar olduğunda ALO 157 Polis Kadın Yardım Hattını arayabilirsiniz. Bu hat sayesinde şimdiye kadar bir çok kadın özgürlüğüne kavuşmuş durumda.
8


avatar
(1072) -
Lilja, sistem değişikliği yaşayan bir ülkenin sevgisiz ortamında büyüyen, haketmediği parayı çöpe atacak kadar saf ve temiz bir genç kızdır.

Film, salt çöken bir sistemin insanlar üzerindeki yansımasının anlatımı değildir. Asıl hedef kapitalizm ve onun insanlar üzerindeki etkisidr. Düzenlerin devamı için olmazsa olmaz din olgusu da yönetmenin hedefleri arasındadır. Bildik bir konuyu ele alan film, kimi klişeleri kullansa da klişe batağına düşmeden, işin kolayına kaçıp erotik sömürüye başvurmadan, olayın özüne inebildiği için benzerlerinden ayrılır.

Öykü SSCB bitiminden sonra yaşanmaya başlansa da gelişmiş bir Batı Avrupa ülkesinde devam etmekte. Fabrika dumanında boğulan kuş, Lilja'nın bedenini satmadan önce ve sattıktan sonraki marketteki iki alışveriş sahnesinin kıyasılanması ve ilişki sonrasında yenilen fast-food ürünleri, herşeyin satılık olduğu insanların alabildiğine yabancılaştığı ve bencilleştiği tüketim toplumunu, kapitalizmi işaret etmekte.

Yönetmen, anasının ardından çamura düşen kız sahnesiyle sonu belli bir öyküye izleyiciyi katarken, kızın yaşadığı ilişkilerde kamerayı adamların yüzüne tutarak kendimizi Lilja'nın yerine koymamızı sağlamış.

Film boyunca Lilja'nın yanında taşıdığı kutsal tablo, yüreklere su serpercesine duvara fırlatıldığında düzene ve düzenin dayanaklarına indirilmiş bir darbe olmasıyla da farkını ortaya koymuş.

Dünyanın dört bir tarafında inanmak istedikleri yalanın ardından giden savunmasız insanların gerçekte var olmayan ve gerçekte var olan meleklerin öyküsü aslında anlatılan...

"Kışın sebze toplanır mı?"

"Asiye nasıl kurtulur?"

Birilerinini ya da birşeyleri suçlayarak aklayabilir miyiz kendimizi?
9


Yorumlar (27)
avatar
(50) -
2000 yılında yaşanmış gerçek bir hikayeden yola çıkılarak senaryolaştırılmış son derece etkileyici bir yapım.
7


avatar
(105) -
Filmin depresif doğasına yapılan ezici ve çoğu zaman gereksiz vurguyu görmezden gelmek zor. Ciddi meselelere değinmek önemli olsa da, film seyircinin neredeyse hiç durmayan bir ıstırap bombardımanına maruz kalmasını sağlamak için büyük çaba sarf ediyor gibi görünüyor.

Eleştirilerin başında, filmin acıyı bir anlatım aracı olarak aşırı derecede kullanması geliyor. Ana karakter Lilya'nın başına gelen talihsiz olaylar zinciri fazlasıyla abartılı. Gerçek dünyanın zorluklarına ışık tutmak çok önemli olsa da, filmdeki bitmek bilmeyen ıstırap bombardımanı manipülatif hissettirmeye başlayabilir. Hikaye her fırsatta karakterlerin sefaletini artırmaya odaklanmış gibi göründüğünde, izleyicilerin karakterlerle ve mücadeleleriyle tam olarak ilgilenmesi zorlaşıyor.

Ama gözyaşlarınızı tutun, çünkü her şey daha iyi (ya da nasıl baktığınıza bağlı olarak daha kötü) olacak. Koruyucu melek motifine buyurun, çünkü hiçbir şey duygusal bir çöplüğün ortasında bir melek figürü kadar "umut verici sembolizm" çığlıkları atamaz. Sanki şöyle düşünmüşler: "Ulan o kadar üzdük bari araya küçük bir umut ışığı koyalım da milletin duygularıyla biraz daha oynayalım.''
7


avatar
(6203) -
İzlediğim ağır dram filmlerinden biri daha. Özellikle gerçek hayatta yaşanmış olması daha da etkileyici. Bu acımasız dünyada sahipsiz kaldın mı her türlü kötülüklerle karşı karşıyasın. Açıkçası lilya ve volodyanın güzel dostluğu hep aklımda kalacak. Ayrıca Lilya'yı oynayan kızın bir havasıda '' Carey Mulligan'a benzemesi de dikkat çekiciydi. Gerçekten çok ama çok etkilendiğim bu filmi ders verici olması özelliğinden kesinlikle genç kızlarımızın izlemesini tavsiye ederim. Son olarak karşımıza her zaman iyi insanlar çıksın...
8


avatar
(2674) -
Herkes filmin konusu hakkında yazmış o yüzden ben iki farklı noktaya değinmek istiyorum:

* Film, 2000 yılında iş vaadiyle kandırılarak İsveç'e götürülen, orada önce borçlandırılıp sonra da pasapotuna el konularak seks kölesi haline getirilen ve sonunda intihara sürüklenen Litvanyalı Danguole Rasalaite'nin gerçek hayat hikâyesine dayandırılmıştır.

* Film İsveç'in "en iyi yabancı film" dalında Oscar Ödüllerine göndermek üzere seçtiği filmdi, ancak filmde İsveççe diyaloglardan çok Rusça diyaloglar ağırlık oluşturduğundan ve Akademi'nin "bir filmin ait olduğu ülkenin dilinde çekilmiş olması" kuralına uymadığı gerekçesiyle bu yarışmadan elenmiştir.

Son derece etkileyici bir hikayeye sahip başarılı bir yapım
8


avatar
(1723) -
tarz olarak bana hitap etmedi ancak izledim...oyunculuklar fena değildi finali de sıradandı...anlatım konusunda tempo bazen çok düştü bazen çok hızlandı,savruktu...rusya'nın fakirliğine odaklanan yaşanmış hayatları iyi yansıttığını düşünüyorum ve hala ne yazık ki böyle hayatlar var,keşke olmasaydı...
6


avatar
(317) -
Değindiği her konu hayatın içinden ve neredeyse gazetelerde görmeye alışık olduğumuz haberlerin bir toplaması gibi olmasına rağmen insanı derinden etkileyen bir film.
Saf temiz insanların doyumsuz para avcısı kopekler tarafından nasıl kolaylıkla sömürülebileceğinin bir örneği. Yorumumu mazur görün sanırım fazla etkiledi.

Oksana Akinshina çok iyiydi, bu filmden sonra fazla bir varlık gösterememiş olması şaşırtıcı.

Eleştirebileceğim 2 şey vardı:
Sürprizbozan: Göster


İzlemeyenler için tavsiyemdir..
8


avatar
(1418) -
DAİMA LİLYA / LILYA 4-EVER (2002 İsveç) henüz reşit olmayan, ailelerinin terk ettiği iki çocuğun hikayesini konu alan çok gerçekçi çekilmiş, başarılı bir dram filmi. Daha ilk sahnesinden itibaren etkileyen ve hüznü biran olsun eksilmeyen, genç kızlar için ders niteliğinde bir yapım.

Hani olur ya film boyunca kendizi sıkar ağlamamak için direnirsiniz sonra da kendinizi bırakırsınız işte bu film bende bu duyguyu yaşattı.

Estonya'da yaşayan 16 yaşındaki Lilya, annesinin aniden onu terkedip Amerika'ya gitmesiyle tek başına kalır. Tek arkadaşı onun gibi ailesi tarafından dışlanıp evsiz kalan 14 yaşındaki Volodya'dır.

Parasız kalınca bir arkadaşından görüp fahişelik yapan Lilya, başta dost gibi yaklaşan Andrei'nin İsveç'te iş ve rahat bir yaşam vaadine inanır. Lilya, Volodya'yı tek başına bırakarak İsveç'e gider. Lilya kilit altında yaşayan bir seks kölesi olarak yaşamak zorundadır.

Lilya ve Volodya birbirlerini tekrar görürler ama nerede ve nasıl? Filmde en çok bu sahnelerden etkilendim.

Çekimler Estonya ve İsveç'te yapılmış. Başrol oyuncusu Oksana Akınsjina bu filmde oynadığında henüz 15 yaşındaymış. Oyunculuğu çok başarılıydı.
8


avatar
(125) -
Fazlasıyla gerçekçi bir film empatiyle izlenirse tabiki
7


avatar
(178) -
Derinden sarsan bir film.. doğurmakla anne olunamayacağının en iyi anlatımı.. şanssız doğan bir kız çocuğu.. zavallı tatlı gülüşünün masumiyetinin karanlığa karışması.. çaresizliği.. çok etkileyici bir dram..


default avatar
(13) -
"İnsanın bir gün bugünkünden daha iyi olacağını sanmakla delilik ediyoruz. Hayır, hiçbir zaman daha iyi olamayacaktır. Çünkü ruhu yok. Yalnız midesi ve cinselliği var. Biraz da zekası varsa da ruh bu değil."
Panait İstrati
10


avatar
(353) -
tam anlamıyla hayatın acımasızlığını ve çaresizliği basit-çocuksu diyaloglar,fantastik ayrıntılar ve kasvetli sahnelerle anlatan bir film..şunu söylemeliyim ki moralinizin bozuk olduğu bir günde izlememeniz tavsiye olunur..filmin başından itibaren sizi içine alan eski sovyet rejiminin bloklarının ve sisli-gri havanın da desteklediği karamsar bir havası var..sovyet sisteminin çöküşü esnasında belki binlerce insanın yaşadığı dramı iki çocuğun gözünden acımazsızca gösteriyor..kesinlikle izleyiniz..
Sürprizbozan: Göster
9


default avatar
(61) -
Bu nasıl bir filmdi böyle, çaresizlik ancak böyle anlatılabilirdi. O bunaltıyı ve çaresizliği içimde hissettim sanki, muhteşemdi. Ailenin ne kadar önemli olduğunu, çocuklara sahip çıkılması gerektiğini anlatan gerçekçi bir film özellikle ebeveynler izlemeli. İzlemenizi şiddetle tavsiye ederim.
10


avatar
(418) -
16 yaşında genç bir kız nasıl çaresiz kalır ve
Sürprizbozan: Göster
onu gördüm. İzleyin, derim.
8


avatar
(569) -
Film oldukça etkileyici ve bir o kadar da gerçekçi bir konuya sahip. Benzer dramlar halen yaşanmakta ve satılık seks talep gördükçe de yaşanmaya devam edecek...

Bildiğimiz üzere beyaz kadın ticareti ülkemizde de ciddi bir sorun.

Bu yüzden buradan hatırlatmak istedim ki, çevrenizde fuhuşa zorlandığını, bu amaçla kilit altında tutulduğunu, şiddet gördüğünü düşündüğünüz, şahit olduğunuz kadın ve/veya kadınlar olduğunda ALO 157 Polis Kadın Yardım Hattını arayabilirsiniz. Bu hat sayesinde şimdiye kadar bir çok kadın özgürlüğüne kavuşmuş durumda.
8


avatar
(358) -
Yönetmenin sanatçı olarak bu filmiyle insanlığa olan
görevini (tüm ekibiyle ve) layıkıyla yaptığına inanıyorum.
Keşke böyle gerçekçi filmler artsa!
Dikkat aile ile izlenmez.İyi seyirler.
8

Cevaplar (1)
avatar
(569) -
İçerdiği konuya rağmen pornografik görüntüler içermemesi nedeniyle aslında aile ile de izlenebilir olduğunu düşünüyorum -elbette bu ailenizle olan ilişkinize bağlı- ama yine de ailenizle izleyemeyeceğinizi düşünüyorsanız da, bir şekilde ailenizin de izlemesini sağlayın; sizinle ya da kendi başlarına. Zira film ailelerin de kendi paylarına ibret dersi alabilecekleri özellikte.
8


12
| Bildir


avatar
(1072) -
Lilja, sistem değişikliği yaşayan bir ülkenin sevgisiz ortamında büyüyen, haketmediği parayı çöpe atacak kadar saf ve temiz bir genç kızdır.

Film, salt çöken bir sistemin insanlar üzerindeki yansımasının anlatımı değildir. Asıl hedef kapitalizm ve onun insanlar üzerindeki etkisidr. Düzenlerin devamı için olmazsa olmaz din olgusu da yönetmenin hedefleri arasındadır. Bildik bir konuyu ele alan film, kimi klişeleri kullansa da klişe batağına düşmeden, işin kolayına kaçıp erotik sömürüye başvurmadan, olayın özüne inebildiği için benzerlerinden ayrılır.

Öykü SSCB bitiminden sonra yaşanmaya başlansa da gelişmiş bir Batı Avrupa ülkesinde devam etmekte. Fabrika dumanında boğulan kuş, Lilja'nın bedenini satmadan önce ve sattıktan sonraki marketteki iki alışveriş sahnesinin kıyasılanması ve ilişki sonrasında yenilen fast-food ürünleri, herşeyin satılık olduğu insanların alabildiğine yabancılaştığı ve bencilleştiği tüketim toplumunu, kapitalizmi işaret etmekte.

Yönetmen, anasının ardından çamura düşen kız sahnesiyle sonu belli bir öyküye izleyiciyi katarken, kızın yaşadığı ilişkilerde kamerayı adamların yüzüne tutarak kendimizi Lilja'nın yerine koymamızı sağlamış.

Film boyunca Lilja'nın yanında taşıdığı kutsal tablo, yüreklere su serpercesine duvara fırlatıldığında düzene ve düzenin dayanaklarına indirilmiş bir darbe olmasıyla da farkını ortaya koymuş.

Dünyanın dört bir tarafında inanmak istedikleri yalanın ardından giden savunmasız insanların gerçekte var olmayan ve gerçekte var olan meleklerin öyküsü aslında anlatılan...

"Kışın sebze toplanır mı?"

"Asiye nasıl kurtulur?"

Birilerinini ya da birşeyleri suçlayarak aklayabilir miyiz kendimizi?
9


avatar
(358) -
Çöküşün sancılı sürecinde insanlara, ülkelere yansımaları bakımından en bilindik ancak sinemada işlenmesi bakımından ender rastlayacağımız bir konu etkileyici bir şekilde bu sahnede karşımıza çıkıyor.

Ayrıca filmin başarısında; içerdiği gerçekçiliğin sadece konu aldığı dönemde değil kadına yönelik benzeri bakışın olduğu her dönemde geçerli olmasında yatıyor.

Yönetmen, anlatmak istedikleri bakımından vurucu denebilecek sahneler kullanmış ve kritik anlardaki kamera çekimlerindeki tarzıyla da bunları daha etkili hale getirmiştir.
8


avatar
(96) -
Bizler hep şikayet ettiğimiz standart bir konfor içinde yaşarken, düşünmek ve düşünerek rahatsız olmak istemeyeceğimiz son derece acı ve tüyler ürpertici gerçekler üzerine yapılmış, anlatımı da bir o kadar gerçekçi ve başarılı bir yapım. Film bittiğinde dünyanın bu şekilde duyarsız ve bencilce dönmeye devam etmesini istemiyor insan.... Birşeyleri değiştirebilmek istiyor...
Ama nafile! insan nefsi tükenmek bilmeyen doyumsuz bir şeytan gibi...
9


default avatar
(68) -
Film çok güzel tavsiye ederim eğer dram seviyorsanız ..hiç düşünmeden izleyin
10


avatar
(104) -
Hayatın günlerinin getirebileceği en acı deneyimlerin belki de en başında yer alan bir olayın, yeterince iyi kurgulanmış ve yönetilmiş, topu tomarı 1 saat 50 dakikalık bir özetini izlemek bile diğer arkadaşların da dediği gibi hem üzdü, içimi burktu hem de gerçekliğini gözümün içine soktuğu için olabildiğince rahatsız etti. Bazen de lanet ettirdi. Ne yazık ki Lilyalar daima oldu olmaya da devam edecek.
8


‹ Önceki 1 2 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film