Giriş Kayıt
Yorumlar (4)
default avatar
(174) -
Film eğitimli seyirci için bile zorla bitecek tarzda. Sırf entelektüel görünmek için çok övmenin bir manası yok. Sanki LSD almış bir zihnin, riskli deney yapmak tarzından çekmeye çalıştığı bir film. Luchino Viscontinin “Fellini beni tamamen memnun ediyor.O gerçek bir sinema hayvanı." demesinden de anlaşılacağı üzere kimsenin yapmadığını yapmak istediğini söyleyenler var.
Antik Roma için, Amerikalı film yapımcıları, Roma uygarlığın büyüklüğünü, görkemli sahneler inşa ederek ve birinci derecedeki yıldızları ana rollere davet ederek, güzellikleri ve karizmalarıyla izleyiciyi kendine çekiyorken, Fellinide sapıklığın zirvesinde bir Roma çiziyor olması bir tezat oluşturuyor. Yahut Fellini bu filmle Roma nasıl yıkıldı demeye de getirmiş olabilir mi?. Fellini'nin çamurda boğulan eski toplumun ahlaksızlıklarının özürlü karakterleri yüzeye çıkardığını ve olumsuz niteliklerini abarttığını, bir şekilde göstermek mi istedi, meçhul…
Güç, para, ihanet, uyuşturucu ve alkol. Ahlaksızlık, cinsel zevkler, acımasızlık ve çok daha fazlası, yok yok…Bazıları Federico Fellini'nin bu filminde bize "bugünün" gerçek resmidir...diyorlar! Dünya bunlara bir o kadar batmış durumda, kendimiz farkına varmıyoruz, bu yüzden kendimizi daha da kötüleştiriyoruz. Dikkat edelim mi?
Sanat sanat için olunca böyle oluyor, Sanat insanlık için olmalı...
6


avatar
(143) -
Film başlarda rahatsızlık versede sonradan insanı içine çekiyor.

David Lynch filmleri gibi dağınık bir konu, belirsiz zaman sırası var. Geçişlerde olaya ortadan giriyor ve ne olduğunu hangi zamanda olduğunu anlamak için bayağı zorlanıyorsunuz. Sanki filmin tamamını çekmiş sonra sahnelerin yerini rastgele değiştirmiş ve sahne girişlerini kırpmış. bana göre fellini sadece izleyen seyirci değil izlerken sürekli düşünen, sorgulayan seyirci istiyor.

Fellini kesinlikle sıradışı hatta benzetme yapmak gerekirse Alejandro Jodorowsky tadında bir yönetmen.

Anlattığı dönemi ele alırsak eşcinsel ilişki ve günümüzde sapkınlık olarak algılanan şeyler ve kölelik romada çok yaygın olduğu bilinen bir gerçek. Film fantastik gibi gelsede bu yönüyle benzer filmlere göre (Julius Caesar, Ben-Hur, Spartacus vb.) daha gerçekçi.
8


avatar
(89) -
Filmin 31. dakikasından sonraki Türkçe sözlerin de işitildiği atonal elektronik müzik bölümünün İlhan Mimaroğlu'na ait olduğunu Belirtmek İsterim. Nino Rota filmin Müziklerini İlhan Mimaroğlu İle Birlikte Hazırlamıştır. Wink


avatar
(59) -
Fellini için diyecek fazla söz bulamıyorum. Belki de O' nu anlamak için başka biri olmam gerekirdi. Belli ki birileri anlıyor ve beğeniyor, bana ise sadece gözlem yapmak ve takip etmek kalıyor. Fakat; ne yazık ki hiçbir yapımından keyif alamadım. Bu filmi niye paylaştım öyleyse değil mi,çünkü; filmin içinde bana garip gelen bir ayrıntı vardı. Filmin içindeki ziyafetlerden birinde düzenlenen, kısa tiyatral gösteride, Yunan bir şaire ait olduğu söylenen bir şiir 3 ayrı dilde çok sesli biçimde seslendirildi. bu diller; Yunanca, İtalyanca ve Türkçe ydi.
Şiir hoşuma gitti ve neden Türkçe seslendirmenin de orjinal filmin içinde olduğunu düşündürdü. Fellini' nin bir bildiği vardır dedi arkadaşlarımGülücük Ben biraz daha üzerinde durunca bu şiirin Türkiye de, Orhan Veli Kanık şiiri olarak tanındığını öğrendim. Film 1969 yapımı, Orhan Veli ise; 1914-1950 yılları arasında yaşamıştır. Durum hala benim gözümde gizemini koruyor. Filmi ise ilginç ve belki garip bulacağınızı düşünsem de tavsiye ediyorum. İyi seyirler.

*İçinde*
Denizlerimiz var, güneş içinde;
Ağaçlarımız var, yaprak içinde;
Sabah akşam gider gider geliriz,
Denizlerimizle ağaçlarımız arasında,
Yokluk içinde.
8


‹ Önceki 1 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film