Giriş Kayıt
Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)
Yeni Konu Gönder   Cevap Gönder 1. sayfa (Toplam 1 sayfa) [Bu başlıkta 3 mesaj bulunuyor] « Önceki konuSonraki konu »
Yazar Mesaj
mu618
Yorumbaz


Kayıt: 24.08.2011
İletiler: 9
Şehir: Çanakkale - İstanbul
Yaş: 31 Aslan


Özel mesaj gönder
mu618 Yorumbaz
 Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

Batman v Superman: Dawn of Justice
2016
Batman v Superman: Dawn of Justice
Aksiyon / Macera / Bilim-Kurgu152 dk

Yönetmen: Zack Snyder
Dünya gerçekte ne tür bir kahramana ihtiyaç duyduğuna karar vermek için çabalarken, Tanrı gibi kontrolsüz hareket eden Süper Kahraman’ın eylemlerinden duyulan endişe, Gotham Şehri’nin sahip olduğu, zorlu ve güçlü, ama yasa dışı, gönüllü koruma...
6.5 (755,047 Oy)


resim


2016'nın en çok beklenen bir kaç yapımından biriydi bu film. DC'nin elindeki tüm kozları kullanıp Marvel'in amansız yükselişine seyirci değil ortak olmak için yapmış olduğu bir filmdi. Ve inanılmaz reklam kampanyası ile birlikte herkesi filme hazırlamaya çalıştılar. Peki DC ve seyirci istediğini alabildi mi? Yorumlamaya çalışacağım.

Öncelikle filmin "extented" yani uzatılmış-kesilmemiş versiyonunu izlediğimi ve yorumumu bu versiyona göre yorumlayacağımı söylemek zorundayım.

2. olarak ve belki de en başta söylemem gereken, belki de yorumuma keskin bir giriş yapmak zorunda olduğum söylem şu ki: Filmin Marvel'in çok daha kötü filmleri ile aynı puan skalasında olmasının sebebi filmin Nolan'ın Batman'i ile kıyaslanmasıdır. Ve bence bu yapılan karşılaştırma yanlıştır belki yanlış olmaktan çok iki filme de yapılan bir haksızlıktır.

Film için ilk yorumum; filmin ne çok iyi ne de çok kötü olduğu yönünde. Yani izlenilebilir bir yapım olmuş. Ama çizgi roman takipçisiyseniz filmi sahiplenmeniz ve hiç beğenmemeniz ya da çok beğenmeniz normaldir.

Belirttiğim gibi bu filmi Nolan'ın Batman serisiyle karşılaştırmak yanlış. Eğer söylentiler doğru çıkar da Ben Affleck bir Batman serisi yaparsa o zaman oturur Nolan'ınki ile her türlü karşılaştırmasını yaparız. Ama bu film daha çok bir DC yapımıdır. Nolan kendi çizgisinde bir Batman oluşturmuştu. Ve DC evrenini şematik olarak alıp kendi çizgisine yakışır bir şekilde bu şemayı realistik bir biçimde izleyiciye sunmuştu. Ve tarihin en iyi süper kahraman üçlemesini yapmıştı. Fakat bu film tam anlamıyla bir evren filmidir. Ve çizgi romanlarını araştırdığımda gördüğüm kadarıyla çizgi romanlara çok paralel bir şekilde yapılan bir film. Bu yüzden bu filmi kendi içinde yorumlamak en doğrusu. Ama yukarıda yazdığım gibi puanının nitekim düşük olmasının sebebi herkesçe bir Nolan beklentisi oluşmasından ötürü olsa gerek. Nolan büyük bir tebriği hak ediyor.

Şunu söylemem lazım -ki çok yerde de belirttim ama- DC'nin "kötü"lerine gerçekten hastayım. Çok felsefik ve ne yaptığını bilen kötüler var. Bu karakterleri harcamadan iyi kullanarak harika yapımlar izletebilir bize DC. Marvel'in zaten en büyük sorunlarından biri kötüleri iyi kullanamaması ve Marvel'in kötülerinin filme bir felsefe katamaması. Marvel'de kötüler iyilerin iyiliğini pekiştirmek için var çoğu zaman. Ve salt kötü bile değil çoğu. Daha çok çirkef sıfatı daha uygun gibi. Çirkef ve vefasız. Marvel'in kötüleri genelde böyle. Bu yüzden Marvel kötülerden çok süper kahramanlarına bir felsefe, bir karakter özü katmaya çalışıyor. Ama filmlerinde genelde "God bless America!" sloganını bastıra bastıra uygulattıkları için karakterlerine katmaya çalıştığı şeyler bu sloganda eriyor gibi. DC bu yönden çok ama çok avantajlı. Yani hem kötü karakterleri çok zekice kurgulanmış hem de evrenleri bambaşka. Yani "God bless America!" ile bitmiyor filmleri.

Buradaki ana düşmanın derdi Superman. Bu yüzden Batman'in ana hikayeden uzaklaşmış olduğunu düşünmeyin ama. Aslında Superman'i biraz daha arada kalmış buluyoruz. Filmde Batman'in işlevi biraz daha fazla gibi. Bunu ne amaçla yaptıklarını bilmiyorum ama bunun filme etkisi fazla değil. Sadece böyle bir durum gördüğüm için söylüyorum.

Filmin ana sorunu uğraşmaları gereken çok konu olması. Bu filmler için çok zor bir şey. Film için hakikatli bir konu bulmak bile başlı başına büyük bir olay iken onlarca konuyu aynı filmde izlettirmek çok çok daha büyük bir olay. Film yeni bir başlangıç olduğu için Nolan'ın Batman serisini göz önünde bulundurmuyor. Bu yüzden Batman'in hikayesine en baştan bir kere daha dahil oluyoruz. Fakat Batman'in Batman olması falan gibi olaylar filmde yok. Bir anda Batman'i tam teşekküllü bir Batman olarak karşımızda savaşırken görüyoruz. Anladığım kadarıyla DC, Marvel'in izlediği yolun tam tersini izleyecek. Şöyle ki: Marvel karakterlerin filmini yapıp daha sonra hepsini birlikte evreni kurtarmak için birleştirmişti. DC ise önce karakterleri birleştirdi ve anladığım kadarıyla birleştirmeye devam edecek gibi. Daha sonra ise karakterlerin filmini yapacak. Şu an görünen yol haritası ve gelen haberler böyle. Tabii bu film için bu çok büyük dezavantaj. Seyirci yıllardır tanıdığı Batman'i bir kere daha tanımaya zorlarken kendini bu arada daha farklı karakterler gün yüzüne çıkmaya başladı. Kim iyi, kim kötü, kim olayın neresinde derken kendimizi hazırlanılan epic finalin ortasında bulduk. Keşke DC bu kadar acele etmek yerine filmi bir kaç parçaya bölebilseydi. Ama onları da anlamak lazım çünkü Marvel almış başını gitmişken DC yerinde saymaktaydı. Ve bu süper kahraman furyasından DC'nin de faydalanması gerekiyordu. Çünkü bu sektörde önemli olan tek şey paradır.

Dediğim gibi filmin en büyük dezavantajı adeta bir misket bombası gibi bir çok konunun sıkıştırılmış olması. Tabii bunları seyirciye hazmettirmeleri lazım. Bu yüzden de film yavaş bir tempo ile ilerliyor. Zaten seyirci verdikleri şeyi alamazsa filmin bir paçavradan farkı kalmaz ki bu kadar konuyu seyirciye hazmettirmek de kolay bir şey değil. Burada DC''nin seçtiği yol evet mantıklı. Ama yetmemiş. DC nin düşündüğü şey: "Elimizdeki konuları seyirciye yavaş bir şekilde verelim. Seyirciyi önce bu karmaşıklığın içinden kurtaralım. Daha sonra harika bir finalle seyirciden "İyi ki beklemişim!" i alabiliriz." Bu doğru bir mantık ve yapılması gereken de zaten bu gibi. Fakat konu çok fazla olunca ister istemez bu yavaşça seyirciye hazmettirme olayı bile hızlı bir şekilde olmaya başlıyor. Burada da yine bir dezavantaj olarak seyircinin beklediği gerilim-aksiyondan yoksun ve hızlı bir şekilde konu geçişleri izlettiriiliyor. Fakat sayın DC kimse filminizden bunu beklemiyordu. DC'nin planı bu yüzden de biraz plan olarak kalıyor. Ve eminim kimse filmin IMDB puanından da hasılatından da memnun değildir. Ama iyi bir ders çıkardılarsa harika filmlere de hazır olalım derim ben.

Filmde süper kahramanların durumları da dünyada tartışılıyor. Aslında bu çok önemli bir şey çünkü DC'de kötüler fazlasıyla zeki olduğu için halkı çok kolay süper kahramana düşman edebiliyorlar. Bunu The Dark Knight'ta sinema tarihinin görüp görebileceği en iyi şekilde görmüştük. Zaten genelde, DC çizgi romanlarında da bu konu fazlasıyla işlenir. Çünkü hep söylediğim gibi DC bir şeyin felsefesini yapmadan çizgi roman yazmaz. Süper kahramanlığın felsefesinde de iyi kötü kavramları etik felsefe ölçüsünde DC çizgi romanlarında diyalektik olmaktan uzak bir vaziyette tartışılır. Şuna geleceğim; işlenmesi çok uzun ve güzel işlendiğinde seyirciyi oldukça tatmin eden bir konudur bu. Fakat bu filmde maalesef yine sadece tozu alınan konulardan biri oluyor. Çünkü dediğim gibi işlenecek daha çok konu var...

Sürprizbozan: Göster


Batman'in en vurucu çizgi romanlarını Frank Miller yazmıştır. Çizgi romanı okuduğumda filmdeki Batman'in o çizgi romanlardan devşirildiği açıkça görülüyor. Hatta Ben Affleck belli ki rolüne o çizgi romanlar doğrultusunda hazırlanmış. O çizgi romanlarda Batman oldukça çok insan öldürdüğü için eleştirilmişti. Film boyunca da Batman'i bir çok insanı öldürürken görüyoruz. Bu haliyle film boyunca Batman'den çok izleyiciye Superman sempatik gösterilmeye çalışılmış gibi. Bunu da başarmışlar. Belli ki bilerek yapılan bir şeydi bu. Superman'i insandan daha insansı göstermek, Batman'i ise daha vahşi bir şekilde seyirciye sunmak. Sanıyorum çekilecek olan diğer filmlerde bunların sebebini göreceğiz çünkü havada kalan çok şey var. Bu sadece bir tanesi.

Oyunculuklara gelecek olursak elbette herkesin aklındaki korku Ben Affleck'ti. Ben Affleck adeta bir cahil cesareti ile bu işin altına girdi. Herhalde eleştiri almadığı herhangi bir yayın organı kalmamıştır. Bu sadece Christian Bale başarısıdır. Ulaşılmaz bir yere koydu Batman'i. İşte oyunculuk böyle bir şey. İyi bir yönetmen ve iyi bir oyunculuk birleşince ortaya çıkan şey muazzam oluyor. Fakat Ben Affleck -benim de gayet şaşırtıcı bulduğum bir şekilde- rolünün hakkını vermiş. Evet kimse diyemez ki: "Yeni Batman'i bulduk ve Christian Bale'den daha iyi oynamış diye." Kimsenin böyle bir iddiada bulunacağını sanmıyorum ama Ben Affleck için konuşmak gerekirse, o kadar eleştirinin altından alnının akıyla çıkmış diyebilirim. Yani film boyunca kostümün içinde Christian Bale'i hayal etmediyseniz Batman kostümü şu an için sağlam birinde. Ayrıca Ben Affleck'in o depresif bakışları da filmin atmosferine çok uygundu. Dediğim gibi bu filmde Batman çok vahşi resmediliyor, burada bakışların ön planda olması gerektiğini herkes söyleyebilir. Ve aranan bakışlar Ben Affleck'te var. Kendisini de inanılmaz ağır bir yükün altından başarıyla kalktığı için kutlamak lazım.

Superman'i oynayan Henry Cavill rolüne çok yakışıyor. Onun için söylenecek fazla bir şey yok. Gerçekten rolünün hakkını veriyor.

Lex Luthor'a ise ayrı bir parantez açmamız lazım ki filmin yıldızı idi. Hep şunu dile getiririm: "Kötü bir karakteri oynamak muazzam bir oyunculuk gerektirir." Jesse Eisenberg önce bir çocuk gibi gözümün içine bakarken film biterken herkesin saygısını ve nefretini kazanmış bir şekilde zirve yaparak filmi bitiriyor. Kendisi kesinlikle filmin yıldızı idi.

Müzikleri konuşmak kimsenin haddine değil ki müzikleri Hans Zimmer'ın yaptığını bilmesek bile sırf Wonder Woman gelirkenki çalan müzik için müziklere tam puan verebilirdim.

Evet, en başta da belirttiğim gibi film ne bir hayal kırıklığı ne de zirveye oynayan bir yapım. Ama gelecek iyi filmlerin bir habercisi gibi duran bir yapısı var. Bu konuda tek sorun DC'nin bu süper kahraman furyasına geç kalmış olması. Marvel'de neredeyse her karakterin bir üçlemesi varken, DC hem kendine bir evren yaratıp hem bunu empoze edip seyirciye hazmettirmek ile hem de iyi bir iş çıkarmakla mesul oldu. Üstüne üstlük bu filmi diğer filmlere de hazırlık aşaması gibi göstermek zorundaydılar. E haliyle uğraşmaları gereken bir çok şey vardı. Yine de altından kalkmışlar diyebilirim. Sadece bu furyaya geç kaldıklarından ötürü Batman v Superman temalı harika bir film izleyecekken biraz karışık bir yapımla karşılaştık. Yani bunun bedelini de yine biz izleyiciler ödedik gibi. Ama bu filmin olası bir ikincisinde çok daha iyi bir film izleyeceğiz diye tahmin ediyorum.

Her şeye rağmen filmdeki ayrıntılara da, her ne kadar yoğun bir şekilde olmasa da filmin felsefesine de uğraşılmış. Hazırlıklar bitip karakterlerin kendine ait filmleri olduğunda, bu filmdeki soru işaretleri cevap bulacaktır ve o zamana kadar biz güzel günleri beklemek zorundayız.

Naçizane puanım 7.4

İletiTarih: 31 Temmuz 2016 23:26
 Kullanıcı bilgilerini göster Bu kullanıcının gönderdiğini mesajları gösterme Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön   
seko7356
Yorumbaz


Kayıt: 16.04.2011
İletiler: 138
Şehir: Eskişehir


Özel mesaj gönder
seko7356 Yorumbaz
Eleştirini keyifle okudum. Katıldığım ve katılmadığım yerler oldu. Görüşlerimi belirtmek isterim.
Öncelikle filmin başarısızlığı WB'a aittir çünkü bu kadar iyi bir filmi kesilmiş haliyle vizyona soktular. Bu arada filmin tamamı 4 saatmiş. İmza kampanyası başlamıştı bir ara o halini blue rayde görmek istiyoruz diye.
Devam edersek Dc ve Marvel filmleri kıyaslamak çok yanlış ikisi çok başka işler yapıyor. Bale ve Affleck'in Batman' leri de kıyaslanamaz çünkü çok farklılar. Birisi orijinaline sadık kalınarak yaratılan ve görmüş geçirmiş kaybetmiş bir adam diğeri yolun başından ortasına doğru ilerleyen ve kaybettiği çok fazla bir şeyi olmayan bir adam. Benim görmek istediğim de yaşlı olan.
Filmin gelecek diğer filmlere göndermeler yapması ve Batman'in öncesini görecek olmamız beni heyecanlandırıyor. Diğer filmleri izledikten sonra bu filmin kıymeti daha iyi anlaşılır.
Son olarak sinema izleyicilerinin beklentilerine göre film yapmak yanlış olur. Dc'nin sadık takipçilerinin isteklerini dikkate alması ve kendi yolunda ilerlemesi lazım.

İletiTarih: 01 Ağustos 2016 00:43
 Kullanıcı bilgilerini göster Bu kullanıcının gönderdiğini mesajları gösterme Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön   
Molar34



Kayıt: 22.12.2013
İletiler: 1242

Yaş: 32 Oğlak


Özel mesaj gönder
Molar34
Eleştirini ve seko7356 yorumu okuyunca ben de naçizane fikrimi belirtmek isterim...

WB'un hatası filmi extended versiyonuyla sinema seyircisiyle buluşturmamak bence. Çünkü sinema versiyonu gerçekten çorba gibi olmuş, ama extended'da toparlanmış. DC'nin kötülerinin daha felsefik olması (çünkü Marvel'ın karakterleri kusursuz kahramanlar yaratırken DC'nin karakterlerinin arazları vardır, iyinin de kötünün de), Marvel'ın "Tanrı Amerika'yı korusun" temalı yapımları hakkındaki fikrine de katılıyorum. Zira Kaptan Amerika ve IronMan'de bunu çok hissettim. Aslında ÇR'larda Superman ve WonderWoman özellikle mavi-kırmızı kostümleri açısından Amerikanvari yaratılmış olsa da filmde bunun üzerinde çok durulmuyor.
Sürprizbozan: Göster

Ben Affleck adeta bir cahil cesareti ile bu işin altına girdi kısmına maalesef katılmıyorum. Good Will Hunting senaryo ve oyunculuk açısından; Argo oyunculuk ve yönetmenlik açısından kariyerinin iki zirvesidir Ben Affleck'in. Zaten seko'nun dediği gibi Bale Batman'ın başlangıcı ve ortası; Affleck ise yaşlılığı. Farklı olmaları doğal. Ama hikaye aktarımı ve yönetmenlikte Nolan daha iyi gerçekten.

Bir de karşılaştırma yaparken DC, Marvel ve Warner Bros'u ayırmak gerekiyor. DC ve Marvel, çeşitli yazar ve çizerlerle anlaşarak çizgi roman piyasaya süren kuruluşlar. ÇR'lardan esinlenerek bir senaryo yazılıyor ve WB yapım şirketi olarak filmi pazarlıyor. O yüzden filmin yönetmeni ve oyuncularının vebali WB'un üzerine, filmin nasıl aktarıldığına bağlı. Bu aşamadan sonra filmin başarısını/başarısızlığını DC veya Marvel'a yüklemek hata olur bence. Karakterler açısından DC/Marvel denmesi daha doğru olur diye düşünüyorum.

Nihayetinde hepsi çizgi roman dünyasına aittir. Ne bulunursa okunmalıdır Çok Seviyor

Lafı daha uzatmayayım, saygılar Saygılar

İletiTarih: 01 Ağustos 2016 11:02
 Kullanıcı bilgilerini göster Bu kullanıcının gönderdiğini mesajları gösterme Alıntıyla Cevap Gönder Başa dön   
İletileri göster:   
Yeni Konu Gönder   Cevap Gönder 1. sayfa (Toplam 1 sayfa) [Bu başlıkta 3 mesaj bulunuyor] « Önceki konuSonraki konu »
Forum Seçin:  

Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film