Giriş Kayıt
özel mesaj
spacer

SinefilP

 
Kayıt : 20 Şubat 2020
  • Parazit
    Parazit
  • Unorthodox
    Unorthodox
  • Defending Jacob
    Defending Jacob
  • Normal People
    Normal People
  • Extraction
    Extraction
  • avatar
    realdark86
Son Yorumları
Defending Jacob (2020)
08 Mayıs 2020
Defending Jacob fazlasıyla etkileyici. Dizi bir cinayet hikayesinden yola çıkarak hem baba oğul hem de eşler arasındaki ilişkiyi kusursuzca işliyor. Karakterlerin psikolojik olarak verdikleri savaş görülmeye değer. Sıradan bir suç dizisinden çok daha öte derinliğe sahip. 14 yaşındaki karakteri canlandıran Jaeden Lieberher'ın performansı ise çok iyi. Yeni bölümünü iple çekiyorum.
Normal People (2020)
07 Mayıs 2020
Son bölümün ardından dizinin etkisinden kurtulamadım. Iki insan arasındaki ilişkinin bu kadar derin ve samimi anlatımı izleyende büyük etki bırakıyor. Dizinin başarısında hikayenin yanı sıra oyuncuların müthiş performansı da söz konusu.
Unorthodox (2020)
31 Mart 2020
Unorthodox: Gelenekleri̇n Sıfır Noktasından Kendi̇ne Yolculuk

26 Mart’ta Netflix ekranlarında yayınlanan 4 bölümlük mini dizi olan Unorthodox, Deborah Feldman’ın otobiyografi türündeki kitabından diziye uyarlanan müthiş bir yapım. Bir kadının devrim hikayesi de diyebileceğimiz dizi, baş karakter olan Esty’nin (Esther Shapiro) hikayesinden yola çıkarak New York’taki Yahudi Cemaati Hasidiklerin kültürünü ve bu kültürün bireydeki travmalarını izleyiciye sunuyor. Dizide İngilizce ve Almancanın yanı sıra Almanya ve Amerika’da yaşayan Yahudilerin konuştuğu dil olan Yiddişin konuşuluyor olması ise önemli bir ayrıntı.

Yiddişte “Geleneklere Uymayan” anlamına gelen Unorthodox, cemaat geleneğinde kuralların, bireylerden daha önemli olduğu gerçeği tüm çarpıcılığıyla anlatılıyor. Dizi, Yahudilerin soykırım sonrasında New York’ta bir araya gelerek kendi kabuklarına çekildiği bir dünyanın kapısından içeri girmemizi sağlıyor. İsrail’deki Yahudileri “kafir” olarak niteleyen New York Hasidiklerinin küçük ve yalnız dünyasında kurallar çok sert. Dilleri, ibadetleri, giyim tarzı, yemekleri ve bayramları ile oldukça farklı bir topluluğu keşfederken aynı zamanda tüm üyelerin bu kültürü yaşatmak için böylesi sert kurallara ihtiyaçları olduğuna da tanık oluyoruz. Cemaat üyelerinin birbirine olan sadakati ne kadar kusursuzsa sınırlar da o derece keskin. Kadın ve erkeğin rolü karşı konulamaz derecede belirgin. Erkekler ve kadınlar arasında sorgusuzca kabullenilmiş kurallar söz konusu. Erkeğin yeri ise kadından daima bir adım önde. Söz hakkı öncelikli olarak erkeğe ait. Dünyanın farklı farklı yerlerinde kadınların erkek egemenliği altındaki yok oluş hikayesi Hasidiklerde de mevcut. Sınırlı bir eğitim hayatı olan kadının kutsal görevi tüm bilindik hikayelerdeki gibi eşini mutlu etmek, evinin kadını olmak ve çocuk doğurmak. Çocuk yapmak cemaat için en önemli değer kabul ediliyor. Soykırımda yok olan nüfuslarını geri kazanmak için kadının doğurganlığı her şeyden kıymetli. Cemaat bu noktada bireylerin cinsel yaşamı üzerinde de büyük söz sahibi. Evlilik öncesinde ise cemaatin kuralları çerçevesinde cinselliğe dair eşlere detaylı bilgilendirmelerde bulunuluyor.

Cemaatin tüm yasaklarına rağmen kendi yolunu arayan derin bir insan hikayesi Unorthodox. Dizide naif ve kırılgan görünümünün ardında cesur bir kadın imajı söz konusu. Çevresinden farklı olduğunu bildiği halde uyum sağlamak ve mutlu olmak için elinden geleni yapan ailesine, özellikle babaannesine bağlı 19 yaşında genç bir kadın olan Esty, eğitim hayatının bitmesi ile evlilik çağının geldiği düşünülür. Görücü usulü ile kendisini bir anda evlilik hazırlığının içinde bulur. Evliliğin kendisi için başka bir hayatın kapısını aralayacağını ve orada mutlu olacağını düşünür. Oysa Esty daha karanlık bir dünyaya adım attığını bir süre sonra fark eder...
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film