Giriş Kayıt

ATV, Dün Akşam Yayınlanan Ölümlü Dünya Filmine Sansür Uyguladı


  1. Haberler
  2. Sinema
Quaresmania - 05 Nisan 2021 18:33

687 

resim

ATV, dün yayınladığı Ölümlü Dünya filminde kullanılan “Dolar olmuş 4 Lira” repliğine sansür uyguladı.

Oyuncu kimliğiyle tanınan Ali Atay’ın Limonata’dan sonraki ikinci filmi olan Ölümlü Dünya, dün akşam ATV ekranlarında yayınlandı. Twitter’da izleyiciler tarafından yapılan bazı paylaşımlar, 2018 yapımı filmdeki bazı repliklerin sansür engeliyle karşılaştığını ortaya koydu. Yapılan en dikkat çekici olanı ise, Ahmet Mümtaz Taylan ve Alper Kul’un canlandırdıkları Gazanfer ve Oktay karakterleri arasında geçen diyaloğa uygulanan sansürü ortaya çıkaran paylaşım oldu.

Twitter üzerinden yapılan, bahsi geçen sahneye dikkat çeken paylaşım aracılığıyla iki karakter arasında geçen bir diyalog sırasında “Zaten akaryakıt dolarla, dolar olmuş 4 Lira” repliğinin sansürlendiği ortaya çıktı. Aynı zamanda yine aynı sahne içerisinde geçen Gazanfer karakterinin Sarp Apak’ın canlandırdığı Serhan ile gerçekleştirdiği bir konuşma sırasında da sansür uygulandığı fark edildi.

resim

Absürt bir suç komedisi olan, yayınlandığı dönemde suç komedisi türünü yerli sinemaya uyarlamasıyla dikkat çeken film, bu defa farklı bir konu sebebiyle gündeme geldi. Filmin vizyona girdiği tarihte yani 2018 yılında hakimiyetini sürdüren şartlara ithafen kullanılmış bir replik olan “Dolar olmuş 4 Lira” sitemi, 2021 yılında içerisinde bulunduğumuz ekonomik ve politik atmosfer içerisinde sansürle karşılaştı.

Aynı zamanda film süresince sansür engeliyle karşılaşan bir diğer replik ise, Gazanfer’in “Adı ne bu kızın?” sorusu ve bunun üzerine Serhan’ın verdiği “Begüm” cevabı oldu. Sansürsüz haline Netflix gibi dijital platformlardan erişmenin mümkün olduğu filme uygulanan bu yaptırım akıllara 2018 yılından 2021 yılına kadar ne tür değişimler geçirdiğimiz sorusunu getirirken bu değişimlerin hangi yönde olduğunu da bir kez daha sorgulattı.

Geçtiğimiz yıl, Şener Şen’in canlandırdığı Ziya karakterinin “İçişleri Bakanı arkadaşımdır, bir telefonla çıkardım” sözleri Show TV tarafından kesildiğinde Münir Özkul, Adile Naşit, Ayşen Gruda, Oya Aydoğan, Mürüvvet Sim, Ahmet Sezerel, İhsan Yüce gibi Yeşilçam’ın önemli isimlerini bir araya getiren ve Türkiye sinemasının en sevilen klasikleri arasında yer alan Neşeli Günler de her geçen gün daha absürt bir hâl alan sansür uygulamalarından nasibini alan yapımlar arasında yer almıştı. İlk bakışta neden böyle bir karar alındığında anlamak güç olsa da, dönemin İçişleri Bakanı’nın Milli Selamet Partisi’nden Korkut Özal olması neden böyle bir sansür uygulandığı konusunda bir fikir sahibi olmamızı sağlamıştı.

Senaryosunu yönetmen koltuğunda oturan Ali Atay ile birlikte Ali Demirel, Aziz Kedi, Volkan Sümbül ve Feyyaz Yiğit’in kaleme aldığı filmin oyuncu kadrosunda, Ahmet Mümtaz Taylan, Alper Kul, Sarp Apak, Mehmet Özgür, Özgür Emre Yıldırım, Feyyaz Yiğit, Doğu Demirkol, Meltem Kaptan ve İrem Sak gibi isimler yer alıyor.

Filmin hikâyesi ise, nesillerdir Haydarpaşa Garı’nda lokanta işleten Mermer ailesinin şaşırtıcı derecede karanlık olan iç yüzüne odaklanıyor. Zira dışarıdan bakılınca sıradan bir lokanta işletmecisi olan Mermer ailesi aslında, dünya çapındaki etkinliğini nesilden nesile sürdüren bir kiralık katil ekibi. Anadolu Tat 1071 isimli restoranlarını paravan olarak kullanıp nesillerdir uluslararası bir organizasyon için tetikçilik yapan sekiz kişilik aile, çok gizli kimliklerinin aralarından biri tarafından sızdırılması sonucunda çalıştıkları organizasyon tarafından gözden çıkarılıyor ve zorlu bir hayatta kalma mücadelesi içerisine çekiliyor.

Ölümlü Dünya
2018
Ölümlü Dünya
Aksiyon / Komedi107 dk

Yönetmen: Ali Atay
Nesillerdir Haydarpaşa Garı'nda Anadolu Tat Lokantası'nı işleten Mermer Ailesi, sekiz kişiden oluşan geniş bir ailedir. Kendi halinde, sade bir yaşamları olan bu insanların durumları biraz karışıktır. Bu ailenin, uzun zamandır gizledikleri bir de sırları...
7.6 (31,859 Oy)

Kaynak: FilmLoverss


Yorumunuz



Forumdan Benzer Başlıklar



Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film