Giriş Kayıt

Sovyet TV'leri İçin Çekilen The Lord of the Rings Uyarlaması Yıllar Sonra Ortaya Çıktı


  1. Haberler
  2. Sinema
Quaresmania - 05 Nisan 2021 18:31

322 

resim

1991 yılında Sovyet televizyonları için çekilen ve zaman içerisinde kaybolduğu sanılan The Lord of the Rings uyarlaması yıllar sonra ortaya çıktı.

1991 yılında yapılan Khraniteli isimli televizyon filmi, J. R. R. Tolkien’ın kaleme aldığı Yüzüklerin Efendisi – The Lord of the Rings üçlemesinin Yüzük Kardeşliği – The Fellowship of the Ring isimli ilk kitabından uyarlandı. Aynı zamanda Khraniteli, Sovyetler Birliği’nde yapıldığı bilinen tek uyarlama olma özelliğini de taşıyor.

Kullanılan kostümler, yeşil ekran efektleri gibi unsurlarla düşük bir bütçeyle yapıldığı belli olan, Peter Jackson’ın yönettiği üçlemenin ilk filmi vizyona girmeden 10 yıl önce yayınlanan televizyon filmi her şeyiyle adeta başka bir yüzyıla ait olduğunu düşündürdü. Andrei Romanov’un Akvarium isimli müzik grubu tarafından bestelenen müziklerle hikâyenin Sovyetler Birliği’ne özgü ambiyansı desteklenen filmin Leningard Televizyonları’nın arşivinde kaybolmadan önce yalnızca bir kez yayınlandığı tahmin ediliyor.

resim

Geçtiğimiz hafta ani bir şekilde iki bölüm halinde YouTube’da yayınlanan, bugüne dek varlığı bilinmeyen film birkaç günlük bir süre içerisinde 400 binden fazla kullanıcı tarafından izlendi. Hayranlar tarafından uzun zamandır aranan yapımın yayınlandığı sayfada “Bu versiyonu bulan ve dijital platformlarda yayınlayan kişinin bir heykeli dikilmeli” gibi yorumlar yapıldı.

Tolkien imzalı eserlerin Sovyetler Birliği’nde yapılan uyarlamalarının sayısındaki azlık, birleşilerek totaliter rejimlerle savaşılan hikâyenin sansür engeliyle karşılaşmış olabileceğini düşündürüyordu. Bir yandan da, kısıtlı sayıdaki uyarlamaların Rusça diline çevrilirken karşılaştığı sorunların da bu duruma sebep olabileceği de düşünülüyor. Yapım anlamında kısıtlı bir bütçeye sahip olsa da bu konudaki merakı biraz da olsa dindiren bu uyarlama ise, aynı zamanda izleyicileri de heyecanlandırdı.

Ayrıca, ortaya çıkan Sovyetler Birliği yapımı televizyon filminin Peter Jackson‘ın filminde yer verilmeyen Tom Bombadil karakterinin bir sahnesi, İngilizce dilindeki versiyonundan senaryoyu ileriye taşıyamadığı için çıkarılan bir orman sakini gibi bazı hikâye noktalarını içeriyor olması da dikkat çekti.

1985 yılında aynı zamanda yine Leningrad Televizyonları’nda Tolkien’ın The Hobbit romanının düşük bütçeli bir uyarlaması da yayınlanmıştı. The Fantastic Journey of Mister Bilbo Baggins, the Hobbit isimli uyarlama Sovyetler Birliği altında gerçekleşen tek Tolkien uyarlaması olarak biliniyordu. 1991 yılında yapıldığı ve yayınlanmadığı söylenen The Treasure Under the Mountain isimli The Hobbit animasyon uyarlamasından ise geriye altı dakikalık bir görüntü kaldı. Jackson’ın yönettiği üçleme ise, tüm dünyada olduğu gibi Rusya’da da büyük bir ilgiyle karşılandı.



Kaynak: FilmLoverss


Yorumunuz






Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film