Giriş Kayıt
Yorumlar (13)
avatar
(176) -
Filmi çok beğendim Gerçek olaylardan esinlenmiş olması dışında bunu çok iyi bir kurgu ile aktarmış. İran da fuhuş resmi olarak MUTE nikahı denilen bir kavramın altında yapılıyor parasını veriyorsun belli bir süre bu iş için çalışan kadını kiralıyorsun, süre sonunda sözleşmen bitiyor .Bunun dışında adı nikah olan bu mute nin dışında yaptığın paralı sex fuhuş oluyor. İnsanların ve devletin gözünde zaten dünyada cezan ölüm, ahirette cehennem. Ve bu ikiyüzlülüğü görmeyen insanlar topluluğu... Ne yapacaksan otoritenin izni ve otoritenin gösterdiği yoldan yapmalısın aynı şeyi yapsan bile otoritenin gösterdiği yolun dışında yaparsan cezayı hakediyorsun bu İki yüzlülük değil de nedir?


avatar
(263) -
Film gerçek olaylardan esinlenmiş. İran'da geçiyor. Halkın kültür ve medeniyet seviyesini de gösteren nadir yapımlardan. Gazeteci kadın oyunculuğu gayet iyi. Said de güzel oynamış. Zevk alacağınızdan eminim. Notum 4/10
4


avatar
(178) -
Şu an gerçekten DEHŞET içerisindeyim!

Beni öylesine derinden sarstı ki bu film, yatağımda mışıl mışıl uyumak yerine sabahın dördünde oturmuş duygularımı aktarma ihtiyacı hissediyorum.

Alışılagelmiş olan ve genellikle Dram türüyle dünya sinemasında kendine sağlam bir yer edinen İran, bana göre bu filmle birçok tabuyu yıkmış durumda. Ali Abbasi oldukça cesur bir hamle yaparak, birçok acı gerçeği gün yüzüne çıkarmayı başarmış.

Deyim yerindeyse Tanrıcılık oynamayı kendine görev edinmiş ve kimin ölmesi gerektiğine karar verme yetkisinin kendisinde olduğunu düşünen karakterimiz Said'in yaptıklarından aldığı haz, toplumun ona gösterdiği hoşgörü ve en önemlisi de oğlunun tüm bunlar karşısındaki pozitif tutumu ve olayları anlatırken ki gülümseyişleri hafızamdan kolay kolay silinmeyecek gibi. İşte maalesef Said gibi zihniyete sahip olan aşırı radikal İslamcılar yüzünden; dünyadaki birçok ülke halkının, Müslümanları terörist olarak görmesi kaçınılmaz oluyor.

Kendine böyle bir misyon üstlenen ve gayet sıradan bir gündelik işmiş gibi seks işçiliği yapmaya sürüklenen kadınları hedef alan, sosyal çevresi tarafından da neredeyse ayakta alkışlanan bir insan bedenine gizlenmiş canavarın hikayesi. Yozlaşmış adalet sisteminin de bu misyondaki katkısını göz ardı edemeyiz elbette.

Kadınlara saygı duyulmayan, ekonomisi çökmüş ve her şeyin fiyatı hemen hemen her gün artan bir ülkede; kadınlara yönelik iş fırsatlarının nispeten az olması ve cinsiyet eşitliğinin olmaması da göz önüne alındığında, yoksulluk sınırının altında yaşayan birçok kadın, para karşılığında seks yapmak zorunda kalıyor.

İran'ın muhafazakâr dini kurumu, ülkede seks işçilerinin varlığını resmi olarak uzun süredir reddediyor. Resmi olmayan veriler de İran'da seks işçiliği yapanların yaşının giderek düştüğünü gösteriyor. Çok acı...
“Bir cana kıymaya veya yeryüzünde fesat çıkarmaya karşılık olması dışında, kim bir kimseyi öldürürse bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de bir can kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur.” ayetinden de anlaşılacağı üzere sırf fuhuş yapıyor diye bir insanı öldüremezsiniz. Evet farkındayım, sözü çok fazla uzattım ama üzerine konuşulması ve tartışılması gereken o kadar çok şey var ki aslında filmle alakalı kendime engel olamadım. Lütfen kusuruma bakmayınız.
9


default avatar
(3) -
İnanılmaz bir yapım. Cahilik ve bağnazlığın kol gezdiği yerlerde kadınlara bakış açısı, ataerkillik, adaletin işle(me)yişi ve daha birçoğu gözler önüne serilmiş. Bunların ve daha da fazlasının gerçekten yaşandığını bilmek insana acı veriyor, psikolojik olarak etkisinden uzun bir süre çıkılamayacak yapımlardan olmuş. Yönetmeni ve oyuncuları tebrik ederim. Sakin bir ortamda kendinizi vererek izlemenizi tavsiye ederim.
9


avatar
(101) -
Düzen oluştuğu zaman eğer isterse aklayamacağı hiçbir mesele yok, herkes bunun bilincinde. Filmin finali bu yüzden tüm izleyiciler için gelgitlerle dolu ve kestirilemiyor. sadece final bile övgüyü hak ediyor ve yorumu izleyiciye bırakıyor.
8


avatar
(570) -
Gerçek olaylardan esinlenen, Meşhed sokaklarında kötülüğe ve ahlaksızlığa karşı tek kişilik bir cihat açıp, pişmanlık ya da utanç göstermeyen bir katilin hikayesinin anlatıldığı suç/gizem filmi.

Katili kötülüğün vücut bulmuş hali gibi gösterilmeyip aksine insancıl taraflarını öne çıkarmasıyla, güçlü bir ideolojinin, görünüşte sıradan bir insanı korkunç şeyler yapmaya zorlayabileceği teması üzerinden İran'daki ataerkil ve teokratik toplumsal yapılara yönelik aleni eleştirileri de görebiliriz.

Filmin tesadüfen başrol oyuncusu olan Sar Amir Ebrahimi, performansıyla bu yıl Cannes'da en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanırken, müthiş kamera çalışması ve görsellere eşlik eden diyalogları ile üst düzey bir performans gösteren filmin yönetmeni Abbasi İran doğumlu ancak Danimarka'da yaşıyor

En başta İran'da yapılması düşünülen film, Covid19 pandemisi dahil yasaklar yüzünden Türkiye'de çekilmesi düşünülürken İran hükümetinin baskısı nedeniyle Ürdün'de çekilen film, 2000-2001 yılları arasında İran'da 16 fahişeyi öldüren bir seri katilin hikayesinin kurgulanmış halidir.

"- Sokakları fahişelerden kurtaracağım! Durmayacağım!"
7

Cevaplar (2)
avatar
(792) -
Filmi izlemeyi düşünen, sizin yorumunuzu mutlaka okumalı, daha objektif ve eleştirel bakmasına yardımcı olacaktır. Yalnız Smooth Jazz'dan hoşlanmıyor musunuz, tam anlamadım? Gülücük
7


1
| Bildir
avatar
(570) -
Teşekkürler, Evet cazın her türlüsünü severim smooth caz ve türevleri hariç Gülücük
7


0
| Bildir


avatar
(6204) -
Gerçek hayattan esinlenmiş olmanın dışında oyunculukların da iyi olmasıyla film kendisi izlettirdi.
-Yalnız kara çarşaflı kadınlar, İslami sakallı adamları, din ağırlıklı mevzular, medeniyetten uzak olan ortamları görmek resmen içimi karartıyor. Filmi izledim ama sırf adalet nasıl işleyecek diye bitirdim. Eğer bu kasvetli durumları izlemek isterseniz şans verin...
5


avatar
(792) -
"Birazcık bile şüphelendiğin birini görmedin mi?
- Burada herkes şüpheli."

Araplaşmanın komşumuz Pers'lere de yaramadığı ortada. (Bu arada Fars değil; Pars, veya Pers. Arapçada sert ünsüzler olmadığı için Fars demişler, biz de uymuşuz. "Acem" de bildiğiniz "Acemi"den geliyor. Onu da Osmanlılar "yakıştırmış".) Araplara bir lafım yok tabii ki, sadece her halkın kendine göre bir kültürü, ahlağı, geleneği, göreneği ve daha pek çok değeri var, ve yabancı bir kültürü alıp üstünüze giydiğiniz andan itibaren sorun yaşamaya başlıyorsunuz. Toplumda ikilik çıkıyor, varolan kanunları beğenmeyenler kendi adaletini uygulama hevesine kapılabiliyor, falan... Asıl vahim olan da belki, kaçınılmaz olarak toplumda da eylemleri ile ilgili destek bulabilmesi. Herneyse...

Gerçek bir hikayeye dayalı, eskilerin "natürel" tabir ettikleri filmlerden biriyle karşı karşıyayız. Aslında çok iyi bir film olduğu halde "güzel" bir film değil, ama öyle ustalıkla ve akıcı şekilde işlenmiş ve o çirkinlikler de dozunda bırakılmış ki, neye uğradığınızı anlamadan filmi sonuna kadar izlemiş oluyorsunuz. Özellikle son sahnenin dikkatle izlenip, açınımları ve anlamı açısından da değerlendirilmesi gerekir.

Çocuklara göre bir film olmadığını belirtmeye gerek var mı, bilmem...
7

Cevaplar (2)
avatar
(6204) -
Genelde orta doğu ve geri kalmış ülkelerin filmlerini izlemekten kaçınırım ama sırf bir öğretmenin ders verir gibi yorumunuzu okuyunca izlemeye karar verdim. Cormorant bey'cim İlk baştaki kadın ne kadar çirkindi....
5


1
| Bildir
avatar
(792) -
Estağfurullah. Ders ne kelime muhterem? Fikirlerimizi paylaşıyoruz altı üstü...
7


0
| Bildir


default avatar
(60) -
Yılın en iyi filmlerinden biri sert gerçekçi ve sinir uçlarınızla oynayan bir yapım. (8/10)
8


‹ Önceki 1 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film