Giriş Kayıt
Yorumlar (1)
avatar
(1583) -
Filmin özetinde yer alan ;
"Serge Bramly'nin romanından uyarlanan film, sadizmin kuramcısı olarak bilinen Marquis De Sade'nin hayat hikayesini anlatıyor. " bölümü doğru değil çünkü tüm hayatı anlatılmıyor! Sadece diğer asillerinde olduğu, ziyaretlere açık, bahçesi çok geniş, önceki kaldığı pislik yuvası Bastille hapisanesine nazaran daha rahat bir hapishanede geçen zamanları anlatılıyor.

Bildiğiniz gibi 1789-1799 Fransız Devrimi ile monarşi yıkılır ve yerine Cumhuriyet kurulur, ayrıca Katolik kilisesi ciddi reformlara zorlanır. Milliyetçilik akımını ve Yakınçağ'ı başlatmasıyla Avrupa ve Dünya tarihinde büyük bir dönüm noktası olmuştur. 26 Ağustos 1789’da kabul edilen İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi;

Alıntı:
İnsanların özgür doğduğunu ve eşit yaşamaları gerektiğini, insanların zulme karşı direnme hakkı olduğunu, her türlü egemenliğin esasının millete dayalı olduğunu ve mutlak egemenliğin bir kişi ya da grubun elinde bulunamayacağını, devleti idare edenlerin esas olarak millete karşı sorumlu olduğunu, hiç kimsenin dini ve sosyal inançları yüzünden kınanamayacağını ortaya koyuyordu.


3 yıl önce izlediğim 1989 yapımı La Révolution Française filminde bunlar geniş şekilde anlatılıyor. Kralı devirip Cumhuriyeti kurdular ama yerine kurucu Jakobenler tarafından başta Robespierre olmak üzere bir despotluk oluşturuldu, kafalar kesildi. Hatta kurucularından Danton ve Hebert'in de kafaları giyotine gitti. Tahminlere göre ölü sayısı 15.000 ile 40.000 kişi arasında . XVI. Louis ve kraliçe Marie Antoinette 1793 yılında idam edilir. Temmuz 1794'te Maximilien Robespierre de giyotinle idam edilir.

İşte bu ahval ve şerait içerisinde Sade 1794'te yeni hapishanesine nakledilir. Oradaki tüm soylular her gününü son günleri olacağı endişesiyle yaşamaktadırlar. Sade yazmayı hiç bırakmaz, hatta mahkumları organize ederek bir tiyatro bile kurmaya çalışır. Filmde etrafındakilere kıyasla oldukça aklı başında olarak tasvir ediliyor. Yaşlanmıştır da artık ve sado-mazo yazılarından ziyade ateist ve filozof yanı ele alınmakta. Meraklıları tarafından izlenecek bir film, kesinlikle herkese hitap etmiyor. Tanınması gereken en önemli şahsiyetlerden, yazarlardan biridir Sade...

Alıntı:
De Sade, yaşamının yaklaşık 32 yılı boyunca çeşitli hapishanelerde ve bir akıl hastanesinde hapsedildi: 7yıl Château de Vincennes, 5 yıl Bastille'de, Conciergerie'de 1 ay, 1 kalede 2 yıl, Madelonnettes Manastırı'nda 1 yıl, Bicêtre Akıl Hastanesi'nde 3 yıl, Sainte-Pélagie Hapishanesinde 1 yıl ve Charenton Akıl Hastanesi'nde 12 yıl. Fransız Devrimi sırasında, Ulusal Konvansiyona seçilmiş bir delegeydi. Eserlerinin çoğu hapishanede yazılmıştır.
7


‹ Önceki 1 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film