Giriş Kayıt

Bir Kadın Meselesi (1988) Yorumlar


Une affaire de femmes

Yorumlar (2)
avatar
(80) -
Fransa'da idam edilen son kadının üzerinden, II. Dünya Savaşı Fransa'sının politikaları eleştirilmiş. O dönemde devlete yeni bir biçim kazandırılmaya çalışılıyor. Güçlü devletin ancak güçlü bir aile oluşumundan ve ahlaklı olan insanlardan oluşabileceği düşüncesi var. Devletin bireyleri üzerinde karar verme yetkisi. İşte bu yetki o dönemde yaşayan bir kadının fikirlerini, hayatı yaşama şeklini değiştirebilecek bir yetki.

İki çocuğu olan kadın, Nazi işgali yüzünden çocuk sahibi olmak istemeyen kadınları kürtaj ediyor. O dönemde kürtaj yasak. Doğurmak savaş hâlindeki bir ülkenin güçleneceğine işaret. Ancak aynı zamanda Almanya'ya asker olarak yollanan erkeklerin eşleri ülkelerinde zor ekonomik koşullar altında tek başlarına kalıyorlar. Bu da devletin politikalarının halkından çok, yine devleti koruma amacı güttüğünü gösteriyor. Savaş dönemi olsun ya da olmasın aynı zamanda doğru bir hayatı yaşamadığını düşünen bir kadının da hikâyesi bu. Genç yaşta evlenmek, çocuk sahibi olup onun sorumluluğunu üstlenmek, kötü bir evde, gece gündüz ev işleri yaparak yaşamak, her kadının sahip olmak isteyeceği bir hayat değil. Ki zaten Marie'nin içerisinde kalmış, şarkıcı olma hayali var. Özgür bir kadın olmak istiyor yani. Çalkantılı düşünceleri onu yaşamak istediği hayata sürüklüyor.

Filmde katolik inancıyla ilgili olumlu ya da olumsuz net bir görüş yok. Yalnızca son kısımda, gerçek hayattan alındığından, gerçekte ne oluyorsa filmde de o verilmiş. Filmin, katolik inancın gölgesinde ilerlediğini düşünmek filmi gözleri kapalı izlemektir herhalde. Hatta hakikaten Katolik inancı filmin tam olarak neresinde, onu da öğrenmek isterim?

Yahudi katliamlarına ses çıkarmayıp, kürtaj karşıtı olmak gibi bir mesaj filan da yok ortada. Kürtaj karşıtı olan zaten devlet. Bu film yalnızca gerçek bir hayatın üzerinden, çok da ileti yükleme kaygısı olmadan çekilmiş, şu yanlıştır bu doğrudur demeyen bir film. Bence çok başarılı ve Isabelle Huppert rolünü resmen yaşamış. Çok iyi bir oyuncu.
8


avatar
(1072) -
Karakterimize yakından bakmak açısından iki çocuk yaptığı kocasından bu kadar uzak olmasının nedeni derinleştirilmeden gereksiz şekilde uzun tutulan özel yaşamı nedeniyle, filmin sonuna yargılamanın ibretlik bir politik mesaj içerdiği savını anlatacak zaman bırakmamış olduğu için bu sav sinema diliiyle değil 2 kişi arasında geçen diyalogla anlatılma kolaylığına kaçılmış. İnsan yaşamına önem verilmeye atfen, Yahudi kıyımına sessiz kalıp ikiyüzlü şekilde kürtaja karşıtı olmak gibi yer yer insani-politik mesaj verme kaygısı çok eklektik olmuş. Filmdeki araya sıkıştırılan tek olumlu monolog "onlar savaşlarını koltukta veriyorlar, sonra rasgele birini buluyorlar... üstelik doğuştan şanslı olmayan birini... ve örnek teşkil etmesi için hapse atıyorlar... çocuklarımı düşünen yok... kendi çocuklarına bakıcılar bakıyor... zenginsen kötü birşey yapmaman kolaydır... üstelik hepsi erkek erkekler bunu nasıl anlasın?" günah çıkarır gibi sarfedilen bu sözler de filmi kurtarmaya yetmiyor.
Isabelle Huppert rolü yaşayıp yaşatmamış, oynamış yalnızca. Uzun olması gereken bölümlerin kısa, kısa olması gereken bölümlerin uzun olduğu senaryo, kurgu ve oyunculuk açısından yanlış bir film.
Fransa'da idam edilen son kadının gerçek yaşam öyküsü olması da filmi kurtarmıyor çünkü kürtaj olayına Marksist olduğu söylenen bir yönetmenden tamamen katolik bir yorum getirilmiş...
3/10
3


‹ Önceki 1 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film