Giriş Kayıt
Yorumlar (7)
avatar
(74) -
Filmin teması ve hicvi güzel, filmi daha iyi anlayabilmek için, hiciv edilen tüm karakterleri (ki hepsi o dönemin dizi ve film karakterleri)ve İngilizceyi bir tık iyi bilmek lazım kelime şakalarını kaçırmamak için. Bazı yerlerde kahkaha attım. Çok güzeldi, filminde doğduğum sene çekilmesi de benim için artı Gülücük 8/10
8


avatar
(169) -
Malesef her eski film iyi olmuyor. O zamanın komedi anlayışı ile şimdi gülmek çok zor. Bir iki iyi espri vardı ama çoğunlukla sulu komedi. O yüzden değmez.
4


avatar
(217) -
Filmde kesinlikle İngiliz komedisi havası var. Sanırım bu yüzden bu kadar hoşuma gitti. 1 buçuk saatin nasıl geçtiğini anlayamayacaksınız. İzlemeye değer.
8


avatar
(370) -
Filmin teması ve mizahı itibari ile Hollywood filminden ziyade İngiliz filmine benziyor. Usta oyuncular, polisiye edebiyatın meşhur olmuş figürlerine yapılan göndermeler ile beğendiğim bir film oldu.
7


avatar
(168) -
“Kim kör bir kahya çalıştırır ki?”
“Tek bir şey yüzünden. Çok ucuz. Kahya ne kadar maaş aldığını nereden bilecek?”
Ünlü dedektif romanları ve filmlerini “ti” ye alan bu filmde edebiyat ve sinemanın ünlü dedektifleri Hercule Poirot, Miss Marple, Charlie Chan, Sam Spade gibi isimlere göndermeler yapılıyor. Ayrıca bu tür filmlerin ayrılmaz gotik klişeler (yağmurlu gece, karanlık, ürkütücü şato, kapılar vb.) kullanılmakta. Konu bilindik bir konudur; aykırı bir zengin olan Lionel Twain (T. Capote) dünyanın en iyi beş dedektifini yardımcılarıyla birlikte akşam yemeğine şehir dışındaki ürkütücü şatosuna çağırmasıyla başlar. Bu kişiler,Sidney Wang (P. Sellers) çin asıllı Amerikalı dedektif Charlie Chan’ın karikatürize edilmiş halidir. Bu davete Japon oğlu (evlatlığı) Willie Wang (R. Narita) ile katılmaktadır. New York’tan karı koca birlikte dedektiflik yapan Dick (D. Niven) ve Dora Charleston (M. Smith), bu çift “Thin Man” seri filmlerinin entelektüel tipleri Nick ve Nora Charles’tan alınmıştır. Belçika’dan Milo Perrier (J. Coco) ise Agatha Christie’nin ünlü dedektifi Hercule Poirot’tan alınmadır. Şoförü Marcel Cassette (J. Cromwell, bu onun ilk filmi) le birlikte gelir. San Francisco’dan Sam Diamond (P.Falk) ise ünlü “Malta Şahini” filminin dedektifi Humphrey Bogart’ın canlandırdığı Sam Spade’dir. Sekreteri Tess Skeffington (E.Brennan) la birlikte gelir. Son isim İngiltere’den Jessica Marbles (E.Lanchester) dir. Bu karakter yine Agatha Christie’nin ünlü karakterlerinden Miss Marple’ın benzeridir. Yemeğe hayli yaşlı bir hemşire olan Miss Withers (E.Winwood) la birlikte gelir. Filmin diğer karakterleri de bu tür filmlerden çıkmış gibidirler; Tuhaf ve aykırı milyoner Lionel Twain (T.Capote), kör uşak Jamesir Bensonmum (A.Guinnes), sağır-dilsiz hizmetçi Yetta (N.Walker) gibi. Eve daha ayak basmalarıyla gelen konukların başına tuhaf kazalar gelmeye başlar. Yemekte ev sahibiyle tanışırlar. Lionel Twain onlara henüz gerçekleşmemiş bir cinayeti çözmeleri için getirmiş olduğunu, amacının bu tür suç biliminde kendisinin daha iyi olduğunu söyler. Tam gece yarısı içlerinden birinin öleceğini, bu olayı çözene de bir milyon dolar ödül vereceğini bildirip ortadan kaybolur. Bundan sonrası tam bir karmaşa ama son derece keyifli bir karmaşa.
Kör uşakla sağır-dilsiz hizmetçinin mutfaktaki diyalogları harika. Bu tür cinayet filmleri ve romanlarının klişesi olan “Katil uşaktır” ı da çok güzel bir şekilde “ti” ye alan film, tabi sonunda en kuşkulanılmayan kişinin katil çıkması bu filmde de kaçınılmaz son oluyor.
Film, “Büyük evler, şişko bir kadınla evlenmeye benzer. Çevresini dolaşmak zordur”,
“Şuna bak Dora, kör bir kahya. – Arabayı park etmesine izin verme, Dicky”,
“Bana güvenmiyor musun? – En son bir kadına güvendiğim de Paris’teydim. Kadın şarap almaya gidiyorum diye yanımdan ayrıldı, yarım saat sonra Almanlar Paris’i işgal etti” gibi keyifli replikler de içeriyor. Müthiş oyuncu kadrosuyla es geçilmemesi gereken çok hoş bir seyirlik.
7


avatar
(4231) -
Müthiş bir dedektifiye parodi filmidir. Kesinlikle izleyin .Zevkle vakit geçireceğinize eminim
10


default avatar
(45) -
eski ve kaliteli...
7


‹ Önceki 1 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film