Giriş Kayıt
Yorumlar (4)
avatar
(1583) -
1856, Dublin, İrlanda doğumlu olan yazar Bernard Shaw öncelikle oyun yazarı olarak ünlenmiş, altmıştan fazla oyuna imza atmış, hem 1925'te Nobel Edebiyat Ödülü'nü hem de 1938'de Pygmalion ile Oscar'ı alarak, bu iki ödülü de alabilen ilk insan olmuştur diye sizi bilgilendirerek bu güzel filmin yorumuna bir giriş yapayım.

My Fair Lady'ye kaynaklık eden, 1912 yılında ortaya çıkardığı Pygmalion oyunu Londra seyircisinin önünde uzun seneler oynanmış. My Fair Lady bir müzikal ancak önemli detay şu ki: Shaw müzikalden nefret edermiş ve hayatı boyunca da eserlerinin müzikalleştirilmesine izin vermemiş. My Fair Lady ancak Shaw'un ölümünden sonra gerçekleşebilmiş bir yapım.

Hani sitemizde "aklınızda var olan detaylar ama filmi bulamadığınız" köşe var ya, Ben de bu filmi çok uzun yıllar önce TRT1'de izlemiştim ancak elbette aklımda hiç bir şey kalmamış, sadece profesör'ün insanların nereli olduğunu aksanlarından tespit ettiği kısım vardı ve yıllarca aklımda bu filmin hangisi olduğunu bulmaya çalıştım. Altta @steinbeck sağolsun "Rex Harrison dilbilimci rolünde iyi" yazısını görünce kafamda ampül yandı ve o filmi bulmuş oldum.

Dostlar, film harika, hiç bir filme boş yere 8 oscar vermezler! Bu ödül isimlerini alta sıralayayım;

1. En İyi Film
2. En İyi Yönetmen - George Cukor
3. Başrolde En İyi Erkek Oyuncu - Rex Harrison
4. En İyi Sinematografi, Renkli
5. En İyi Kostüm Tasarımı,
6. En İyi Sanat Yönetmenliği - Set Dekorasyonu,
7. En İyi Müzik, Müzik Uyarlama
8. En İyi Ses

Bu film kesinlikle orijinal diliyle izlenmeli çünkü İngilizce diliyle alakalı. Ana teması "rezil bir aksanı ve görgüsüz davranışları olan bir çiçekçi kızın, bir profesörün elinde neye dönüşeceğine dair mükemmel bir film. Müzikal olarak ele almışlar, evet biliyorum müzikale tepkili olan bir toplumuz ama herhalde hiç bu kadar tatlı bir müzikal izlememişsinizdir. (1938) Pygmalion versiyonunu dahi izlemek isteyeceksinizdir, o müzikal değil.

Oyuncu övgüsüne hiç girmeye gerek bile yok, zirvede 2 isim ve diğer tüm figürasyon harika! En uygun zamanınıza yazın filmi ve mutlaka izleyin derim.
10


avatar
(193) -
audrey nin her filmi güzeldir izlenir
8


avatar
(2066) -
Audrey için bile izlenir. Rex harrison da, dilbilimci rolünde iyi. Burjuvaziye, soylulara ne kadar gıcık olsam da, müzikal olarak çok iyi. 7.


avatar
(1684) -
Oldukça sıcak bir film; efsane müzikallerden biri. Film kaba saba sıradan bir kadını kraliçe önüne çıkaracak kadar kibar ve görgülü biri haline getirmeye yönelikmiş gibi görünse de İngiltere`de döneme dair sınıf farklılıklarını da bize gösteriyor. Rex Harrison oldukça karizmatik ve şiir gibi söylediği şarkılar ise atasözü gibi oldukça etkileyici ve akılda kalıcı. Canlandırdığı karaktere hayat vermiş resmen ki bir başkası böyle oynayamazdı bence. Yine söylemem gerekecek artık utanır oldum ama bizim de yeşilçam uyarladığımız hatta defalarca uyarladığımız bir film.
9


‹ Önceki 1 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film