Giriş Kayıt

Hiroşima Sevgilim (1959) Yorumlar


Hiroshima mon amour

Yorumlar (6)
avatar
(817) -
Biliyorum bunları yazdığım için beni linç edecekler. Beni bütün dünya öldürecek. En derinde benim cesedim olacak ancak bedenimi toprak bile kusacak.

Neyse, Nilgün Marmara önermişti bu filmi bana baya önce. Marmaray da yoktu henüz ortada o zamanlar. Dünyanın en kötü mizahına sahip benliğim de yoktu. Hala yokum biliyorum.

Filmi sevmedim. Hiç. Müzikleri sıkıntılı. Senaryo ise %90 başrol kadının konuşmasından oluşuyor. Eski sevgilisiyle nerede seviştiklerini falan anlatıyor işte. "Şizofrenik sayıklamalar". Tam olarak öyle. Öküz ve tren bakışmaları arasına bir buçuk saat kamera tutmuşlar. Sonlara doğru iş daha da melankoliklik ve ezikliğe bağlanıyor. Aşşırı bayık yani her tarafı. Şiir sevmem. Ama film boyunca 1 buçuk saatlik kötü bir şiir okuyormuş gibi hissettim. Şurası alıntı ; veya :

"Bu madrabazlık kadın çok dertli neymiş bir Alman subaya aşık olmuş. Almanlar çekildikten sonra da bunun saçlarını kesmişler ne olacaktı peki sen vatanını işgal eden askerle ilişki kurdun diye madalya mı vereceklerdi."
5


avatar
(40) -
Benim için 'overrated' klasikler kategorisine giren bir diğer film. Farklı görüntüler ve Fransız şiirselliği var. Ancak film oldukça enerjisiz, bana filmdeki duyguları aktarmakta da zorlandı. Şahsen pek başarılı bulmadım bu anlamda, illa farklı bir sinema diline sahip olması başarılı bulmamızı gerektirmiyor açıkçası.
6


avatar
(27) -
Bende çok büyük etki bırakan bir film olmuştur. Aşk ın tarifini yapan en iyi filmlerden bir tanesidir. Hem Hiroşima faciasını anlatan, hemde bir kadının hayatındaki en büyük faciayı ortak bir dille anlatan bir filmdir. Biraz durgun gelebilir ama ben hiç sıkılmadım...
10


avatar
(4242) -
Sadece konuşmayla bir buçuk saat izleyeceğimi hiç düşünmemiştim ama diyaloglar ve oyunculuk gerçekten görünmeye değer. Filmde nerdeyse 2 kişi oynuyor. İzlenilesi filmdir kanımca. Hiçte sıkmadı.
8


avatar
(2066) -
Alain Resnais'den Hiroşima faciasına bir aşk öyküsü temelinde bir bakış. Bu filmde diyaloglar şiir gibidir, hatta şiirdir. Nükleer felaket görüntüleri insanlıktan utandırıyor. 8.


avatar
(358) -
'Fransız Yeni Dalga' akımının temsilcilerinden Alain Resnais'in belgesel tadında, şiirsel anlatımının yanısıra kitap okur gibi seyredilecek türünün en iyi örneklerinden bir film.

Filmde 'aşk' imgesel anlatımın doruklarına çıkılarak anlatılıyor. Elle ve Lui, Hiroshima ve Nevers ile bir bakıma yer değiştiriyor.

Bireylerin yaşadıklarından hareketle toplumu anlamaya doğru bir gidişat var ayrıca. Bunu ana karakterlerden Elle'nin bir Fransız olarak Alman segilisi sonrası yaşadıklarında ve Lui'nin Hiroshima'da yüzbinlerce insanın yanısıra ailesinin de bulunmasında, kalanlara etkilerinde görüyoruz.

Filmin diğer unsurlarına nazaran zayıf kalan kısmı müzikleri olabilir. Belli noktalarda görüntünün ritmini yakalayamadığı anlar yer almakta.

Filmden (düşündürücü)
Sürprizbozan: Göster
8


‹ Önceki 1 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film