Giriş Kayıt
Yorumlar (9)
avatar
(1583) -
2.46 dk'lık The Big Country, sinematografik olarak (1956) yapımı 3.21 dk.lık Giant kadar görkemli bir yapım gibi görünüyor, bana devasa arazileriyle o filmi anımsattı. Bir başka detay: Carroll Baker her iki filmde de oynuyor. Yönetmen William Wyler'ın profiline baktığınızda Ben-Hur, Roman Holiday, Wuthering Heights, Jezebel ve 7 oscarlı The Best Years of Our Lives gibi filmlere imza attığını görüyoruz.

Film ne anlatıyor? Eski deniz kaptanı James McKay, doğu sahil eyaletinden, batıya nişanlısı Patricia'nın yanına "Binbaşı" lakaplı babası Henry Terrill'in sahip olduğu devasa çiftliğe gider. Binbaşı'nın emrinde 40-50 kovboy vardır ve bunlar devasa arazideki sayısız hayvanları gütmek ve korumak için vardır. Arazide sadece Terrill'lar değil, komşu arazide ayrıca kalabalık Hannassey ailesi de vardır ve bu aileler kavga halindedir. Bölgede 3. bir arazi vardır ve bu alandan bir nehir geçer, bu 2 aile hayvanlarına buradaki sudan içirtir ve kavgalarının bir kısmı bu bölgeye aittir. Kahramanımız McKay şehirli, eğitimli, dürüst ve meşru yollar çözümler arayan, savunan prensipli bir adamdır. Acaba nişanlısı bu prensipleri benimseyecek midir yoksa aradığı şey o toprakların sert yöntemlerini uygulayan biri midir.. Diğer yandan bunca zenginlik içinde toprak ağalarının aç gözlülüklerinin boyutu nereye varacaktır?

İyi film, bol vakti olana aheste şekilde izleyebilecekleri, bazı hayat dersleri veren keyifli bir western.
8


avatar
(2066) -
İyi westernlerden biri. Özellikle başrol oyuncuları çok iyi. Hikaye güzel, çekimler güzel.
8


default avatar
(1082) -
Bir başyapıt, batının nasıl kurulduğuna dair verdiğini doneler açısından belki saf ve basit.Gördüğüm en uzun filmlerden birisi, insan sıkılmadan izleyebiliyor. Gregory Peck'in karakterini çok sevdim.. Charlton Heston ise filme ayrı bir keyif katmış filmin değeri üst sıralara taşımış. Wester ve uzun bir film izlemek istiyorsanız ailecek izlenebilecek bir film..
9


avatar
(19) -
Adı gibi büyük oyuncular, oyunculuklar, uzun bir süre, büyük yönetmen ve senaryo... tam anlamıyla klasik bir western... türünün en iyilerinden.
8


avatar
(64) -
Televizyonda denk gelmiştim uzun olmasına rağmen gözümü kırpmadan izledim bir western başyapıtı
10


avatar
(139) -
Özellikle Spagetti Western türünü etkileyen bir film niteliğindedir. Filmdeki işleyiş ve senaryo '60larda ortaya çıkan İtalyan yapımı filmlerde de örnek alınarak şahane filmler ortaya konmuştur. Bu sebeple film western filmler açısında bir kilometretaşı niteliğindedir.

The Big Country'deki kovboy tipi de kendinden öncekilere pek benzemez. Daha kaba, kırıcı, kavgacı (ülkemizde bu tipler "kro" olarak adlandırılır.) ve gerçeğe daha yakın olarak betimlenmişlerdir. Bu da filmi ayrı bir yere oturtuyor.

Bir de filmdeki düello sahnelerinin işlenişinin de ayrı bir yeri vardır. Geniş planda düello yapan iki kişiyi kadraja almak ve sanki belgesellerdeki vahşi hayvanın avına saldırmadan önceki sessizliği gibi bir sessiz ortam yaratarak, gerilimi arttırma yöntemlerinin ilk kullanım şekli bu filmle başlamıştır. Bu işleniş de Spagetti Western'lerde bolca kullanılmıştır.

Yanı sıra filmin Spagetti Western'lerde kullanılmayan tek özelliği kadınların olması ve aşk... Çok Seviyor
9


default avatar
(210) -
Başından sonu belli, tek bir karakteri önde tutan, sıradan, basit, western bile denemeyecek, niteliksiz bir yapım. Gregory Peck gibi ağır ve bu tip filmlere gitmeyen birinin üzerine kurulu yapıma 165 dk harcadığım için kendime kızdım.
1


avatar
(1330) -
Oldukça dolu dolu, gürül gürül bir western film... Charles Heston ve Gregory Peck tam anlamıyla döktürmüştür. Süresi uzun ancak hiç sıkmayan ilerleyişi, sahnelerdeki çekim becerisi... Olayların gayet güzel akıcılığı... İnsan ister istemez 8/10 veriyor:)
8


avatar
(1684) -
Alıştığımız hikayelerden oldukça farklı bir klasik western filmi. Filmde alıştığımız herkesin kahramanı , yakışıklı ve romantik kovboylar yerine şiddet düşkünü, vahşi ve normal bir insanın korkacağı türden kovboyların , şehirli adamın sağa sola para dağıtan, kılıbık ve pısırık olmadığı bir film. Filmde genel olarak şehirli ve kasabalı arasında ki gerçek sınıfsal farklılıklar işlenmiş. Özellikle bizde ki ağa düzeni ile benzer nitelikte ki kasabanın zengini kasabanın da patronudur devletin sözü geçmez usulü film boyunca hakim olan ve temeli bunu çözmeye odaklanmış bir film. Döneme ışık tutan nadir filmlerden bir western hayranıysanız kaçırmayın.
8


‹ Önceki 1 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film