Giriş Kayıt

Bir Yabancı Gibi (1955) Yorumlar


Not as a Stranger

Yorumlar (1)
avatar
(168) -
“İnsana yalnızca beyin yetmez, bir de kalbi olmalı. Sağlam bir kalbi”.
Morton Thompson’ın 1954 te yayınlanan aynı adlı romanından uyarlanan romantik melodramı Edna Anhalt ve Edward Anhalt’ın senaryolaştırmıştı, filmin görüntüleri Franz Planer, müziği George Antheil’e ait. Usta yönetmen Stanley Kramer’in ilk yönetmenlik yaptığı film aynı zamanda.
Film sinemalarımızda 1957 de “Bir Yabancı Gibi” adıyla oynamıştı. Orijinal isminin tercümesi ise “Bir Yabancı Gibi Değil” anlamını taşıyordu.
“NOT AS A STRANGER” eski moda tıp konusu üzerine bir melodram. İşi dışında hiçbir şeye değer vermeyen, insan ilişkileri zayıf, onlara tepeden bakan, sadece çıkarı varsa yakınlık kuran birinin dramatik hikayesi.
Konu kısaca şöyle; Lucas Marsh (R. Mitchum) çocukluğundan itibaren doktor olmak isteyen son derece zeki, parlak bir tıp öğrencisi. Ancak, eğitim ücretini ödemesi için para gerekince, annesinin ölmeden önce eğitimi için biriktirdiği parayı almaya eve gider, evde alkolik babasının bu parayı harcadığını öğrenir. Tartışarak evden ayrılır. Bir kısmını yakın arkadaşı Alfred Boone’dan (F. Sinatra), bir bölümünüde hocası Dr. Aarons (B. Crawford) alır. Karşılığında sadece bir aylık erteleme elde eder bu parayla. Sonra çok farklı bir yola girer, kendisinden hoşlanan hemşire Kristina (O. De Havilland) ile yakınlık kurar, onun birikmiş parası olduğunu öğrenince evlenme teklif eder. Arkadaşı Alfred bile şaşırır bu işe. Evlenirler, Kristina eşine yakınlaşmak istese de Lucas kendisine karşı sürekli kayıtsız ve ilgisizdir. Babasının ölüm haberi gelir, kamyon altında kalmıştır. Kendisi için sadece işi vardır.Hep en iyiyi ben yaparım tavrı içindedir. Yanlış yapan hocası doktor olsa bile onunla kavgalaşacak derecede tartışmaktan çekinmez. Arkadaşı Alfred’in bile bir hastanın “ben” ini kontrol etmeden ameliyatla alması nedeniyle onu bile suçlar. Hastalara karşı ve işinde kusursuzdur, ama özel hayatı düzensizdir. Kristina çocuk istemekte, Lucas ise buna yanaşmamaktadır ve konu daha açılmadan kapatmaktadır. Sonunda stajını tamamlayıp mezun olurlar. Eşi Kristina ile birlikte küçük bir kent olan Greenville gider. Oranın doktoru olan Dr. Dave Runkleman (C. Bickford) yaşlanmıştır ve kalp rahatsızlığı vardır, Lucas oraya alışana kadar birlikte çalışırlar. Evde sorunlar devam etmekteyken Lucas’ın karşısına zengin dul Harriet Lang (G. Grahame) çıkar. Kristina’da hamile olduğunu eşinden gizlemektedir. Ben en iyiyim diyen Lucas’ın karşısına hayatının en zor ameliyatı çıkar. Dr. Runkleman kalp krizi geçirir, Lucas ameliyata girer…
Son derece dramatik olayların başarıyla kurgulanmasıyla kendinden sonra gelen pek çok doktor dizisinin öncüsü görülebilecek, çok zengin kadrolu başarılı bir film. Nostalji tanımını fazlasıyla hakediyor. Yönetmeninden oyuncusuna kadar hiç kimsenin hayatta kalmadığı kadrosuyla (pardon 1916 doğumlu Olivia de Havilland 101 yaşında ve hayatta, kendisine daha da uzun ömürler dilerim) tam bir klasik. Günümüzün bilgisayar ortamında, teknolojinin geldiği noktayı yakalayamadığımız bir zamanda, bu yıllar öncesinden gelen yapım eski, ama hala ayakta duran ve kendini izlettirmeyi başaran senaryo ve efsane bir oyuncu kadrosuna sahip. Klasik film sevenleri ve bir dönemin en gözde oyuncularını bir arada izlemek isteyenleri kendine çekecek olan bu film, geçmişten gelen kaliteli bir melodram. Tavsiye ederim.
7


‹ Önceki 1 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film