Giriş Kayıt
Yorumlar (1)
avatar
(27) -
Bu filme şimdiye kadar yorum yapılmaması beni üzdü gerçekten. İzlerken 1949 yapımı Geç Gelen Bahar filmini anımsadım bir an. Gerçi Ozu sineması uzaktan bakınca birbirine benzeyen, ama yakından bakınca apayrı olduğu görülen cinsten bir sinema.
Ozu'nun karakteristik özellikleri var aslında. Bunlar arasında benim gözüme en çok çarpan, kadın-erkek eşitliği ve kadının toplum içindeki konumu. Ve bunu filmde çok iyi yansıtmış.
Ana karakterlerimizden Noriko, 28 yaşına gelmiş, evlenmeyi şimdilik düşünmeyen daha doğrusu evlenmek için acele etmeyen, zamanının gelmesini bekleyen, filmde çok da vurgulanmasa da ekonomik özgürlüğü için çalışan ve ailesi ile çevresinin evlilik baskılarına karşı hayatını devam ettiren bir kadın.
Filmden kısa özetler vermeye çalışayım.
"Her seferinde görgü kurallarını açıyorsun. Erkeklerin kadınlara karşı nazik olmalarını bekliyorsun. Ama yanılıyorsun. Erkek ve kadın her ikisi de birbirine saygı duymalı. Görgü bu demek."
Bunu söyleyen erkek karakterimizin eşitlik vurgusu yaptığını düşünebiliriz ama fikir anlaminda eksikleri mevcut. Onu da şuradan anlıyoruz.
" - Savaştan bu yana olanlar içler acısı. 'Görgü' avantajını kullanarak kadınlar çok öne çıktılar.
-Bu doğru değil. Sadece doğal yerimizi aldık. Erkekler şimdiye kadar çok öne çıkmışlardı."
Erkek karakterimiz kadınlara saygı duyan bir kişilik olmasının yanında aslında eşitlikten yana değil gibi. Yönetmen burada Noriko nun ağzından aslında japon veya bütün halklara bir mesaj veriyor kanımca. Kadınlar da var ve erkeklerle eşitler diyerek.
Filmde göze çarpan bir diğer konu. Evli ve bekar insanlar arasındaki zıtlık. Evlilik gerçekten kadınları tahakküm altına alan bir kurum mu? Ya da bekar olan kadın gerçekten özgür mü? Bu çok uzun bir tartışma gerektiren bir konu. Ama filmde Noriko nun geç evlenmesi konusunda onu takdir eden yengesi var. Şöyle diyor; " Sana hayranım. Ben evlendiğimde evlilik hakkında hiç bir şey bilmiyordum."

Film genel olarak çok neşeli ve şirin bir havada geçiyor. Müziklerini çok beğendim. Filmin temposu biraz düşük. Ozu sinemasını sevenler sıkılmaz ama çok tanımayanlar sıkılabilirler.
9


‹ Önceki 1 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film