Giriş Kayıt

Ahmet: İki Gözüm (2020)


115 dk
  • 96/ 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
5 oy bekleniyor 4 kullanıcı oyladı
Ülke:
Tür:
Rating:
0.0
Dil:
Türkçe
Bütçe:
$2,000,000
Çekim Yeri:
Istanbul, Türkiye
3 kişi izledi 2 kişi izleyecek 1 takip
Özet
İki Gözüm, 28 Ekim 1957 yılında Malatya’da doğan ve 16 Kasım 2000’de Paris’te hayata gözlerini yuman Ahmet Kaya’nın hayat hikayesini konu ediyor. Ahmet Kaya’nın hayatının dönüm noktalarını seyirci ile buluşturan filmde, 'Kimler Ahmet Kaya'yı hedef aldı?', 'Neden Ahmet Kaya?', 'Ahmet Kaya Paris'te neler yaşadı?', 'Ahmet Kaya vatan hasreti çekerken başka hangi acıları yaşadı?' gibi pek çok sorunun cevabı yer alıyor. - Gönderen: Quaresmania
Yorumlar
4 yıl önce
avatar
İlk gençlik yılları Ahmet Kaya'nın şarkılarıyla geçmiş / şekillenmiş, onun şarkılarıyla aşklar yaşayarak, dertlenerek, hüzünlenerek, bazen isyan ederek, bazen sorgulayarak, bazen düşünerek büyümüş ve hayatının (ilk eşi Emine Kaya ile olan evliliğini, ilk kızı Çiğdem'i, eşi Emine Kaya'nın ondan ayrılışını, çocukken yaşadıklarını, eşi Gülten Kaya'yla evleniş hikâyesini, yaşantısının komik ve hüzünlü anlarını ve bunun gibi birçok şeyi içeren) çoğu ayrıntısını bilen birisi olarak; daha vizyona girmeden bir sürü sorun yaşayan, üzerinde çok tartışılan bu filme gitmeyi ve eleştirel gözle izlemeyi istiyordum. Bu yüzden de vizyona girdiği gün eşimle birlikte ilk seansına bilet alıp filmi izlemeye gittik.

Aslında filmi izlerken neyle karşılacağımı az çok biliyordum. Zira Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya'yla filmin yapımcıları arasındaki telif hakları sorunu, Gülten Kaya'nın filmde Ahmet Kaya şarkılarının kullanılmasına, hatta filmin yapılmasına izin vermeyişi, bunun için dava açılması ve normalde 7 Şubat 2020'de vizyona girecek olan filmin mahkeme kararıyla durarak (mahkemenin filmin yapımcıları lehine verdiği kararla) ancak 13 Kasım 2020'de vizyona girebilmesi, yönetmen Gani Şavata ile Ahmet Kaya'nın varisleri arasında çıkan anlaşmazlıklar tam anlamıyla bir "Ahmet Kaya filmi" izleyemeyeceğimizin habercisiydi. İçinde Ahmet Kaya şarkıları, hayatının (evliliği, kavgaları, eşi gibi) en önemli bölümleri olmayan bir "Ahmet Kaya" filminin en azından eksik kalacağı da belliydi. Ahmet Kaya'nın mirasçıları ve eşi Gülten Kaya ile filmin yapımcıları arasında neler yaşandı, Gülten Kaya neden filmin yapımına izin vermek istemedi, başka neler oldu, bilmiyorum. Ama gönül isterdi ki; iki taraf da anlaşsa, gerekirse birkaç sene daha beklese ve birlikte tüm yönleriyle Ahmet Kaya'yı anlatan yoğun, kapsamlı bir projeye imza atsaydı. O zaman filmde (onu en iyi tanıyan kişi olan) eşi Gülten Kaya'nın da katkılarıyla Ahmet Kaya'yı hem başka yönleriyle hem de şarkılarıyla izleyebilirdik. Ama böyle olmadı maalesef.

Nitekim filmle ilgili süreci az çok bildiğim ve basından takip ettiğim için neyle karşılacağımı az çok bilerek filmi izlemek için sinema salonuna girdim. Sinema salonuna girdim girmesine ama, ne yazık ki, film başladıktan sonra filmin içine kolayca giremedim. Kısaca bir bütün olarak özetlemem gerekirse; film Ahmet Kaya'nın ağırlığı altında kalan, sanatçının isim olarak ağırlığını kaldıramayan, aksettiremeyen bir yapım izlenimi verdi bana. Yukarıda bahsettiğim telif hakkı sorunları sebebiyle filmde Ahmet Kaya'yı Ahmet Kaya yapan kendi şarkılarına yer veril(e)memesi, bu yüzden sadece telif hakkı içermeyen anonim türkülerden bölümlerin yer alması, bütün film boyunca (sadece "Ahmet" olarak hitap edilerek) Ahmet Kaya'nın soyadının bile kullanıl(a)maması, bir biyografi filminde olması gereken en önemli unsurlardan olan eşine, şarkılarına, özel hayatının en önemli bölümlerine yer veril(e)memiş olması gibi sebepler yüzünden ne yazık ki film bir biyografi filmi olamamış. İnternet sitelerinden birinde bir yorumcunun dediği gibi "Biyografinin kıyısında dolaşan" bir film olmuş. Yine filmde bazen (bana göre) çocukça gelen sloganvari ve gerçekçiliği zedeleyen konuşmaların olması da filme yer yer yapay bir görünüm vermiş. Bunun yanında Ahmet Kaya'nın hayatında gerçekte olup olmadığını bilmediğim, bugüne kadar okuduklarım içinde hiç rastlamadığım bir aşk hikâyesinin bulunması da, filme biyografiden ziyade duygusal yönü öne çıkarılarak izleyiciyle bağ kurmaya çalışılan bir "romantik film" havası katıyor.

Sonuç olarak; beklentim (neyle karşılacağımı bilmeme rağmen) belki de çok büyüktü ve film ne yazık ki, bu beklentimi karşılayamadı. Dediğim gibi keşke bu film Ahmet Kaya'nın mirasçıları ile yapımcıları arasında her türlü sorun halledilerek, sanatçının şarkılarına yer verilerek ve biraz daha ayrıntıya girilerek, daha derli toplu, daha özenli, daha kapsamlı, gerekirse daha uzun süreli bir film olsaydı ve biz de daha çok tatmin olabileceğimiz bir film izlemiş olsaydık.

Kişisel görüşlerim bunlar olup; filmi izleyeceklere iyi seyirler diliyorum.
3 yıl önce
default avatar
ben beğenmeyen birçok kişinin gülten kaya ile yönetmen arasındaki dramadan kaynaklandığı düşünüyorum. Dramaları bir kenara bırakırsak da iyi bir film kesinlikle değil. Ama ahmet kaya fanıysanız veya sevgiliyle izlemelik film arıyorsanız tatmin eder. Beni etti. Hatta birkaç sahnede bir tane sigara yakmak istedim. Ama ahmet kayanın gerçek hayatını tam olarak anlatmıyor. Örneğin gerçek hayatta sevgilisi ölmüyorken filmde ölüyor gibi drama ögeleri var.
Ahmet: İki Gözüm Altyazıları
Henüz bu filme ait altyazı bulunmuyor.
1 takip
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film