Giriş Kayıt

Kırık Kalpler Bankası (2017)

avatar
MatthewMc (04 Mayıs 2017)
  • 180/ 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10


Evet, yanlış okumuyorsunuz. Perşembe akşamı bütün azmim ile Onur Ünlü'nün Kırık Kalpler Bankası'nı izlemek için Atlas sinemasına yola çıktım. Açıkçası, festival biletlerinin satışa çıktığı gün almak istediğim ilk bilet bu film içindi. Ama biletler hemen tükendiği için filmi izleyip izlemeyeceğimden emin değildim. Ama her şeye rağmen Perşembe akşamı Atlas sinemasının önündeki kuyrukta 1 saat bekledim ve filmi en ön sıranın yanındaki merdivenlerde izlemek için bilet almayı başardım. Ve sonuç her şeye değdi.

Önce filmin konusundan başlayalım. Bu filmin biraz karmaşık bir işleyişi olduğundan ve spoiler vermemek adına konuyu kendim yazmak yerine resmi açıklamayı buraya koyacağım: "Galata amatör futbol takımında oynayan Enis ve Osman'ın planı takım arkadaşlarıyla birlikte bir banka soymak ve takımın ligden düşmesini engellemek için önlerindeki son maçı kazanmaktır. Takımın antrenörü imam Yusuf'un ise bu plandan haberi yoktur. Maç, çıkan kavga sebebiyle yarıda kalır. Ancak Osman karşı takımın organ mafyası olan antrenörü Rüstem'in zorla alıkoyduğu Aslım'ı görür ve ona aşık olur. Zaman içinde banka soygunu planı gelişip işler karıştıkça Osman'ın Aslım'a olan aşkı da büyür."

Onur Ünlü, en sevdiğim Türk yönetmenidir. Evet, ülkemizde Nuri Bilge Ceylan veya Zeki Demirkubuz gibi başarılı yönetmenler olsa da, Onur Ünlü sürekli bambaşka işler yapan ve gişe kaygısı olmadan ortaya farklı bir şeyler koymaya çalışan birisi. Ve filmlerini çok takdir ediyorum. "Polis" ve "Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi" gibi ufak filmlerinin yanı sıra "Sen Aydınlatırsın Geceyi" ile "İtirazım Var" gibi filmleriyle Ünlü, kariyerinin zirvesine ulaştı. Ama bütün bunlara rağmen şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Onur Ünlü, Kırık Kalpler Bankası ile en karanlık, en cesur ve en farklı filmini yapmış.

Öncelikle oyunculuklar inanılmazdı. Kırık Kalpler Bankası'nda oynayan neredeyse bütün oyuncuları çok başarılı buluyorum ve oyuncuların hepsi, kariyerinin en iyi performanslarını bu filmde sergilemiş.

Posterdeki isim sıralamasından başlayayım. Haluk Bilginer, son zamanlarda gördüğümüz dramatik işlerin aksine bu filmde çok farklı bir performans sergilemiş. Karakteri ilginçti ve oyunculuğu her zamanki gibi çok başarılıydı. Ayrıca Hazal Kaya, kariyerinin en iyi performansını sergilemiş diyebilirim. Hazal Kaya'yı uzun zamandır böyle sürükleyici bir rolde izlememiştim.

Gelelim Serkan Keskin'e. Keskin'in bu filmdeki karakteri, Limonata filmindeki Selim karakterinin daha sert ve patavatsız versiyonu gibi, iyi bir yönde. Keskin, karakterini o kadar iyi canlandırmış ki, filmde resmen Serkan Keskin'i göremedim. Bambaşka birisini izliyor gibi hissettim. Serkan Keskin, İtirazım Var'dan sonraki en iyi performansını sergilemiş.

Taner Ölmez de çok başarılıydı ayrıca, Hazal Kaya'yla olan kimyası ile filme farklı bir hava getirmiş. Kadronun geri kalanı da kendi paylarına düşeni başarıyla yerine getirmiş.

Şimdi, filmde özellikle 2 oyuncuya ayrı bir parantez açmak istiyorum. Bunlardan birincisi, Ahmet Mümtaz Taylan. Ahmet Mümtaz'ın böyle sert bir karakteri canlandırdığını görmek çok farklıydı doğrusu. Ayrıca, filme şarkı söyleyerek giriş yaptığı sahnenin de ilerde kült olabileceğini düşünüyorum.

resim

Diğer oyuncu ise Osman Sonant. Sonant'ı Leyla ile Mecnun'un Yavuz'u olarak tanıyorsunuz zaten. Ama bu filmdeki karakteri bambaşkaydı. Sonant, kolaylıkla en cesur ve en iyi performansını sergilemiş. Karakterinin kim olduğunu söylemek istemiyorum ama size bir ipucu vereyim, filmi izlerken hiç tanıyamayacağınız birisi.

Peki oyunculuklar iyi hoş da, filmin kendisi nasıl? Aldığı kötü eleştirileri hak ediyor mu? Hem evet, hem de hayır.

Kırık Kalpler Bankası, kötü bir film değil ama kusursuz bir film de değil. Film, bir süreden sonra sizin kafanızı kurcalıyor ve bu yüzden de hikayenin akışını doğru düzgün takip edemiyorsunuz. Bu yüzden filmin 2 saatlik süresi gereğinden fazla uzun hissettiriyor. Üstelik bu film Onur Ünlü'nün en karanlık filmi derken şaka yapmıyordum. Filmin taşıdığı dramatik ve karanlık hava, bir sürenin ardından fazla yoğun gelmeye başlıyor.

resim

Kırık Kalpler Bankası, herkesin seveceği bir film değil, özellikle de Onur Ünlü hayranlarının. Eleştirmenleri ve seyircileri ikiye ayıracak, sinemada 18+ yaş sınırı alabilecek bir film. Bu yüzden filmi sevmeyenlerin niye sevmediğini kolayca anlayabiliyorum. Çünkü bu film alıştığımız Onur Ünlü ve Türk filmlerinden çok farklı. Açıkçası, Kırık Kalpler Bankası'nın en sevdiğim yanı da bu aslında. Her ne kadar kusursuz bir film olmasa da ortaya atılan fikirler ve Onur Ünlü'nün senaryosuyla ortaya çıkan iş siz ne derseniz deyin, Türk sinemasının en farklı işlerinden birisi ve kesinlikle desteklenmesi gereken bir film. Bu yüzden filmi izleyen çoğu kişinin aksine ben Kırık Kalpler Bankası'nı çok sevdim.

Kırık Kalpler Bankası, bir uyarlama aslında. Shakespeare'in Romeo ve Juliet oyununun uyarlaması. Peki ne alaka diye sorarsanız, işin asıl güzelliği de burada. Kırık Kalpler Bankası, içerdiği bütün farklı temalara ve odaklandığı bütün farklı karakterlere rağmen özünde bir Romeo ve Juliet uyarlaması. Onur Ünlü, bu senaryoyu yazarken neredeyse imkansızı başarmış. Bütün farklı türleri içerip hiçbir zaman klişe bir iş olmaya kalkışmamış. Aksine, kendi dünyasını yaratmış. Bu da başka bir şey aslında; film, İstanbul'da geçmesine rağmen kostümler, dekorlar ve müzikler, sizi apayrı bir dünyaya sürüklüyor. Temelinde Shakespeare olan, Onur Ünlü'nün yarattığı bu dünyadaki rahatsız edici bölümlere rağmen, içinden çıkmak istemiyorsunuz.

Uzun lafın kısası Kırık Kalpler Bankası, mükemmel bir film değil. Hikaye bir süreden sonra biraz karışık bir hal alıyor ve süresi gereğinden fazla uzun hissettiriyor. Ve içerdiği karanlık tonlardan dolayı tekrar tekrar izlenebilecek bir film değil. Ama bunun dışında, filmin tamamen özgün bir senaryosu, harika bir yönetmenliği, şahane performansları, göndermeleri ve takdir edilecek bir sürü yönü vardı. Ayrıca filmin bütçesinin Onur Ünlü'nün diğer filmlerine göre daha büyük olsa da Ünlü, bunu kötüye kullanmak yerine kendi tarzını daha fazla ortaya koymuş. Herkese hitap eden bir film olmasa da Kırık Kalpler Bankası, Türk sinemasının en özgün filmlerinden ve yapılmış en farklı uyarlamalardan birisi. Bu yüzden filmi sevseniz de sevmeseniz de, kesinlikle bir göz atmanız gerektiğini düşünüyorum. Desteklenmesi gereken bir film. İyi seyirler.



Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film