Giriş Kayıt

Yaratık: Covenant (2017)

Alien: Covenant
avatar
MatthewMc (03 Haziran 2017)
  • 140/ 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
resim

İlk Alien filmine prequel, Prometheus'a da bir nevi devam filmi olan Alien: Covenant, Prometheus filminin 10 yıl sonrasında geçiyor. "Koloni kurmak için güvenli bir gezegene seyahat eden 15 kişilik Covenant mürettebatı, bir varlık tarafından mesaj alır. Ve mürettebat mesajın kaynağını inceleyince, bu gezegenin gidecekleri yerden daha yaşanabilir olduğunu keşfeder ve ilk önce bu gezegene gitme kararı alırlar. Ama bu kötü bir fikirdir çünkü burada yaşanacak kötü şeylerden mürettebatın haberi yoktur."

Çoğu insanın benimle aynı fikirde olmadığını biliyorum ama bana göre Prometheus iyi bir filmdi. Evet, senaryosunda saçma bölümler vardı ama genel itibariyle çok cesur bir işti. Çünkü herkes o filme Xenomorph yaratıklarını görmek için gitti ve filmden çıktıkları zaman akıllarında sadece bir sürü soru kalmıştı. Bence Prometheus'un sorduğu sorular çok akıllıcaydı ve Alien serisine yapılan bağlantı da oldukça yaratıcıydı. Bunun dışında ilk iki Alien filmini de çok sevdiğimden Alien: Covenant için çok heyecanlıydım.

Alien: Covenant'ın iyi yanları ve de kötü yanları var. Çoğunlukla yaptığım gibi, ilk önce iyi yanlardan başlayayım. Her Ridley Scott filminde olduğu gibi bu filmin de görüntü yönetmenliği harikaydı. Manzaraların dışında bu filmdeki yaratıkların görünüşü de hafızalara kazınacak şekildeydi. Görsel efektler de beklediğimden çok daha iyiydi, kanlı ölüm sahneleri ise Alien serisi açısından çok tatmin ediciydi.

Filmdeki performanslarsa beni çok şaşırttı. Ana karakteri canlandıran Katherine Waterson mükemmel değildi ama filmin ilerlemesini sağlamak bakımından karakteri işe yaramış. Danny McBride, filmin en büyük sürpriziydi benim için. Ama bulunduğu her sahneyi çalmayı başaran, filmin en iyi oyuncusu kolaylıkla Michael Fassbender'dı. Spoiler vermek istemiyorum ama Fassbender'ın bu filmdeki rolü beklediğimden de daha büyüktü ve oldukça etkileyici bir iş çıkartmış.

Alien: Covenant'ın en sevdiğim yanı, çok farklı bir havası oluşuydu. Covenant'ın yaratılış ve insanlık hakkında sorduğu sorular Prometheus'dan daha fazla etkileyiciydi. Film bu açıdan Prometheus'da sorduğu soruların bir kısmını cevaplasa da, bu sefer akıllarda yeni sorular yarattı. Sırf bu yüzden gelecek Alien filmini sabırsızlıkla beklediğimi söyleyebilirim.

resim

Bu arada şunu da eklemek istiyorum, kimse Ridley Scott gibi bilimkurgu filmi yapmıyor. Kimse. Mesela bir Alien filmi bittikten sonra devam filmini beklemenizin en büyük nedeni yaratıklar değil de sorulan soruların cevapları oluyor. Ayrıca ilk Blade Runner ve Alien filmleri de öyleydi, gerek atmosferi, gerek karakterleri olsun, bir bilim kurgu filminden çok daha fazlasıydı.

Şimdi de filmin kötü yanlarına gelelim. Alien: Covenant'la ilgili en büyük sorunum, ton değişikliği oldu. Filmin ilk yarısı, mürettebatın gezegeni incelemesi açısından Prometheus'a ve ikinci yarı da yaratıkların olaya girmesi bakımından Alien'a benziyor. Ve her ne kadar ilk yarı ilgi çekici ve ikinci yarı da aksiyon dolu ve heyecanlı ilerlese de bu iki ton bir türlü uyuşmuyor. Bu yüzden de filmi ilgiyle izlemenize rağmen bir türlü hikayenin derinliklerine inemiyorsunuz.

Bunun dışında mürettebatın teker teker ölme tarzı çok zayıftı. Mesela adamın biri sigara molasına çıkınca ya da birisi duşa girince kimin, ne zaman öleceğini rahatlıkla tahmin edebiliyorsunuz. Filmdeki karakterler bu konuda çok aptalca seçimler yapmışlar. Bu da filmin gerilimli atmosferini biraz düşürmüş.

resim

Peki genel anlamda Alien: Covenant nasıldı? Eğer bu filmi sorduğu bütün soruları cevaplayıp bir başlangıcı ve bir bitişi olan bir film olarak görmeye çalışacaksanız, hayal kırıklığına uğrayacaksınız. Ben şahsen bu tarz filmleri Star Wars veya Yüzüklerin Efendisi serisini izlermiş gibi izlemeye çalışıyorum (ya da hiç olmazsa Prometheus'dan sonrasını). Hikaye çıkan ilk filmle bitmiyor ve sizi bir devam filmi için meraklandırıyor. Bu yüzden ben Alien: Covenant'ı izlerken iyi vakit geçirdim. Film her ne kadar korku atmosferi ve ton değişikliği bakımından beni hayal kırıklığına uğratmış olsa da sorduğu sorular ilginçti ve aksiyonu çok eğlenceliydi. Bu yüzden de Covenant'ın ilk iki Alien filminin ardından çıkan serinin en iyi üçüncü filmi olduğunu düşünüyorum. Eğer büyük beklentilere kapılmazsanız, Covenant kesinlikle göz atmaya değer. İyi seyirler.



Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film