Giriş Kayıt

127 Saat (2010)

127 Hours
avatar
Serkan Aydemir (15 Ocak 2015)
  • 160/ 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
resim


127 Hours
2010
127 Hours
Macera / Biyografi / Dram94 dk

Yönetmen: Danny Boyle
Dağcı Aron Ralston'un başından geçenlerin gerçek hikayesi... Genç bir dağcı olan Aron, Utah yakınlarında büyük bir kaya parçasının arasına sıkışır. Bundan sonra yapacağı tek şey vardır oradan kurtulup onları gerçekten sevdiğini gösteremediği...
7.5 (403,335 Oy)


Trainspotting gibi yüksek puanlar ve ödüller alan filmiyle bizi kendine hayran eden Danny Boyle, sadece bu filmle tanınmayı düşünmüyor olmalı ki 28 Days Later, Sunshine gibi film dünyasını önemli yapımlar kazandırdı. Tabi bu yapımlarla hala Danny'i tanımayan olabilirdi, çünkü Danny dünya piyasasına Oscar Ödülleri kazanan Slumdog Millionaire filmiyle kesin bir giriş daha yaptı. Bu çektiği filmle dünya yönetmenleri içerisinde kendini ayrı bir yere almayı başardı. Bu başarısını sürdürmeye istekli olan yönetmenimiz karşımıza 2010 yapımı filmi 127 Saat'le çıktı. Bu film gerçek bir hikayeden alınmıştır.

Aron Ralston... Dünya onu Utah'da kanyon geçişi sırasında yaşadığı o kurtuluş hikayesiyle tanıdı. Film bu sporcunun hikayesini anlatıyor. Tabi bu anlatı içinde sadece bir hikayeyi barındırmıyor. Sağlam bir yönetmen ve tabi ki oyunculuğuyla Oscar adayı olan James Franco da filmde önemli değerler arasında. Aron, yaşadığı bu korkunç anları Between a Rock and Hard Place kitabıyla olaydan bir yıl sonra yani 2004 yılında bizlerle buluşturdu. Bir nevi senaryo bu kitapta yaşanılanlardan alıntı. Sadece kitap değil; yönetmen ve oyuncu James, Aron'un sakladığı video görüntüleriyle de o anları tasvir edebildi. Belki James bu sayede oyunculuğunu daha gerçekçi hala getirdi. Filmde senaryo ve görüntü kalitesi dışında bir de unutulmaması gereken müzik başarısı vardı. Slumdog Millionaire filmiyle Oscar Ödülleri kazanarak karşımıza çıkan A.R. Rahman, bu filmde de bizleri etkileyen müzikleriyle başarısını daha da yükseklere taşıyabildi.

resim


Genel görüş-filmi bu kadar başarılı yapan durum yani-birçok filmde oynamış ama insanların daha çok Örümcek Adam filmiyle tanıdığı oyuncu James Franco'nun filmi çok iyi idare ettiği gerçekliğinde buluşuyor. Filmin büyük kısmı sadece James üzerinden oynanıyor. Bu gibi dar kadroyla hatta dapdar bir kadroyla bu kadar etkileyici bir film çıkartmak gerçekten başarılı olunduğunun kanıtları arasında filmin. Aynı yıl çekilen Buried yapımı da dar kadrosuyla çoğu kez 127 Saat filmiyle karşılaştırılmadı değil hani. Filmde başrolümüze arkadaşlık eden hatta bir zaman sadece karakterimize fotoğrafıyla bile kendini hatırlatan güzel oyuncu Kate Mara eşlik ediyor. Dediğim gibi dar bir kadroya sahip filmde oyunculuğun James üzerine yoğunlaşması da doğal olarak zorunluluk haline geliyor.

resim


" Yaşama isteği size her şey yaptırabilir. "


Film, daha öncede söylediğim gibi Aron Ralston'nun hikayesini anlatıyor. Mühendis olan Aron, Utah'da bir kanyon macerasına çıkıyor. Aron, bu zorlu yolculuğun onun hayatında dönüm noktası olacağını daha bilmemektedir. Bu macerası sırasında Kristi(Kate Mara) ve Megan(Amber Tamblyn)'la da tanışır. Biraz beraber zaman geçirdikten sonra Aron, asıl yaşayacağı macerasına adım atar. Bu yürüyüşünde küçük bir kaza geçirir. Spoiler vereceğim, çünkü film zaten bir biyografiyi anlatıyor. Geçirdiği bu kazada eli bir kayanın arasında kalır. Yalnızsınız ve yaşamak için ihtiyacınız olan yemek ve su azalmaktadır. İşte film duyguyu bize bu andan itibaren vermeye başlayacaktır. Yaşamak için nelerinizden vazgeçebilirsiniz ya da yaşamdan kopmaya yakın zamanda neler düşünebilir. Film bize bunları James'in güzel oyunculuğuyla çok iyi yansıtmaktadır. Yaşanacak bu zor anlarda Aron'ın hayatta kalma mücadelesine şahit olacaksınız kısacası.

resim

Not: Bu fotoğraf gerçek Aron'a aittir.


Aron'ın gerçekten zor zamanlar yaşadığını gözler önüne seren yapım, bizleri de bu kişi üzerine yoğunlaştırmayı başarıyor. Aron, bu olaydan sonra dünyada birçok kişinin dikkatini çekti ve hatta Aron, spor yapmaya devam etti. Şili'deki Ojos del Salado, Arjantin'deki Monte Pissis 2008 yılında tırmandığı dağlar arasındaydı. Ralston kaza geçirdiği 2003 yılında GQ tarafından Yılın Adamı, Vanity Fair tarafından ise Yılın Kişisi seçildi. Birçok tv programlarına da katıldı,hatta bir yarışmada 125.000 dolar bile kazandı. Bu kaza kendinden bir şeyler alsa da kendine bir şey verdiği de çok açık. Aron Ralston, yaşamın değerini bizlere tekrar hatırlatan ünlü sporcu. Bu değerli sporcuyu çektiği filmle dünyaya bir kez daha tanıtan Danny Boyle, gerçekten bu yapımla da boyunu biraz daha yükseltmeyi başarıyor. Güzel bir biyografi filmi sizleri bekliyor millet.

İyi seyirler.
:-({|=



Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film