Giriş Kayıt

Aşka Vakit Yok (1972)

What's Up, Doc?
avatar
serdardemirkiran (17 Ağustos 2017)
“Bir varmış bir yokmuş. Ekose desenli bir seyahat çantası varmış”.

Diye başlayan film, aynı desendeki içeriği farklı dört çantanın ve o çantaları ele geçirmeye çalışan kişilerin mücadelesini yanlışlıklar üzerine kurulu bir komedi ile anlatan çok iyi bir film. Bir dönem hatırlarsınız bizde de gazeteler kupon karşılığı böyle kareli seyahat çantaları vermiş, otobüslerin bagajları aynı desen çantayla dolmuştu. İnişte yaşanan sıkıntı ve karmaşa herkesin malumudur sanırım. Filmde de aynı renk ve tipte dört çanta ile onların sahipleri ve öyküleri anlatılıyor. İlk çanta öyküsü havaalanında bize gösteriliyor. Müzikolog doktor Howard Bannister (R. O’Neal) ve çantasında volkanik kaya ve taşlar vardır. Bannister mağara adamlarının bu kayalarla yaptıkları müzik üzerine tezi vardır ve 20 bin dolarlık ödülü alabilmek için son derece otoriter nişanlısı Eunice Burns (M. Kahn) la birlikte San Francisco’dadır. Kongre Frederick Larrabee (A. Pendleton) nin hamiliğinde düzenlenmektedir. Diğer aday da Hırvat Simon (K. Marsh) dır.
İkinci çanta; Judy Maxwell (B. Streisand) ın çantasıdır, kendi çamaşırları vardır. Parasız ve işsizdir, ama son derece sempatiktir ve kendine özgüveni tamdır. Dr. Howard la otel lobisinde karşılaşırlar ondan sonra da kimisi tesadüf kimisi Judy’nin organizasyonu sonucu Howard istese de ayrılamazlar. Nişanlısının yerine geçerek Howard la kongreye bile katılır. Ağzı iyi laf yaptığı kadar bilgisi de vardır Judy’nin konuştuğu konular üzerine.
Üçüncü çanta otele gelen Mrs. Van Hoskins (M. Albertson) un mücevher çantasıdır. Çantayı bir gün sonra kasaya vereceğini söyler. Otel görevlileri Fritz ve Harry de bu çantanın peşindedirler.
Son çanta ise Mr. Smith (M. Murphy) nindir. Hükümete ait çok gizli bilgi ve belgelerle doludur. Yine onun kadar gizemli Mr. Jones (P. Roth) bu belgelerin olduğu çantayı istemektedir.
Aynı otele, aynı tip çantalarla gelen bu kişiler aynı kata yerleşirler ve odalar arasında sürekli çantaların değiştiği bir trafik yaşanmaya başlar. Film bu karmaşayı çok başarılı bir şekilde anlatıyor. Bazı sahneler gerçekten harika. Howard’ın dairesindeki ve sonuçta dairenin yanmasıyla neticelenen çanta karmaşası çok iyi. Dışarıdaki arabaları hurdaya çeviren kovalamaca sahneleri, vitrin camını kırılmasın diye bir o yana bir bu yana koşturanlar, ara yola beton atan ve düzelten ama o yola giren araçlar sonrası çıldıran adamın hali gibi hoş sahneler barındırıyor.

Zamanında ülkemiz sinemalarında oynarken de çok beğenilen ve haftalarca gösterimde kalan film çok keyifli bir seyirlik. Ryan O’Neal ve Barbra Streisand’ın uyumu çok iyi. O’Neal işi dışında hiçbir şey için düşünmeyen bu görevi nişanlısı Eunice’e bırakmış biri rolünde, Streisand ise çizgi film yıldızı Bugs Bunny’yi akıllara getiren Judy rolünde (onun gibi havuç bile ısırıyor) çok iyiler., “Bugs Bunny” benzetmesinin nedeni ise “What’s up, Doc?” sözü 1950 lerde çizilen bu karakterin ağzından düşürmediği bir sözdü. “Ne haber ahbap” ya da dostum yerine söyleniyordu. Film bizim ülkemizde dublajda “Naber canım” şeklinde Türkçeleştirilmiş ve dillere dolanmıştı. Filmin orijinal ismi bu olmasına rağmen, maalesef her zaman olduğu gibi “Aşka Vakit Yok” gibi alakasız bir adla gösterime çıkmıştı film.

Başarılı sinemacı (aktör, senarist, yapımcı, yönetmen, eleştirmen, sinema tarihçisi) Peter Bogdanovich’in yönettiği ve eski tarz komedi filmlerine saygı duruşu niteliğindeki bu filmi izleyin, inanın çok beğeneceksiniz. Filmin son bölümünde ise bahsettiğim bugs bunny’ye ve ünlü “Love Story” filmine atıfta bulunan bölümlere dikkat, filme cuk oturuyor.
Kısacası yorgun stresli bir günün üzerine ayaklarınızı uzatın, kahvenizi ya da çayınızı alıp zevkle bu filmi seyre başlayın, bir müddet sonra zaten sizi içine çekecek olan film, bittiğinde mutlu ve eğlenmiş bir şekilde ekran karşısından kalkacağınıza emin olun. Böyle zevk alacağınız komediler her zaman bulunmuyor. Kaçırmayın izleyin derim.



Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film