Giriş Kayıt

Tivibu'dan Ahlat Ağacı Filmine Sansür


  1. Haberler
  2. Sinema
Quaresmania - 17 Ekim 2020 14:02

583 

resim

Türk Telekom’un dijital yayın platformu Tivibu’nun Ahlat Ağacı filmindeki kadın heykeline sansür uyguladığı ortaya çıktı.

Ne yazık ki son dönemde televizyonda sansür uygulamaları artık sıradan bir hâl aldı. Neşeli Günler gibi Yeşilçam klasiklerinin bile sansürden nasibini aldığı mevcut iklimde, iş Harry Potter filmlerindeki büyü kelimesini sansürlemeye kadar gitti. Hâl böyle olunca televizyonda birbirinden absürt sansür uygulamaları görmeye alışkın hâle geldik.

Ancak dozajı her geçen gün artan bu sansür uygulamaları, konvansiyonel televizyon kanallarıyla sınırlı kalmayıp, dijital yayın platformlarına da ulaştı. Nitekim “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik”in yürürlüğe girmesinin ardından RTÜK’ün Netflix’e karşı sansür uygulamalarına da şahit olduk. Aşk 101, Şimdiki Aklım Olsa, Designated Survivor, Cuties gibi yapımlar Netflix’e uygulanan bu sansürden nasibini aldı. Bunun da ötesinde dijital platformların artık RTÜK kontrolünde olmasının getirdiği sansür tehdidi, otosansür uygulamalarının önünü açtı.

Dijital yayın platformlarına kadar ulaşan bu sansür ve otosansür uygulamaları, kendisini bu kez de Tivibu’da gösterdi. Türk Telekom’un dijital yayın platformu Tivibu’nun, Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi Ahlat Ağacı‘nda bir sahnede karakterler konuşurken arka planda görünen kadın heykelinin göğüs kısmını sansürlediği ortaya çıktı. Bir süredir devam ettiği anlaşılan bu sansür uygulaması, Artı TV muhabiri Altan Sancar’ın dün söz konusu sahneyi sosyal medyada paylaşmasıyla gündeme taşındı.

Ahlat Ağacı filmi daha önce TRT 2’de yayınladığı sırada da çeşitli sansür uygulamalarına maruz kalmıştı. Ancak bu kez böylesine anlamsız bir sansürün televizyon kanallarının ötesine geçip Tivibu’da uygulanmış olması, Türkiye’de sansürün ne boyuta ulaştığını bir kez daha gözler önüne serdi.

resim

Ahlat Ağacı
2018
Ahlat Ağacı
Dram188 dk

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
Nuri Bilge Ceylan Ahlat Ağacı’yla birlikte bir kez daha taşranın yolunu tutuyor ve odağına bir baba-oğul ilişkisini alıyor. Üniversiteyi bitirip memleketine geri dönen 20’li yaşlarındaki Sinan, kitabını basabilecek bir sponsor ararken hem ailesiyle ilgili...
8.0 (28,113 Oy)

Kaynak: FilmLoverss


Yorumlar

motion112233 17 Ekim 2020 15:46
Çıplak kadın göğüsü olan heykeller yapmak pek bizim kültürümüzde yok aslında. En başta o heykellerin orada olmaması gerekirdi. Problemin kaynağının izini sürdüğümüzde, Tanzimat döneminden sonra başlayan Batılılaşma ve Modernleşme sürecine ulaşacağımız görülecektir. Çıplaklığın Batılılaşma ve Modernleşme ve İlerleme olarak görüldüğü hastalıklı bir anlayış ile bu topraklarda binlerce yıldır yaşamış olan ve edep yerlerini saklamayı marifet bilen muhafazakâr kültürümüzün çatışmasından kaynaklanıyor sorun. Bu çatışmanın Cumhuriyet döneminden sonra daha da şiddetlendiği biliniyor. Duracak gibi de değil. Uzayda yaşamıyoruz yani, Türkiye'de, Anadolu denen bu kadim topraklarda yaşıyoruz. Başımızı kuma gömmenin bir alemi yok, bazı gerçekleri görelim artık lütfen.

Yorumunuz



Forumdan Benzer Başlıklar



Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film