Giriş Kayıt

Akademi, Koronavirüs Salgını Işığında Oscar Ödülleri'nde Önemli Değişiklikler Yaptı


  1. Haberler
  2. Sinema
Quaresmania - 29 Nisan 2020 13:34

240 

resim

Akademi, Oscar Ödülleri’nde önemli değişiklikler yaptı. Koronavirüs salgını nedeniyle doğrudan dijital platformlarda yayınlanan filmlerin de değerlendirmeye alınmasına karar verilirken, En İyi Ses Kurgusu ve En İyi Ses Miksajı tek bir kategoride birleştirildi.

Koronavirüs salgını nedeniyle neredeyse tüm dünyada sinema salonları kapalı kalmaya devam ederken, aylarca süren bu karantina sürecinin sinema dünyası üzerinde derin etkileri olacağı da netlik kazandı. Warner Bros. ve Universal gibi dev stüdyolar film dağıtım stratejilerinde önemli değişiklikler yapmaları gerekebileceğini belirtirken, pek çok önemli film festivali de faaliyetlerini online olarak sürdürmek için dijital çözümler aramaya başladı. Hâl böyle olunca sinema ödüllerinin de bu durumdan etkilenmesi kaçınılmaz oldu. Bu bağlamda Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) de Oscar Ödülleri‘nde önemli değişiklikler yaptı.

Akademi yönetimi, salgın nedeniyle iki hafta ertelenen yıllık toplantısını dün gece online olarak gerçekleştirdi. Koronavirüs salgını nedeniyle her zamankinden daha büyük merak uyandıran bu toplantıda hem Oscar Ödülleri’ne hangi filmlerin katılabileceği, hem de kategoriler konusunda önemli kararlar alındı.

İlk olarak, salgın nedeniyle ortaya çıkan olağan dışı duruma rağmen 93. Akademi Ödülleri daha önce açıklandığı gibi 28 Şubat‘ta sahiplerini bulacak ve ödül töreni ABC kanalında yayınlanacak.

resim

Koronavirüs salgını nedeniyle pek çok film vizyon programını iptal etmek zorunda kaldığı için bu yıl sinema salonlarında gösterilmeyen filmlerin de Oscar yarışına dâhil olmasına izin verilecek. Akademi tarafından alınan geçici karar kapsamında, doğrudan dijital platformlarda yayınlanan filmler de Oscar için yarışabilecek. Ne var ki bu durum dijital platformlarda yayınlanan tüm filmlerin Akademi tarafından değerlendirmeye alınacağı anlamına gelmiyor. Bu karar sadece daha önce vizyona girmesi planlanan, ancak salgın nedeniyle doğrudan dijital platformlarda yayınlanan filmleri kapsıyor. En başından beri dijital platformlar için hazırlanan, vizyona girmesi planlanmayan filmler yine değerlendirmeye alınmayacak. ABD’de sinema salonları yeniden açıldıktan sonra bu kural eski hâline dönecek, ancak bu süreçte dijital platformlarda yayınlanan filmlerin sonradan sinema salonlarında gösterilmesi gerekmeyecek.

Normalde bir filmin Oscar için yarışabilmesi için Los Angeles’ta bir sinema salonunda en az yedi gün gösterimde kalmasını şart koşan Akademi, sinemalar yeniden açıldıktan sonra New York City, Bay Area, Chicago, Miami veya Atlanta’da bir hafta gösterimde kalan filmleri de değerlendirmeye alacak.

Akademi tarafından yapılan açıklamada, Akademi’nin filmlerin sinema salonlarında izlenmesi gerektiğini inancını koruduğu, ancak filmlere ilgilinin daha da arttığı bu olağan dışı dönemde sinemacıların işlerinin görülüp takdir edilebilmesi için geçici bir değişiklik yapıldığı belirtildi.

En İyi Ses Kurgusu ve En İyi Ses Miksajı Tek Bir Ödülde Birleştirildi
Salgın patlak vermeden önce bu yılki Akademi toplantısında konuşulacak en önemli konunun ödül töreninin süresini kısaltmak için ve izlenme oranlarını artırmak için kategorilerde yapılabilecek değişikler olması bekleniyordu. Koronavirüs salgını bu konuyu arka plana itmiş olsa da bu konuda da önemli bir karar alındı. Bundan sonra En İyi Ses Kurgusu ve En İyi Ses Miksajı olarak iki farklı kategori olmayacak. Bunun yerine bu iki kategori birleştirilecek. Böylece ödül töreni sırasında verilen toplam ödül sayısı 23’e indirilmiş olacak.

Öte yandan yapılan bir diğer değişiklikle En İyi Uluslararası Film kategorisinde ilk aşama oylaması tüm Akademi üyelerine açıldı. Ancak üyelerin bu kategoride adaylar belirlenirken oy kullanabilmesi için belli sayıda filmi izlemiş olması gerekecek. Bugüne kadar ilk aşama oylaması filmleri izlediğini doğrulatan Akademi üyelerinden oluşan bir komite tarafından yapılıyordu. Akademi üyelerinin tamamı, sadece beş aday belirlendikten sonra gerçekleşen oylamada oy kullanabiliyordu.

En İyi Müzik kategorisinde, bir film müziğinin değerlendirmeye alınması için en az yüzde 60’ının özgün olması gerektiğine karar verildi. Devam filmlerinde ve bir serinin parçası olan yapımlarda ise müziğin yüzde 80 özgün olması gerekiyor.

Geçtiğimiz yıl üyelerinin aday ve aday adayı filmleri izleyebileceği dijital platformunu hayata geçiren Akademi, bundan sonra üyelerine DVD göndermeyi kesecek. Bu yıl Akademi üyelerine Oscar yarışındaki filmlerin DVD’lerinin gönderildiği son yıl olacak.

resim

Altın Küre Ödülleri’nde de Benzer Değişiklikler Yapıldı
Öte yandan Altın Küre Ödülleri‘ni dağıtan Hollywood Yabancı Basın Birliği (HFPA) de dün benzer kararlar aldı. Filmlerin değerlendirmeye alınabilmesi için Los Angeles’ta bir salonda HFPA üyelerine özel bir gösterim düzenlenmesi zorunluluğu kaldırıldı. Bunun yerine HFPA üyelerine filmlerin izlenebileceği linklerin veya DVD’lerin sağlanması yeterli olacak. Ayrıca 15 Mart’tan sonra vizyona girmesi planlanan tüm filmler, vizyona girmiş olsun ya da olmasın değerlendirmeye alınacak.





















Kaynak: FilmLoverss


Yorumunuz






Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film