Giriş Kayıt

73. Cannes Film Festivali, Haziran Ayında Düzenlenememesi Hâlinde İptal Edilebilir


  1. Haberler
  2. Sinema
Quaresmania - 11 Nisan 2020 13:38

183 

resim

Koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen 73. Cannes Film Festivali’nin 23 Haziran-4 Temmuz tarihleri arasında düzenlenmesinin planlandığı, bu tarihlerde düzenlenememesi hâlinde ise iptal edileceği konuşuluyor.

Hayatın her alanında etkisi hissettiren Koronavirüs salgını sinema dünyasını da alt üst ederken, film festivalleri de bu krizden nasibini aldı. İlkbahar-yaz aylarında düzenlenmesi planlanan film festivallerinin neredeyse tamamı ya ileri bir tarihe ertelendi ya da iptal edildi. Üstelik salgın henüz kontrol altına alınamadığı için Toronto ve Venedik gibi sonbahar aylarında düzenlenmesi planlanan film festivallerinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği de sorgulanmaya başlandı.

Salgın nedeniyle ertelenen en önemli film festivali tabii ki 73. Cannes Film Festivali oldu. Bu yıl 12-23 Mayıs tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan festivali ertelemek zorunda kalan Cannes Film Festivali yönetimi, festivalin haziran ayında düzenlenebileceğini belirtti. Festival yönetimi konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmamış olsa da Deadline, festival için belirlenen yeni tarihin 23 Haziran-4 Temmuz olduğunu belirtiyor. Ancak Avrupa’da salgının bu tarihe kadar tam olarak kontrol altına alınması oldukça zor görünüyor. Bu da festivalin belirlenen bu tarihte de düzenlenemeyebileceğini gösteriyor. Peki bu durum festival için ne anlama geliyor? İkinci bir erteleme ve yeni bir tarih mi yoksa iptal kararı mı? Deadline’ın sektör profesyonellerinden aldığı bilgilere göre bu sorunun cevabı ikinci seçenek, yani iptal kararı.

Deadline tarafından paylaşılan bilgilere göre festival yönetimi tarafından belirlenen bu haziran-temmuz aralığında festivalin gerçekleşmemesi durumunda, festivalin ileri bir tarihte düzenlenmesine ihtimal verilmiyor. Özellikle de Ana Yarışma’nın. Yönetmenlerin 15 Günü gibi yan seçkilerin düzenlenmesinin mümkün olduğu, ancak bu konuda bir karara varılmadığı belirtiliyor. Öte yandan Cannes Film Market‘i haziran-temmuz aylarında online olarak gerçekleştirmek için hazırlıklar sürüyor.

resim

Deadline’a konuşan Avrupalı bir satış temsilcisi bu yıl Cannes Film Festivali’ni düşünmenin hayal dünyasında yaşamak olduğunu söylerken, daha önce pek çok kez Cannes’da yer alan Güney Amerikalı bir sektör çalışanı da festivale katılmak için hayatını riske atmayacağını ifade etti. Almanyalı bir film ithalatçısı ise bu salgının en azından yılın son aylarına kadar devam edeceğini ve festivali haziran ayında düzenleme fikrinin saçma olduğunu ifade etti. Fransa’da sektördeki genel kanı durumun belirsiz olduğu ve festivalin ülkede alınacak önlemlere göre düzenlenebileceği yönünde, ancak Fransa dışında neredeyse kimse festivalin düzenlenebileceğine inanmıyor.

Fransa’da toplam vaka sayısı 118 bine yaklaşırken, ölü sayısı da 12 bini geçti. Pazartesi günü ülkede 833 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Olivier Veran ise ülkede henüz salgının peak noktasına ulaşmadığını belirtti. Ortaya çıkan bu vahim tablo karşısında ülkede karantina uygulamaları daha da sıkılaştırıldı. Ancak bu önlemlerle bile salgının tam olarak kontrol altına alınması zaman alacak gibi görünüyor. Bu da festivalin iptal edileceği yönündeki iddiaları destekliyor. Tüm bunlar yaşanırken Cannes Film Festivali yönetimi, festival mekânlarını evsizlere açarak Cannes şehrine katkı sağlamaya devam ediyor.















Kaynak: FilmLoverss


Yorumunuz






Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film