Giriş Kayıt
Yorumlar (2)
avatar
(260) -
Bugüne kadar Latin Amerika ülkelerinin dikta dönemine ait onlarca hapishane ve işkence filmleri izledik. Kalemlerin Gecesi (1984), Etat de Siege (1972), Cautiva (2003), Olimpo Garajı (1999) bunlardan aklımızda kalan birkaçı. Bu filmlerde hikaye sürekli siyasal rejim karşıtlığı üzerine kurulmakta idi.
3000 Gece ise benzer bir hapishane hikayesini teröre hizmet konusu üzerine kurgulamış. Ancak suç unsuru, tanımadığı yaralı birini arabasına alıp hastaneye götürmek gibi insancıl bir hikaye üzerine, yani son derece zeki bir gerekçeye dayandırılmış. Böylece izleyici olarak bizler, daha filmin başında sudan bir sebeple 8 yıl hapis cezası aldığını öğrendiğimiz bir kadının hapishanede çektiği ıstırapları görerek, finalde çıkan yazının ortaya koyduğu trajediye peşinen hazırlamış oluyoruz.
"Bugüne kadar 700 bin Filistinli İsrail hapishanelerinde alıkonuldu" gibi basit bir enformasyon ifadesi taşıyan final yazısı, böylece bize açık açık "gerçi alıkonuldu, ama bu filmde gördüğünüz gibi çeşitli haksız işkenceler de görerek alıkonuldu" gibi görünmez bir mesajı sağlam bir şekilde vurgulamaktaydı.
300 Gece tipik Hollywood filmlerindeki gibi atraksiyonlara, vurup kırmaya, kavgalara dayanan heyecanlı "jail" filmlerinden biri değil. Ama "İsrail hapishanelerinde uslu dursanız da, sessiz kalsanız da ceremeyi çeken siz olursunuz" mesajını gayet ustalıkla verebilen bir film.
İzlemenizi tavsiye ederim.
8


avatar
(2674) -
Burada gözükmüyor ama imdb puanı 7,3. Ürdün'ün 2017 Oscar adayı ve bazı festivallerden de 4 ödülle dönmüş bir yapım 3000 gece... İsrail hapishanesindeki İsrailli ve Filistinli kadınların dramının anlatıldığı ilgi çekici bir film.
6


‹ Önceki 1 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film