Giriş Kayıt
Yorumlar (9)
default avatar
(1457) -
Armadillo gerçekten anlatmak istediğini anlatabilmiş bir belgesel mi? Ben çok da emin değilim. Savaşı eleştirdiğine de inanmıyorum. Siyasi amaçları da ele almıyor. Arada halk açısından ve askerlerin gözünden bazı bakış açıları verilmiş olması belgeselin kalitesini arttıran yönler. Ama giriş gelişme gayet iyi olsa da sonuç kısmı çok zayıf kalmış. Net bir şey söylemediği gibi bir şey söylemeye de çalışmamış. Siz de far etmişsinizdir ki yorumumda bile idiş gelişler yaşıyorum. İyi mi kötü mü anlayamadım tam olarak. Ama bir şey anladım. Uluslar arası görev diye gönderilen ve aklınca vatan görevi yapan bu çocluk çocuk herşeyi sadece oyun ve aksiyon olarak görüyor. Oysa karşılarında idealleri peşinde insanlar ölüyor. Ayrıca Taliban tarafından ölen insanların cesetleri çok kötü bir şekilde gösterilip kötü muameleye tabi tutuluyorken (saygı gösterilmiyor), kendi ölen vatandaşlarını göstermiyorlar bile. İfte standardı olan belgeselleri tam anlamıyla belgesel kabul edemiyorum. Belgesel dediğin her zaman objektif kalabilmeyi başarabilmeli.

Janus Metz Pedersen devlet işi yapmış. Aldığı ödülleri aldığı yerlere bakarsak bence başarısı su götürür. Bir defalık deneyebilirsiniz. Ama büyük beklentilere girmeyin. Saygılarımla…
6


avatar
(13) -
Çeviri güzel olmuş fakat cd 2 de neden selamun aleyküm diye çevirmedinde orjinal dilde bıraktın hahahahaha


avatar
(284) -
Olaylara daha objektif ve empatiyle yaklaşılabilirdi. Objektifiz görünümü vermek için yerli halktan görüş alınmış güya ama yeterli değil bir işgalin parçası olarak olduklarına hiç değinmemiş yapımcılar ve yönetmenimiz güya halkı korumaktalar ama en çok zarar gören yine onlar..
6


default avatar
(42) -
Güzel bir film bence sıkılmadan izledim. Film biraz günlük biraz belgesel birazda sorgulama mantığında çekilmiş bir savaş filmi. Anlatım çojk güzel akıcı. Sıkmıyor hiç bir zaman. Yalnız konusu hakkında bir kaç şey söylemek istiyorum. Klasik amerikalılar gibi günah çıkarmaya çalışmışlar. Buradan danimarkalılar seslenmek istiyorum hiçde masum değilsiniz boşuna kıçınızı yırtmayın. Bunu bilmek için orada olmamızda gerekmiyor. Görüne köy klavuz istemez.
7


avatar
(408) -
Danimarkadan Afganistana ailelerinin salya-sümük uğurladıkları askerler insan,
ama Afganistan'da asker ile taliban arasında kalmış kadınıyla, çocuğuyla, genciyle yaşlısıyla sivil halk her türlü zorbalığa mahkum üçüncü sınıf insan.

Bunu yansıtması bakımından belesel-film olarak fena değil.
Halkın durumunu görünce moralinizin bozulmaması mümkün değil.
5


avatar
(8) -
biri el atsa şu altyazıya ne makbule geçer...


avatar
(16) -
Yetkililerden acil altyazı bekliyoruz.
Şİmdiden teşekkürler


avatar
(187) -
Ödüllü televizyon belgesel yapımcısı Janus Metz’in ilk uzun metrajlı projesi olan Armadillo Danimarka’nın Afganistan’daki varlığını sorguluyor. Afganistan’ın Helmand eyaletinde hali hazırda görev yapan Armadillo bölüğüne giren yapımcı ve ekibi, savaşı bütün çıplaklığı ile eleştirirken, siyasi amaçlarla savaş alanındaki gerçek arasında sıkışan Danimarkalı askerlerin hayatlarını bütün detayı ile ele alıyor.
Yapımcı Metz’in esin kaynağı askerlerin durmadan adrenalin pompalayan savaşa olan bağımlılıklarını ve yeniden askere alınmak için gösterdikleri büyük gayreti anlama arzusu. Belgesel, Ocak 2009 tarihinde 170 İngiliz ve Danimarkalı askere ev sahipliği yapan Armadillo üssüne bir bölük askerin gelişi ile başlıyor.

Askerlerin Helmand’daki günlük hayatına odaklanmadan önce, havaalanında aile mensupları ile dramatik vedalaşmalara tanıklık ediliyor. Taliban güçlerinin gölgesinde yaşayan ve korkusu altında ezilen yerel halkın kimi dost kimi düşman olarak gördüğünün ise hiçbir önemi yok, çünkü Danimarkalı askerlerin kalışları diğer NATO bünyesinde görev yapan askerler gibi geçici. Belgeselin Danimarka’nın Afganistan politikasını değiştireceğini düşünüyor. Danimarka ordusunun bazı Danimarkalı askerlerin sivillere karşı takındığı kötü tutum dolayısı ile resmi soruşturma başlattığını belirten Fridthjoh, genç bir askerin Afgan sivilleri en insancıl yolla ”tasfiye ettiklerini” (argoda öldürme) söylemesine filminde yer vererek, büyük bir skandalı da ortaya çıkarıyor. Danimarkalılar arasında ülkenin nasıl bir dış politika izlemesi gerektiğine dair çok ciddi soru işaretleri bırakıyor. Ayrıca, bu filmin öncesinde Danimarkalı askerlerin hiç kimseyi öldüremeyeceği gibi bakir ve saf bir düşünceye toplum olarak sahip olduklarının altını çizen yönetmen, Afganistan’a giden askerlerin de oradaki çocuklara şeker ve eğitim getirdikleri inancı ile insanların beyinlerinin yıkandığına dikkat çekiyor. ”Danimarka tarihinde ilk defa kendimizi dünyanın geri kalanı gibi savaşta tıpkı her zaman Amerikalılar hakkında duyduğumuz hikayelerdeki gibi buluyoruz.


avatar
(187) -
Danimarka’nın Vietnam’ı: Armadillo
Psikolojik çöküş, karakter değişimi, kaldırılması imkansız ruhsal ve zihinsel sorumluluklar, sonu gelmeyen kabuslar ve merhametin tamamı ile saf dışı kaldığı bir dünya: Savaş Meydanı.

Burada yaşananlara tanıklık eden kişinin tecrübelerine kim ortak olmak ister? Belki de hiç kimse. Fakat onların yaşadıklarını başkalarının yaşamaması için bir yönetmen veya gazetecinin satırlarına taşıdığı kelimeler ya da kamerasına çektiği görüntüler çok önemlidir. Ulus devletin üst tabakasındaki karar alıcıların bu yayını takiben belirleyeceği politika da toplumun tepkisini belirler.


‹ Önceki 1 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film