Giriş Kayıt
En çok beğenilen yorumlar
avatar
(59) -
Şimdiye kadar yaklaşık 110.000.000.000 (110 Milyar) insan doğmuştur. 20. yüzyılın son 70 senesinde dünya nüfusu tarihte en fazla yükselişini göstermiştir.
1 milyara 1802 yılında ulaşılmıştır.
2 milyara 1927 yılında ulaşılmıştır.
3 milyara 1961 yılında ulaşılmıştır.
4 milyara 1971 yılında ulaşılmıştır.
5 milyara 1987 yılında ulaşılmıştır.
6 milyara 1999 yılında ulaşılmıştır.
Yukarıdaki rakamlara göre, son 81 yılda dünya nüfusu üçe katlanmıştır.....bu rakamlar aslında herşeyin yanıtı, insanlık ne yaparsa yapsın sahip olduğu gelişme hırsı yüzünden doğayla sonsuza kadar karşı karşıya gelecek, dikkat ettiyseniz bu insanların yunusları öldürme sebebi temel de korkuya dayanıyor balıkların tükenme korkusuna, geçmişte daha az gelişmiş toplumların tanrıya insan yada hayvan kurban etmeleri gibi yunuslarda balık bereketi için kurban ediliyorlar balıkların yok olma sebebinin insanlar olması gerçeği kabul edilmeyip bu zararsız canlılar günah keçisi haline getiriliyor....
10


avatar
(16) -
Arkadaşlar izlediğim fimleri pek paylaşmam ama bunu yazmadan edemeyeceğim. Oscar'da en iyi belgesel ödülünü alan bu yapımı izlerken tüylerim diken diken oldu. Japonya'nın küçük bir kasabasında, saklı bir koyun içinde dünyanın en tatlı canlılarından yunusların nasıl vahşice öldürüldüğünü gözler önüne seriyor. Ekip o kadar iyi çalışmış ki anlatamam. Resmen gerilim korku sahnelerini aratmayan bir macera yaşamışlar. Kasabadaki halkının yunus katliamını gizlemesi, gelen belgesel ekibini taciz etmesi, gece onları takip etmeleri, kaldıkları oteli markaja almaları. Belgesel ekibi buna rağmen en zoru başardı ve sadece havadan görülebilen o gizli koya gitmeyi başardı. Denizin altına kamera koydular, koyun etrafındaki kayaların içine gizli kameralar yerleştirdiler. Ve otellerine çekilip katliamın yapılmasını beklediler. Sonuç ise KORKUNÇ. Hayatımda izlediğim en vahşet dolu görüntülerden biriydi. Resmen ağladım. Lütfen arkadaşlar herkese şiddetle tavsiye ediyorum. Bu belgeseli mutlaka ama mutlaka izleyin.

10/10
10


avatar
(48) -
Yunuslara ve balinalara yapılanlar ancak katliam sözcüğüyle tanımlanabilir. İzlerken kızım görmesin diye kapatmak zorunda kaldım iki kez. İzleyecekler yanlarında çocuk varsa vazgeçsinler.
Hayvanlardaki civa da işin ayrı bir boyutu. Japon devleti bile vatandaşlarına yüksek civalı balığın yedirilmesini görmezden geliyorsa, acaba bizde durum ne?


Yorumlar (26)
avatar
(392) -
" Yüzyıllardır süren yunus avlama geleneği "
Nasıl ilişkilendireceğimi bilemediğim bilmek istemediğim bir Av. Yunusların Japonların zekasında rol oynadığını düşünmeden edemedim. Bunun olmama ihtimali olabilir mi ? Maddi çıkar ve politikanın dışında kalan bir av. Algısı, zekası ve iletişimiyle harikulade olan bu canlıyı okullarında öğrencilere yedirilmesi civa oranına rağmen ! Deniz canlılarının asla keşfedilemeyecek gizemi Sümüklü Kahroldum..
"Japon balıkçılar, yunus avının kültürlerinin bir parçası olduğunu ileri sürüyor ve kendilerini eleştiren Batılıları diğer et türlerini tükettikleri için iki yüzlülükle suçluyor. "
10


avatar
(366) -
Ülkemizde de benzer vakaların yaşandığı doğayı bize verilen nimetleri umursamasızca nasıl tükettiğimizi ve aslında zararı ilerleyen zamanlarda bizim çekeceğimizi düşünmeden eylemlerimizden sorumlu olacağımızı gözler önüne seren farkındalık oluşması için de izlenilmesi gereken bir yapım.
8


avatar
(62) -
Belgesel olgusunun bir görevi veya sorumluluğu varsa kesinlik bu eserin emektarları o sorumluluğu sonuna kadar yerine getirmişler. Sanat toplum içindir fikrine yakın biri olarak bu eseri izledikten sonra sanatın sadece insan toplumu için değil bütün canlı veya cansız varlıklar için olduğu kanaatine vardım.

Bir insanın belgesel yapabilme imkanı var ise bu tarz belirli bir yaraya merhem veya soruna çare olma çabasıyla çekmesini tercih ederim. Belgesel izlemenin amacı bir şeyler öğrenmek bilgi edinmek ise bir sorun veya yanlış hakkında bilgi sahibi olmak ona karşı bilinç kazanmak bence bu amaca en güzel hizmettir.

Yani uzun lafın kısası bu eserde herkes belgeselciliğin hakkını vermiş işin içinde bilgilendirme de var gerilim de var aksiyon da var gerçekler ise fazlasıyla ve en acı yönüyle var. Eğer insanların yaptıkları vahşiliğe karşı bir şeyler yapmak isteyip de çözüm bulamayan birileri varsa bunu izletin. İlla ki harekete geçecek birileri çıkacaktır.
9


default avatar
(47) -
Harika bir belgesel olmuş. insan düşünüyor sanki tek katliam Taiji'de mi diye, kanıta gerek duymaksızın dünyanın her yerinde bu görüntü var malesef. Ama hiç bir zararı olmayan, akıllı, sıcakkanlı, sevsen sevdirir, yesen yenilmez bir canlıya niye bunları yapar bir insan? Anlam veremiyorum açıkçası.

En sonda David Bowie'nin ünlü Heroes parçası yunuslar eşliğinde etkileyici olmuş. Şarkının sözleri sanki filmin amacını anlatıyor. Çok beğendim.
9


default avatar
(7) -
Son zamanlarda izlediğim en en en etkileyici belgesellerden biriydi. Çekenlerle beraber ben de gerildim. Yunusların özünde daha kim bilir hangi sorun karşısında sessiz kaldığımızı düşünmeme sebep oldu. Oradaki aktivistleri sonuna kadar tebrik ederim. Sorun çözmek için bir araya gelen ülkeler hiçbir sorunu çözememekte. Ülkeler arasındaki çarkların nasıl işlediğini bizlere çarpıcı bir şekilde göstermesi bakımından da önemli. Mutlaka izleyin, izlettirin...
10


default avatar
(20) -
mesajda bir belirsizlik var. filmin çekilmesinde richard o'barry abimizin suçluluk duygusu çok etkili olmuş.

sevimli görünmeyen ve zeki olmayan canlıları öldürmemizde yunuslarda olduğu kadar ahlaki problem yok mu? film "neden vegan/vejetaryen olmalıyız" sorusuna kısmen bir cevap mı, "hayvanlar acı çekmesin" mi diyor...
ben olsaydım böyle bir filmde şunu derdim; "beslenmek için yunusları öldürmeye mecbur değiliz, açgözlü insanlar daha fazla kazanmak için hayvanları, dünyayı ve insanlığı tüketiyorlar"
9


default avatar
(14) -
Benim sormak istediğim bir soru var:
Bu belgeselde yunusların öldürülmesine mi tepki verilmiş, yüksek civa içermeleri ve sağlıksız ürün olmalarından dolayı tüketimine mi tepki verilmiş, yoksa acı çektirilerek öldürülmelerine mi?

Eğer sağlık sebebiyle ise kısmen katılıyorum. Ama bütün deniz ürünlerinde civa olduğu da bir gerçekken neden sadece yunus balıkları?

Sadece yunusların değil, bütün hayvanların işkence görerek öldürülmesi kötüdür ve vahşettir. Fakat hiç acısız ölüm olmadığı da bir gerçek. Ağlarla sudan çekilerek boğulan balıklardan, boğazları kesilen ineklere kadar hayvanlar ölüm anlarında acı çektiklerini göz önüne alırsak vejeteryan mı olmalıyız? Ya da yunusları diğer hayvanları üstün tutan nedir? Zekaları mı? Zeki olmaları diğer canlılardan üstün olmalarını gerektirir mi?

Yok sadece Yunus balıklarının acı çektirilerek öldürülmesiyle ilgili bir belgeselse, kusura bakmasınlar katılamıyorum kendilerine. Irak'ta 1,5 milyon insan öldürülürken de acaba rahatsızlık duydular mı? Arakan'da insanlar katledilirken acaba hiç belgesel çekmeyi düşündüler mi? Ortada daha büyük bir vahşet varken, Suriye'de, Filistin'de, Arakan'da insanlar katledilirken yunus balıklarının çektikleri drama üzülen insanlar bana: Kerbela'da Hz Ali'nin öldürülmesine göz yuman fakat bir sineğin kanını akıtmaktan rahatsızlık duyan iki yüzlü kufelileri aklıma getirdi.
5


avatar
(21) -
Dünyaya en büyük zararı yine dünyanın en akıllı(!) türü insanın verdiğini gözler önüne seren bir belgesel. Şu soru gerçekten çok can yakıyor : '' Neden onları rahat bırakmadılar ? ''


avatar
(678) -
Üzülüyorum böyle bir dünya da yaşadığımdan. Elimden geldiğimce duyarlı olamaya çalışsam da farkında olmadan belki bende bu gibi insanların rantlarına katkıda bulunuyorumdur. Kitlesel hareketler zor ve pek sonuca ulaşmayan eylemler. Bunların yerine bireysel farkındalık kazanmak ve kazandırmak daha etkili. Böyle bir belgeseli yapıp tüm dünyaya göstermek böyle bir vahşeti gerçekten çok kıymetli. Herkesin izlemesi gerek özellikle canlı hayvan gösterilerine meraklı olan kişilerin.
10


avatar
(33) -
ben böyle bir film asla izlemedim ve izleyemeyeceğim de sanırım. şimdiye kadar 10 puan verdiğim filmlerden utandım ve japonya'nın hala sürdürdüğü balina ve yunus katliamının ne boyutlara ulaştığını, pisliğini örtmek için yanı başındaki ülkeleri nasıl satın aldığını ve denizin en tatlı hayvanlarına nasıl işkence ettiğini gördüm. bunu istesemde unutamam.

çek elini yunusların üzerinden japon hükümeti !!! bu bir soykırımdır !!!
10


avatar
(1) -
Gerçek anlamda 10 puanlık bir belgesel. Duarlı bir hayvansever olarak, korku ve heyecanla izledim. Gördüklerim malesef aklımdan hiçbir zaman çıkmayacak.

Japon ırkının yunuslara yaptığı korkunç katliamı belgelemek için seferber olmuş duyarlı insanların, bu "pisliği" belgelemeye çalışmalarını anlatıyor.
Kesinlikle sonuna kadar izleyin. Etkilenmemek elde değil.
10


avatar
(346) -
Acı ve duyarsız kalınması imkansız bir belgesel. Girişten itibaren kendini belli ettiriyor. Belgeselin çekilme şartları da o kadar ödül ve oscar ı hakkettiklerini gösteriyor. Yunuslara yapılan bu katliamı herkesin duyması gerekmekte,bence bütün arkadaşlarınıza tavsiye edin. Belgesel olduğu için sıkıcı değil aksine sonunda ne olduğunu çok merak ediyorsunuz. Bu işe gönül verenleri tebrik etmek lazım,bazı gerçekleri bize zorlukları aşarak gösterdikleri için.
9


default avatar
(1457) -
Herşeyden önce bu 'KATİLLERİ' kınıyorum. İnsan öldürmekten katliam yapmaktan hiçbir farkı yok bu izlediklerimin. Toplama kampı gibi o koy. Bu adamlar için ne söylense az yemin ederim. Belgesel herşeyden önce mükemmel. Mutlaka ama mutlaka izleyin. belgesel olmasının ötesinde çok yönlü. Hem siyasi bakış, hem gerilim, her aksiyon ve en önemlisi de eylem var. Tam manasıyla eylem! Belgeseli en sonuna kadar izlemeyi aman unutmayın. Size neler yapabileceğinizle ilgili bilgiler verecek yönlendirici kısım en sonda çünkü. İzleyip de etkilenmezseniz bir doktora görünmeniz gerekebilir. Bu da tıbbi destek benden size. Japonlara karşıamamen değişti. Balina ve yunus katilleri olarak görmek zorunda kalacağım artık onları. (Koca bir milleti değil tabi ama o millet de gözünün öler yapmalı, değil mi?)

Bu belgeselde emeği geçen her kim varsa en ufak çabayı gösteren kişi de dahil ellerinden öpüyorum. Buna başarılı tercümesiyle katılan eozen81 nickli dostumuz da dahil.

Mutlaka izleyin. Arşivleyin. Tekrar izleyin ki aman unutmayın. Bazen hayatta anlamlı şeyler yapmak gerektiğini hatırlarsınız.

Saygılarımla...
10


avatar
(1684) -
Yunusların insana olan yakınlığını bile bu insanoğlunun nasıl da suistimal ettiğini göreceğiniz genelinde nefret duyup göz yaşı dökeceğiniz bir belgesel. Onca davaya rağmen hala somut bir adım atılamamış olması ise gelişmiş ülkelerde ki adalet sistemi, güçlü devletlerin anlamsız işlerde ortaya çıkıp yaptıkları baskı politikasını dünya ve canlılar için yapmamalarının ardında ki nedenleri bir kez daha düşünmenize neden oluyor.
10


avatar
(172) -
"Müzik çalmaya başladığı anda yunuslar zıplıyor ve gülümsüyorlar. Baktığımızda her şey normal gibidir. Ama yunusun yüzündeki gülümseme doğadaki en aldatıcı yanılgıdır."

Bizim coğrafyamıza yabancı olaylardan söz ediyor belgesel; fakat acıma duygusu ve hayvan sevgisi evrenseldir.
Ölürken bile gülümseyen yunusların yanı sıra aslında insanın, hayvan ile üstüninsan arasında gerilmiş bir ip olduğunu anlatan bir yapım.
7


avatar
(2066) -
İşte 10 puanlık bir belgesel. Önceleri bİr Yunus (Dolphin) eğitmeni olan Ric O'Barry her ay yeni bir Porsche alabilen biriyken, zamanla elindeki dişi Yunus kucağında intihar edince, artık hayatını Yunus katliamlarını önlemeye adıyor.
Japonya'nın Taiji kasabasındaki balina ve yunus katliamını belgelemek üzere bir grup gönüllü arkadaşı ve son teknolojiyle donatılmış ekipmanıyla Japonya'ya geliyor. Bunlar OPS (Okyanus Koruma Topluluğu)'dur.

Çeşitli zorluklardan sonra FBI taktikleri gibi çalışarak yunus katliamını çekiyorlar.

Film, Japonlar hakkında kötü bir önyargı bile oluşturuyor. Dünyanın Flipper (1964) dizisiyle yunusları sevmesinin arkaplanında yatan milyar dolarlık yunus akvaryum sektörüne dikkat çeken belgeselde, bir yunusun 150.000 dolara satıldığını, her yıl 23.000 yunusun katledildiğini öğreniyoruz. Bu arada bir devletin başka küçük devletleri parayla nasıl satın aldığını da. Güçlü bir yapım, mutlaka izleyin.


avatar
(446) -
Mutlaka izlenmesi gereken bi belgesel. Japonların yunuslara neler yaptığını görünce, bi süre Japonlardan nefret etmiştim. Artık neşeli bi yunus suratı gördüğümde aklıma direkt bu belgesel ve kızıl kana boyanmış o koy geliyor.


default avatar
(82) -
he Cove en iyi belgesel film oscarını kazandı. Kyotoyla doğayı savunan Japonyanın bunları yaptığına inanamayacaksınız. Hala yapıyorlar. Aynı zamanda bu belgeselde yunusların ne kadar mükkemel canlılar olduğunu anlayacak, bu duruma iyice sinirleneceksiniz. "Şunu anlamalıyız ki hükümetler bir araya geldiklerinde hiç bir şeyi çözemezler, çözülmesinin tek yolu bireysel eylemler ve hareketlerdir." Burada yunusları çok iyi anlamış ve sevmiş olan Ric O'Barry'in yaptıklarından çok şey öğreneceğiz.


default avatar
(15) -
Katlimın boyutunu tüm dünyaya göstermek için büyük tehlikeleri ve zorlukları göze alarak çekilmiş çok güzel bir yapım. Japonlara antipati oluşturdu bende, en azından balıkçılarına.
10


default avatar
(33) -
yunuslar kadar beyinleri olsa o kişilerin, böyle bir belgeseli izlemek zorunda kalmazdık... insan da doğanın bir parçasıdır... daha ne kadar kazacağız kuyumuzu bilemiyorum.... bir arkadaşım insan nüfusuyla ilgili istatistiki veriler vermiş aşağıda... bu da gösteriyor ki, her geçen yıl daha bir derin kazılıyor kuyumuz, doğanın katliyle; daha çok insanın o kuyuya gömülmesi için!...
yine bir arkadaşımız bu belgeselin amacına ulaştığını söylemiş... belgeseli izledikten sonra gülümsememi sağlayan bir haberdi bu Gülücük
10


‹ Önceki 1 2 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film