Giriş Kayıt
Yorumlar (1)
avatar
(569) -
Aramızda mutlaka hatırlayanlarımız ve şahit olanlarımız vardır; amacı Etiyopya'daki açlığa hem dikkat çekmek, hem de maddi yardım toplamak olan, 1985 yılı temmuzunda İngiliz müzisyen Bob Geldof öncülüğünde, o zamanın neredeyse bütün ünlü müzisyenlerinin ve toplamda 200.000'e yakın seyircinin katılımıyla iki ayrı kıtada (Avrupa 'İngiltere', Amerika 'Philadelphia') aynı anda yapılan ve yaklaşık 150 ülke televiyonunda (aralarında Türkiye'de var ve bizler bu organizasyonu TRT2'den seyretmiştik) yayını canlı olarak gerçekleştirilen ve üzerinden yıllar geçse de etkisini hala koruyan o muhteşem "Live Aid" organizasyonunu.

İşte bu film, o yıllarda açlıktan kıvranan Etiyopya'nın; ki hala radikal bir değişiklik olmamıştır ülkenin durumunda, o hale nasıl geldiğinin kendisi de bir Etiyopyalı olan yönetmen Haile Gerima'nın gözünden bir yakın geçmiş özeti. Süresi biraz uzun ve kurgu zaman zaman izleyiciyi zorlasa da, her sinemaseverin mutlaka izlemesi gereken bir yapım.

Başroldeki Aaron Arefe'nin performansı zaman zaman bariz bir biçimde sırıtıyor ancak bunu görmezden gelebilmemize imkan tanıyan muhteşem oyunculuklar da mevcut filmde. Üstelik oyuncu kadrosunun çoğunluğu deneyimsiz oyunculardan oluşuyor. Bu pencereden baktığımızda da hepsi kocaman bir "helal olsun!"u hak ediyor.

Afrika sinemasına ilgi duyan arkadaşlar başta olmaz üzere "zira bölgenin yüz akı yapımlarından", cehaletin ve kutuplaşmanın ülkeleri, milletleri nerelere sürükleyebilceğine dair fikir edinmek isteyen herkese tavsiye ederim. Kısaca eğitim şart! Ama istisnasız herkese!
8


‹ Önceki 1 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film