Giriş Kayıt
En çok beğenilen yorumlar
avatar
(569) -
Eğri oturalım ama doğru konuşalım; hatta isteyen elini vicdanına da koyabilir! Şu soruya dürüstçe ve objektif bir şekilde yanıt vermemiz gerek: Eğer bu filmin sabit 4 ana karakterle yıllara yayılmış çekim sürecine sahip olma özelliğini bir kenara koyacak olursak ki, neden kenara koyulabilecek bir özellik olduğunu da yazacağım; geriye hangi özelliği kalır? Bence hiçbir özelliği kalmaz.

Konu olarak, benim gibi Coming of Age türüne özellikli bir merakı olmayan, ortalama bir izleyiciye bile son derece tanıdık gelecek, tipik, orta sınıf her Amerikan ailesinin başından geçen şeyler seçilmiş. Ezber bir hikâye yani.

Düz bir anlatım tercih edilmiş. Bir kaç saniye boyunca görüntüde kalan, bölünmüş ekranda iki farklı plan izliyormuşuz hissi veren kısacık bir sahne dışında üzerinde konuşulabilecek bir kamera açısına veya izleyeni heyecanlandıracak bir görselliğe sahip başka bir sahnesi yok. Araba içi çekimlerin bir kısmı stüdyoda yeşil perde önünde kotarılmış ve saçlar size bunu bas bas bağırıyor.

Çekim yıllara yayılmış, oyuncular çocuk olarak başlamışlar filme, ergen olarak bitirmişler ve bunu önemli bir özellik(miş) gibi kullanıyorsun filmi pazarlarken ama buna rağmen yaratıcı tek bir sahne geçişi yok. Oyuncularla biraz daha sık buluşup ve biraz da plan/açı hesabı kitabı yaparak ne muhteşem sahne geçişleri olabilirdi aslında.

Fazla da uzatmak istemiyorum. Özetle diyebilirim ki; ailesi teknolojiye ve arşivlemeye biraz meraklı olan 90 sonrası doğmuş herhangi bir çocuk, kendi başına bundan çok daha orijinal bir şeyler ortaya koyabilir. Hatta YouTube'da bazı örnekler mevcut bile. Hem de 3-5 dakikada ne yaratıcı görüntülerle...

Son olarak çekimleri yıllara yaymanın, çekimleri aynı oyuncularla yıllara yaymanın, yaratıcı bir prodüksiyon ile desteklenmemesi durumunda neden bir kenara koyulabilecek bir özellik olduğunu düşündüğümü de söyleyeyim: Çünkü diziler bunu yıllardır yapıyor. Amerika'da yirmi küsür yıldır devam eden diziler var; aynı oyuncularla. O dizilerde de çocukluktan ergenliğe geçen karakterler var, kendisini canlandıran oyuncuyla eş zamanlı olarak. Bizden bir örnek olarak da "Bizimkiler" dizisi ilk aklıma gelen, mesela. 13 yıl sürdü, hâlâ bazı yerel kanallarda yayınlanır. O dizide de Ali gözümüzün önünde büyümedi mi? Hem de onun büyüme sürecine her hafta şahit olduk, bu filmdeki gibi arada birkaç yıl atlama yaparak değil.

"Tu kaka" bir film değil, ama öyle posterde yazdığı gibi "Destansı" falan da değil. Seyredilebilir, ama o kadar. Hani bazı filmler var ya haddinden fazla abartılan; işte tam öyle bir film Boyhood.
6


default avatar
(42) -
12yılda çekilmiş olması ve imdb puanı merak uyandırdı ve izledim sıkılmadım insanların yaşlanması falan güzeldi ama belgesel gibiydi hani duygulanmadım gülmedim hayatıma anlam katacak bi mesaj bulamadım ayrı yaşayan fazla klasik bi aile ama izlenir denenir yani..
5


avatar
(23) -
Ben, filme klasik diyen ama söze ''eğri oturalım ama doğru konuşalım'' gibi klasik ve bir o kadarda anlamsız bir ikilemeden oluşan deyimle başlayan arkadaşa hiç katılmıyorum. Gerçek hayatı bu kadar gerçek anlatan filmler hep güzeldir. Bence sıra dışı olan tarafı 12 yıla yayılmış olması değil gerçeğe yakınlığıdır. Genelde filmler gerçek dışı şeylere dayanır yani adı üstünde film dir. Bir ''film'' de gerçeği gösterebilmek bence başarıdır. İnsanları doğruyu söyleyerek etkilemek yalan söyleyerek etkilemekten daha zordur. Çünkü yalanı söylerken pek sınırlarınız yoktur. Yani eliniz daha geniştir. Ama gerçek sadece olanlarla sınırlıdır. Dram dır bu film, hayat zaten böyle bir şey diyen arkadaş. Çünkü hayat bir dram dır.
8


Yorumlar (65)
default avatar
(28) -
çöpe atılacak bir 3 saatiniz varsa izleyin, bu kadar gereksiz, bu kadar uzun, bu kadar anlamsız bir filme 3 saatimi harcadığım için üzlüyorum. Gündelik yaşantıyı çekmişler resmen, benim hayatımı çekselermiş daha inginç olurdu
3


avatar
(6204) -
Öncelikle filmin on iki yılda çekilmesi fazlasıyla harcanan emeğe son derece saygı duyuyorum.Ama filmde dönemsel kesitler olduğu için aşırı bir durağanlık var birde konunun derinliğini tam olarak verilememiş olması hakkındaki olumsuz yorumlara kısmende olsa katılıyorum.Bence geniş bir zamanınızda izleyip kendiniz karar verin.En azında verilmiş bir emeği değerlendirmek adına ..
6


avatar
(119) -
arkadaş ortamında konuşurken bu akşam boyhood filmini izleyeceğim demiştim. Bir arkadaş off o film çok sıkıcı ve gereksiz uzun, ben zor bitirdim deyince bende aksine ağır uzun filmleri sevdiğimi belirterek iyi bir film izleyeceğimi düşünmüştüm.. Aradan 3-4 ay geçti ben hala filmi bitiremedim Çok Mutlu sözde ağır, gerçek hayattan kesit, abartı olmayan filmleri seven biri olarak, şu filmi hadi artık bitireyim diye ne zaman açsam bayağı içim daralıyor. 12 yıllık bir film ortaya çıkaran kadro kadar bu filmi bir çırpıda izleyenlere de aynı saygıyı duyuyorum. Bu filmin çekiminin 12 yıl olması filme rakamsal ilginçlik dışında ne katmış diye de düşünüyorum. Aynı senaryoyu 2-3 çocuk oyuncu ve anne baba karakterlerine makyaj yaparak da çekebilirsin.. Demek istediğim uzun süreli çekimin bir artısını göremedim. Film '' bakın biz 12 yıl süren bir film çektik bu konuda ilkiz çok ilginç bir şey yaptık'' argümanını kullanarak düz bir film çekmiş. Metascore'da 100 tam puan alması da garip, sinema dünyasında bir çığır mı açmış Metropolis gibi? Çocuklarıyla alkol alan, kızına ilişkiye girerken kondom kullanmayı unutma diyen aile yapısı mı çok müthiş çığır açıcı gelmiş çözemedim. Emeğe saygı olarak tamamını izlemediğim bir filme yorum yapmam ama bu filmi bitirmeme 25 dk kaldı, artık bi yere içimi dökmek istedim..

Bir tabir vardır'' Allah, Hz. Eyüp sabrı versin '' diye, bu filmi izleyecek olanlara da bunu söylüyorum. Gerçekten çok sıkıcı bir film.
2


avatar
(64) -
Film gayet güzel beğendim ama afişinde yazdığı gibi destansı falan değil. İnsanın çocukluğundan gençliğine kadar ki evresi gayet saf ve iyi bir şekilde anlatılmış. 7.


avatar
(511) -
Bu film için gerçekten çok fazla söz dökmeye gerek yok. 12 yıl boşa harcanmış. Filmin kategorisi dram diye geçiyor ama adam akıllı bir dram göremiyorsunuz. Tamam iki üç şey görüyorsunuz da bunlar her zaman gördüğünüz şeyler, artık kalıp olmuşlar, sizde etki yaratmıyor. Tüyleriniz hiç kalkmıyor, gözünüzden gram yaş bile gelmiyor. Çok ama çok yanlış şeylerin üzerinde durulmuş. ''Cennet Sineması'' diye bir film var ve bu film gibi hiç boşa harcanan 12 yıl yok. Sıradan, normal sürede tamamlanan bir film. Bu filmin içinde olan şeylerin aynısı var ve o filmin sonunda gerçekten gözünüzden yaşlar geliyor ama bu filmi izlerken gelmiyor. Gerçekten; öyle güzel, kalbinize dokunan filmi izledikten sonra böyle bir film size çok basit geliyor. Filmde bazı diyaloglar var çok basit, duymak bile istemiyorsunuz, ne hakkında olduğunu bile umursamıyorsunuz. Ellar Coltrane'in ''oyunculuğu'' neydi? Çocuk yönetmenin verdiği karakteri oynamıyor, bildiğin kendisini oynuyor. Çocuğun filmde oyunculuğunu göremiyorsunuz. Belki de yönetmenin amaçladığı şeyde buydu ama cidden, o kadar basit mi olacak?
1


default avatar
(49) -
Tamamen vakit kaybı, filmin kattığı hiçbir şey yok. Zar zor bitirdim
2


default avatar
(29) -
Filmi daha bitirmedim. Son 20 dakikası kaldı. Şimdiden filme 9 puanımı veriyorum. Filmin konusu, oyunculukları veya finali çok önemli normalde. Ama bu film için bunlardan dolayı puan kırmayacağım. Çünkü ortada 12 yıllık bir emek var. Her şey orta halli olsa da filmde (oyunculuk, konu, mekan, kostum, diyaloglar vs.) yine de insanların gerçek anlamda büyüdüğünü, yaşlandığını görmek çok farklı bir duygu yarattı bende.
Bu tarzda izlediğim ilk film olması nedeniyle ayrı bir yer edindi film arşivimde. Filmin genel işlenişi biraz yavaş ve ağır olsa da izlerken zorlanmadım.
Ayrıca filmi izlerken çok ön planda tutulmasa da politik ve güncel mesajlarda verilmiş. Sinemasever olan herkesin izlemesi gereken bir film diye düşünüyorum...
9


avatar
(80) -
İyi filmler hala yapılıyor ama başyapıt çok az çıkıyor. İşte o ayarda bir film yapıldı. Boyhood (Çocukluk) çekimleri 12 yıl süren, pastoral şiir tadında, kelimelerin övmeye yetmeyeceği bir film.
Boyhood hayatın gerçekliğini hiç abartmadan veren ilham verici bir film. Zamanın ne kadar hızlı geçtiğinin altını çizen Linklater, insanların bazı şeyleri gereksiz yere abarttığını çok iyi özetliyor.
Ayrıca filmin müzikleri de çok hoştu.
10


avatar
(23) -
Ben, filme klasik diyen ama söze ''eğri oturalım ama doğru konuşalım'' gibi klasik ve bir o kadarda anlamsız bir ikilemeden oluşan deyimle başlayan arkadaşa hiç katılmıyorum. Gerçek hayatı bu kadar gerçek anlatan filmler hep güzeldir. Bence sıra dışı olan tarafı 12 yıla yayılmış olması değil gerçeğe yakınlığıdır. Genelde filmler gerçek dışı şeylere dayanır yani adı üstünde film dir. Bir ''film'' de gerçeği gösterebilmek bence başarıdır. İnsanları doğruyu söyleyerek etkilemek yalan söyleyerek etkilemekten daha zordur. Çünkü yalanı söylerken pek sınırlarınız yoktur. Yani eliniz daha geniştir. Ama gerçek sadece olanlarla sınırlıdır. Dram dır bu film, hayat zaten böyle bir şey diyen arkadaş. Çünkü hayat bir dram dır.
8

Cevaplar (1)
avatar
(80) -
Kesinlikle katılıyorum
10


1
| Bildir


avatar
(1723) -
dile kolay 12 yılda çekimi tamamlanan bir film...çok mu iyi hayır...hikaye çok mu değişik hayır değil...tipik amerikan ailesinin başına gelebilecek tüm olaylar...sade bir anlatım dram yönü eksik ama müzikleri güzel...ama bence işin takdir edilecek yanı bir filmi çekebilirsiniz ama uzun bir zamana yayıp sürdürülebilir kılmak çok zor bu yüzden yönetmeni ve oyuncuları takdir ettim yoksa karşımızda vasat bir film var hepsi bu...
6


avatar
(53) -
imdb puanına göre veya ödülüne göre film seçenlerin uğradığı şaşkınlık hahahahaha


avatar
(203) -
Filmin en göze batan özelliği 12 senede oyuncular büyürken çekilmiş olması. Diğer taraftan çok göze batan bir özelliği olmamakla beraber ailesi boşanmış çocukların büyüme evresinin çok gerçekçi yapıldığı bir film olmuş.
7


avatar
(118) -
Sırf oscar alabilmek için 12 yılda çekilmiş bir film. Film fena değil aslında çocuğun büyüyüş yıllarını anlatıyor ama sıkıcı geldi bana
6


default avatar
(275) -
oscar ödüllerinin isabetinin yüzdelik oranı giderek azalıyor gözümde. upuzun bir isim tamlaması oldu bu cümle. 
6


avatar
(214) -
Filmin konusu, senaryosu, oyunculukları açısından bakılınca büyütülecek hiç bir şeyi yok. Gayet sıradan çok normal seviyede bir sürü benzerini bulabileceğiniz bir film. Bu filmi önemli kılan 12 yıl gibi bir sürede çekilip eşi benzeri olmayan bir film olması.Düşününce gerçekten çok uzun bir zaman sadece bir film için.Bu yüzden saygı duyuyorum bütün oyunculara ve yönetmenine
7


avatar
(13) -
12 yılda dinlene dinlene film çekmiş adamlar ,bi de oscar'a aday olmuşlar..neresi ilginç fikir anlamadım..oh canıma değsin..oscardan eli boş döndü neyse ki..parçalara bölsen Türk dram dizisi olur bu filmden.o kadar sıradan yani.çok korktum ödül alacak diye..neyse ki Birdman süpürdü hakkıyla ..çok mutlu oldum.. bananeyse Gülücük
4


avatar
(211) -
Çoğu düşünceye karşı Oscar'a en yakın film olarak görmediğim bir yapım. En iyi yönetmen ve en iyi yardımcı kadın oyuncu ödüllerini alması kesin gibi fakat filmi almasını beklemiyorum. (Umarım almaz) 12 yılda çekilen ciddi emek ve zaman istiyen darklı bir yapım olduğu kesin. Film endüstrisine farklı bir bakış kazandırdığı kesin. Fakar kesinlikle en iyi film değil.
6


default avatar
(140) -
Film de konu yok,aksiyon yok, yok oğlu yok.(12 yılda çekilen bir filmin bundan başka bir konusu da olamaz zaten)
Herkesin ortak görüşü acaba 12 yılda çekilen bir film nasıl olur? merakıyla filmi seyrettim. Helal olsun yönetmene... sanki film 1-2 ayda çekilmiş gibi. Geçişler öyle yapılmış ki bir anda 3 yıl atlanıyor ve bu sırıtmıyor... 8 yaşındaki bir çocuğun jest ve mimikleri yıllar geçince değişir ama filmde bu yok!!! Yönetmene konu seçiminden dolayı 4, teknik yönden ve sinema tarihine yaptığı bu hizmetle 10 puan...
9


avatar
(548) -
12 senelik bir Mason Show. Herşey bir yana bir projenin 12 sene boyunca ayakta kalmış ve bitirilmiş olması bile, o sanatın değerine artık yönde katkıda bulunur.

Filme gelince son derece naif, insana dair, bize dair, hayata dair donelerle bezenmiş hafif bir dram filmi. Ben şahsen beğendim. Uzun olmasına rağmen sıkıldığım bir an bile olmadan izledim. Oyunculuklar güzel. Filmin kurgusu güzel kotarılmış ki; 12 senelik bir süreçte bunu iyi yapabilmek bile başlı başına bir zorluk.

Sanat yönetmenliği harika. Ayrıca karakterlerin gerçek zamanlı yaşlanmalarını izlemek ayrı bir keyifti. Eğer çok sıkı bir aksiyon severseniz bu film hiç size göre değil. Değilseniz bir göz atmanızda fayda var...
7


avatar
(26) -
bence filme yapılan bazı eleştiriler biraz acımasızca, yönetmenin diğer filmlerini izleyen ve sevenlere bu filmde çok keyif verdiğine eminim(mesela ben). günlük hayatları iyi hissettiren,doğal akışındaki filmleri bizzat ben çok seviyorum. neyse kısacası film çok keyifliydi, güzel bir çalışma olmuş.
9


‹ Önceki 1 2 3 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film