Giriş Kayıt
Yorumlar (7)
avatar
(2674) -
Bu film sayesinde yeni bir kavram öğrendim: Falasha. Kısaca siyah derili Yahudi demek. Film de Falasha'ların dramını küçük bir çocuğun gözünden çarpıcı bir dille anlatıyor. İbretlik bir hikaye olduğu kanaatindeyim..
7


avatar
(260) -
Toplumlarda deri renginin ön yargıya sebep olduğunu vurgulayan filmin ana teması, "Yahudi anneden doğmayan kişi Yahudi sayılmaz" cümlesi üzerine kurulmuş. Etyopiya'da bir zamanların ünlü Saba melikesinin soyundan geldiği varsayılan Falaşa'ların İsrail hükumetince Yahudi olarak kabulü, filmde olduğu gibi gerçek hayatta da dindar yahudilerin tepkisini çekmişti. Çünkü Tevrat'ın üstte alıntıladığım cümlesine dayanarak, ülkelerinde açlıktan kırılan Falaşa'ların sırf karınlarını doyurmak için ve yalan söyleyerek İsrail'e geldiklerine inanıyorlardı.
Bir Şans Daha filmi bu yoksul insanların İsrail'e gelmeleri üzerine bir dram kurar ve liberal fikirlere sahip bir karı-kocanın küçük Shlomo'yu evlatlık almalarının hikayesini anlatır. Üvey anne-babasının koruyuculuğuna rağmen okulda ve arkadaşları arasında itilip kakılan Sholomo, uzun süre kendi kimliğini koruma mücadelesi vermek zorunda kalır.
İbranice, Fransızca ve yerel afrika dilinin iç içe kullanıldığı filme zorunlu olarak sonradan dublaj yapıldığı belli olmakta. Ancak (eski Yeşilçam filmlerindeki gibi) bazen tam tutturulamayan ve yer yer çok bariz hale gelen ses kaymaları bir süre sonra izleyeni rahatsız ediyor, filmin otantikliğini ise büyük ölçüde zedeliyor. 2 saat 20 dakikalık film aslında gereğinden uzun tutulmuş. Buna rağmen "benim yeterli vaktim var" diyenler izleyebilir.
6


avatar
(1418) -
Film yaşanmış olaylardan yola çıkıp , kurgusal bir karakterin hayat hikayesini konu alıyor.

Etiyopya’da kıtlık ve hastalıktan dolayı ölümler arttığı için 1984 yılında İsrail ve ABD gizli bir operasyon düzenleyerek, siyahi Musevileri Sudan üzerinden İsrail’e taşırlar. Binlerce insan yollarda ölür. Çocuğunun kurtulmasını isteyen bir Hristiyan anne, 9 yaşındaki oğlunun Musevi taklidi yaparak İsrail’e girmesini ister ve kendi Sudan’daki kampta kalır.

Çocuk , İsrail Devleti’nin onu yerleştirdiği okulda uyum sağlamadığı için , bir aileye evlatlık olarak verilir. Aile ona çok iyi davranır ama Musevi adı ile Scholomo siyah olduğu için dış çevrede şüphe ile karşılanır.

Çok zeki olan Scholomo, anne ve vatan özlemi çekerek, İsrail’e alışmaya çalışır.

Anlatımı, çekimleri ve senaryosu ile çok başarılı bir film. Bittiğinde “ işte film dediğin böyle olur” dediğim nadir filmlerden. Takribi 1984-1997 yılları arasında geçen filmde 9 yaşındaki çocuğun , gençliğine ve otuz yaş öncesi dönemine de tanık oluyoruz.

Farklı bir yaşam hikayesi. Dünya sinemasından güzel bir örnek. Tavsiye ederim.
8


avatar
(25) -
Kesinikle zaman kaybı değil ve herhangi bir propaganda içermiyor. Gayet insanı anlatan bir film. Dil,din,ırk fark etmeden insan insandır. İnsana zulmeden ise yine insandır. Keşke insanoğlu birbirine karşı daha anlayışı olabilse.Çok sert bir film değil ama duygulandırıyor.
8


avatar
(1072) -
Belirgin bir Yahudilik propagandası içermese de iki lafın birinde Yahudilik vurgusu yapılması, açlık, ırkçılık gibi çok daha önemli vurgu yapılacak konu varken garip olmuş.
Nasıl oluyorsa (ya da olmuyorsa; askerlik konusundaki tavırlarını gördükten sonra) sol görüşlü Yahudilik de varmış.
Vucuttan akan kirli suyun insanlık için yaşamsal önemine vurgu yapılan sahnenin çok çarpıcı olduğu bu güzel anlatımlı filme daha kalıcı bir son yaraşırdı... 73/100
7


default avatar
(80) -
Farklı kültürlerdeki, dinlerdeki insanların sevgi mücadelesidir. Etkileyici bir hikaye. Olumsuz eleştiri yapan, neye göre eleştiri yapmış onu da anlayamadım. 'Adem, ne siyahtı ne de beyaz; O kızıldı!' Gülücük
10


default avatar
(2) -
Hiç gerek yok. Yazık zamanınıza.


‹ Önceki 1 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film