Giriş Kayıt
Yorumlar (3)
avatar
(569) -
İkinci Dünya Savaşı sonrası müttefiklerin işbirliği suçlamalarının geçerli olup olmadığına karar vermek için yürüttüğü soruşturmanın öyküsünde Amerikan ve Almanların farklı kültürlerinin izlerine de şahit olduğumuz sanatın anlamı ve değeri üzerine karşıt bakış açılarını sunan bir drama.

Harvey Keitel'in kusursuz olarak canlandırdığı Nazi dönemini sorgulayan eski bir mali müfettiş binbaşı ile Stellan Skarsgård'ın mükemmel oynadığı, bu dönemin en büyük klasik müzik şefinin Alman kültürünün sembolü olması nedeniyle iyiyle kötünün ayrıştırılma çabası, sanat ve siyaset ilişkisi hakkında rahatsız edici soruların sorulduğu, kötülüğü cezalandırırken aynı anda kötülük de yapabilenlerin var olduğu suçluluk ve masumiyet üzerinde kışkırtıcı bir film.

Kanıtları ortaya çıkana kadar inkar etmesine rağmen bir değil iki kere Nazi partisi üyesi olan, filmde kendisinden "küçük K." diye bahsedilen, Herbert von Karajan'ın yerine geçmek için yıllarca mücadele ettiği ve gelmiş geçmiş en iyi 9. Senfoni (Beethoven) yorumlarından birine sahip orkestra şefi Wilhelm Furtwängler, bu eserin 1951 yılındaki kaydının eksiksiz olarak sığması için ilk CD'lerin 10-11 cm olarak düşünülen çapının 12 santimetreye çıkarılmasını da bu performansına borçlu olduğumuz isimdir.
8


avatar
(2066) -
Herkesi ilgilendiren bir dram. Ben sinemacıyım, ben yazarım, ben sanatçıyım, ben orkestra şefiyim... diyerek, bir ülkede canavarların iktidara gelmesinde sessiz kalabilir miyiz? Politika ayrı, sanat ayrı diye kendimizi avutabilir miyiz? Film bu soruyu düşündürüyor ve Naziler üzerinden çok ustaca yapıyor bunu. 7.

Cevaplar (1)
default avatar
(35) -
Ben sinemacıyım, ben yazarım, ben sanatçıyım, ben orkestra şefiyim diyemiyoruz (!)
10


0
| Bildir


‹ Önceki 1 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film