Giriş Kayıt
Yorumlar (17)
avatar
(741) -
dava gerçekte oldu ve kazanıldı ama ya sonra sanki sigara üretimden kalktı.. günümüzde de olduğu gıbı abd nın keyfı ne ısterse dünya da o oluyor..başka bır deyısle para sahıplerı ne ısterse o
7


avatar
(1418) -
2013 yılında yazdığım yorum...
1999 yapımı Köstebek /The Insider , gerçek kişi ve olayları konu alan ,7 Oscar adaylığı ve 7,9 puan sahibi başarılı bir film.
Russell Crowe bir araştırmacı bilimadamı olan Jeffrey Wigand'ı , Al Pacino ise 60 dakika adlı TV haber programı yapımcısı Lowell Bergman'ı canlandırıyor.

Büyük bir sigara üreticisinde araştırma şefi olan Jeff, şirket ile fikirleri ters düşünce işten çıkartılır. Ailesi tehdit edilir, can güvenliği tehlikeye girer ama yine de 4 Şubat 1996 tarihinde, tütün şirketleri ile ilgili tüm bildiklerini anlattığı röportajı yayınlanır.

"Sigara üreticileri yeminli ifadelerle inkar etseler de sigaradaki nikotin bağımlılık yapar"

Cesur bir bilimadamı ve onun kadar cesur bir habercinin gerçek hikayesi.Sağlam bir film.
7


avatar
(65) -
Çok uzun ve çok yavaş ilerleyen konusuyla bazı sahnelerde sıkıldım ama Al Pacino'yu sevenlerin izleyeceklerini düşünüyorum.


avatar
(214) -
Sürprizbozan: Göster

Film bir biyografi filmi. Piyasada çok güçlü olan, istediğini yaptırabilen bir sigara firmasında çalışan Jeffrey Wigand (Russell Crowe) şirket ters düşmesi sonucu işinden oluyor. Yalnız şirketin gizli bilgilerini koruması adına bir sözleşme imzalatıyor firma. Jeffrey Wigand ta Amerikan CBS televizyonunda yayınlanan '60 Dakika' adlı programının yapımcısı olan araştırmacı gazeteci Lowell Bergman'ın (Al Pacino) ona teklifi üzerine her şeyi anlatacağını söylüyor. Ve hikaye buradan sonra başlıyor. Firma o kadar güçlü bir firma ki Jeffrey Wigand gerçekten başına bela almıştır.

Filmde anlatılanlar her ne kadar biyografi olsa da izlenilebilirlik ve renk katma açısından filme eklemeler yapmışlar. Filmin sonunda zaten açıklıyorlar bunu yani birebir hayatı değil ama genel olarak yaşadıklarını aktarmışlar.

Öncelikle aksiyon severler veya bol konuşma geçen filmlerden hoşlanmayanların tarzı bir film değil bu. Çünkü burada hayatı anlatıyor. Gerçekleri anlatıyor. Büyük firmaların insanların nasıl hayatlarıyla oynadıklarını, nasıl dümenler döndüğünü anlatıyor. Filmi sakin kafayla oturup dikkatlice izlemenizi tavsiye ederim. Filmin süresi gözünüzü korkutmasın, su gibi akıp geçiyor derler ya aynen öyle hiç sıkılmadan bitiveriyor film. Bir şey daha var ki hani denir ya futbolcusundan masörüne kadar herkes çok çalıştı, bu filmde de en ufacık rolü olan küçük çocuktan tutun repliği olmayan figüranlara kadar herkes hakkını vermiş.

Tabi ki özellikle değinilecek iki adam var ki bir tanesi zaten üstad Al Pacino pek bir şey demeye gerek yok. Diğer başrol Avutralyanın bağlarından kopup gelmiş Biyografi denince herkesin takdir ettiği, herkes tarafından izlenmiş bir sürü eseri olan, biyografi türünde sayılı isimlerden olan Russell Crowe abimiz. İki oyuncunun replikleri, mimikleri olsun her şeyiyle mükemmeldi. İki oyuncu da kendi oynadığı bir çok filmde başrol olarak rol almışlar. İkisinin aynı filmde nasıl duracağını merak ediyorsanız gayet başarılı. İkisini de gayet güzel harmanlamış filmin yönetmeni Michael Mann. Film ile ilgili söyleyeceklerim bu kadar. Benim filme puanım 8.3 İyi seyirler...
8


avatar
(385) -
"Film sigaranın zararlarını anlatıyor" tarzı yorumlar yapanlar hangi filmi izlediler acaba? Asıl konu gazetecilik mesleğinin medya patronlarının ne kadar baskıları altında kaldığıdır. Sektör tütün sektörü sadece, yani filmin amacı sigaranın zararlarını anlatmak değil. Ayrıca kapitalizmin ne olduğunu bilmeden, her şeye "kapitalizmin yüzünden böyle oluyor" deyip durmayın.
7


avatar
(2066) -
Öncelikle şunu belirteyim, İngilizcem o kadar iyi değil, ama filmin karşılığı köstebek değil kanımca. Filmde bir gazeteci ve kaynağı, gizli sırları ifşa eden bir adam var. Insider'ın karşılığı ifşacı filan olmalı, köstebek daha ziyade casusluk anlamı taşıyor. Her neyse. Filme gelince, Al Pacino olsun, Russell Crowe olsun, hikayeyi tam kavrayamamış gibi dolanıyorlar. Hele filmin girişindeki Ayetullah röportajı ne alaka, ben anlamadım, filmle hiçbir ilgisi yok. Sonuçta, dev şirketlerle, kapitalist düzenle, gazetecilerin de bir yere kadar mücadele edebileceği mesajı ihtiyatla veriliyor, belki film yapımcısını da korkutmuşlardır! Zaten bir yerde Al Pacino itiraf ediyor: Özgür basın ha, boşversene! 6.


avatar
(446) -
Filmle ilgili şu yazıya da bir göz atabilirsiniz.


avatar
(26) -
filmin öyle bir girişi var ki evlere şenlik!! bu amerikalılar yemek tarifi programı yapsa onda bile bir şekilde punduna uydurup müslümanlara terörist derler.

Sürprizbozan: Göster
7


default avatar
(274) -
Sanılanın aksine sigarayla ilgili bir film değildir. Sigara mevzusu arada geçen konulardan biridir ve ikincil ögedir. Film babalar gibi elerini 10 numara yapan kişi (daha mnce the beautiful mind'da olduğu gibi. )
film yavaş, çünkü film sinemada olabilecek en gerçek işlerden biri. Ve gerçek, hızlı, kurgusal filan da olmayabilir. Ha biraz kurgu katsalar başyapıt derdik ama film kendisiyle ters düşerdi ve eleştirdiği şeyin bizzat kendisi olurdu. Film bunu yapmıyor. 157 dakikalık filmin hangi sahnesini keselim söyleyin bana ki gereksiz, sıkıcı yerler gitsin. Bence öyle bir sahne yok. müziklerle bezeli bir film, müzik seçimleri çok iyi. Ve yakın planlar... Filmin sonunda ki replik ise 10 numara.
8


avatar
(214) -
Sigara ve insana etkilerinden çok bir yapımcı ve kaynağı arasındaki bağ doğruluk-dürüstlük gibi kavramlarla harmanlanıp sağlam bir gerilimin içinde bize sunulmuş. Bir gerilim sever olarak çok beğendim filmi. Pacino ve Crowe her zamanki gibi döktürmüş. İnceden kapitalist sistemde paranın gücüne vurgu yapılsada yeterli seviyede değil. İyi oyuncuların oynadığı güzel bir gerilim filmi olarak izlenmeli iyi seyirler 10/8.5 Saygılar
9


avatar
(404) -
Gerçek bir olay olması hasebiyle ilgi çekiyor. Ayrıca Al Pacino'nun çabalaması da çok iyi oturuyor filme.

Lakin,
Sürprizbozan: Göster


Bununla beraber; 2 saat 37 dakika, yavanlık ve yavaş ilerleyiş ile birleşince biraz katlanılması zor oluyor.
6


avatar
(184) -
Abartılmış bir film.

Filmi izlemeden beklentim çok yüksekti. Kimin olmaz ki. Al Pacino ve Russell Crowe, yönetmen koltuğunda Michael Mann. Bırakalım da olsun yani. Film iki saat otuz yedi dakika. İnanır mısınız sonunu zor getirdim, ortalarında az kalsın kapayacaktım ama sabrettim. Hep ilgimi çekecek bir şeylerin olmasını bekledim. Ha oldu ha olacak derken filmin sonu geldi. Özellikle Jeffrey (r.crowe) ile ilgili güzel bir son bekliyordum ama Jeffrey kayboldu gitti. Adam hiçbir çıkarı yokken, koskoca tütün şirketlerine karşı mücadele ediyor, hayatını ortaya koyuyor; dava, röpörtaj vs. derken bu esnada çok sevdiği karısı ve çocukları tarafından terkediliyor ama gelin görün ki eline hiçbir şey geçmiyor. Peki ne kazandı? Filme göre koskoca bir sıfır. Gerçekten son zamanlarda izlediğim en kötü film herhalde.

Film ayırt etmeyen biri olarak izlediğim bir filmi beğenmesem de hep sonuna kadar izlerim. Bu filmi de bitirdim ama hüsran oldu benim için. Hem çok uzun hem farklı bir şey göremedim. Sırf hassas bir konu (sigara ) ya parmak bastığı için birçok kesim tarafından abartıldığını düşünüyorum. Ekstra bir oyunculuk falan da yoktu. Al Pacino, Russell Crowe ve Christopher Plummer normal denebilecek bir çizgide oyunculuk sergilemişler. Bunun haricinde filmin müziği hoşuma gitti Puanım:5,0
5


avatar
(1684) -
Oldukça güzel bir konusu vardı, gerçek bir hikaye olması da ayrıca cezbedilir yapıyordu filmi. Merak ettiren havasıyla ve Al Pacino`nun alıştığımız rollerinden farklı bir rolle karşımıza çıkmasıyla sonuna kadar sıkmadan izlettirdi. Lakin filmin sonu bitirici darbeyi vuramadı. "Ne oldu şimdi" deyip öylece kalıyorsunuz.
8


avatar
(95) -
Aman aman bir film bekliyordum. Özellikle kadroya güvenerek! Fakat beklediğimi bulamadım. Al Pacino da Russell Crowe da iyi iş çıkarmışlar. Bu senaryo ve konuyla da bu kadar olur dedim açıkçası. Gereğinden fazla uzundu yaklaşık 160 dk. Yer yer sıktı bu yüzdende. Vermek istediği mesaj güzel fakat biraz fazla sağa sola çekmişler. Uzatmaya gerek yok. Al Pacino ve Russell Crowe için izledim. Harika mıydı ? Değildi... Ama izlenebilir bir film bana göre....
10/7 Füüü üüü üü
7


avatar
(226) -
Bir kere bu filmi lzemeden önce konusuna bakmadım hiç büyük bir hata yaparak. Adı the insider, oyuncular crowe ve pacino, filmin ilk sahnesi de irakta bir şeyhle başlıyor. Böyle olunca doğrusu ben casuslar fbi cia mafya o tarz bir gizem gerilim filmi bekledim. Özünde the departed olan köstebek gibi bir durum bekledim yani. Şirketler düzeyinde bir sigara hikayesine bağlayınca da film 30.dakikada falan, haliyle bende büyük bir hayal kırıklığı oldu Gülücük Umduğunu bulamayan biri olarak da filmin sonunu bu açıdan zor getirdim. O yüzden filmin iyiliği kötülüğü konusunda pek doğru bir düşünce belirtmem mümkün değil Gülücük

İlk arkadaşımız al pacino dışındaki tüm oyunculukları beğendiğini söylemiş, doğrusu ne yalan diyeyim benim için al pacino filmi sonuna kadar izlememin sebebiydi bir tek onu beğendim Çok Mutlu Oyunculuklar genel olarak iyiydi ama o konuda üzülmezsiniz diye düşünüyorum.

Yönetmenimiz kendini çatır çatır kanıtlamış bir adam bu su götürmez. Ama bu filmde bence bu açıdan azıcık batırmış. Birçok yerde anlamsız ve gereksiz sahneler vardı, bazı yerlerde de o kadar keskin geçişler oluyordu ki film resmen sizi kendinden dışarı atıyordu. Sanki her sahne ayrı ve rastgele bir filmmiş de bu filmler arka arkaya oynatılıyormuş gibi bir hissin uyandığı çok oldu bende.

Filmin konusu falan hikaye, yok sigaraymış yok oymuş yok buymuş... Benim için boş konular bunlar Gülücük Ancak teması gerçekten başarılıydı. Film bittiğinde kendi kendinize demeden edemiyorsunuz. "Doğru olanı yapmanın bedeli bazen çok ama çok ağırdır, peki bu bedele gerçekten değer mi?"
Bu açıdan filme 10/10 veriyorum, gerçekten çok önemli bir noktaya parmak basılmış.


avatar
(117) -
Sigaranın zararlı bir illet olduğunu zaten çocukken öğreniyoruz. Fakat bu filmde insanlar o güne dek sanki faydalı bir şey olduğunu sanarak içiyorlarmış da bu köstebek hazretleri ortaya çıkıp bunu söyleyince ne menem bir şey olduğu anlaşılacakmış, dünya sarsılacakmış havası yaratılmış. Benim bildiğim Hollywood, sigaraya özendirmesini çok iyi bilir. Bu işin uzmanıdır. Dünyaca tüketilen bir Amerikan ürününü kötülemeyi beceremez. O işin acemisidir nedense. Bu da o türden bir film. Klasik, "kötüye yıllarca hizmet etmiş iyi adam" tripleri. Sigara sektörü sallanınca, ben de boş durmayayım, büyük oyuncularla büyük bütçeli, eli yüzü düzgün gibi görünen bir film yapıp bir tekme de ben sallayayım türünden riyakarlığın örneği boş bir film. Sigarayı bıraktıracak kapasitede bir film olduğunu söyleyemem.
5


default avatar
(186) -
Ben tür filmleri bir tür günah çıkarma filmleri olarak görüyorum. "Biz kapitalistler bir dolu günah işliyoruz ama bakın kendi öz eleştirmizi de yapıyoruz" türünden bir şeyler söylüyorlar. Sonra da gözümüzn içine baka baka adalet denen şeye inanmamızı bekliyorlar. Belki de bu yüzden, bu sahte dürüstlük safsataları beni çileden çıkarıyor.

Köstebek filmine gelince, Al pacino'nun oyunculuğu hariç diğer oyunculuklar iyiydi. Ve iyi kotarılmış bir filmdi.
7


‹ Önceki 1 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film