Giriş Kayıt
Yorumlar (12)
default avatar
(174) -
Filmi izlerken postmodern roman okuyormuşum gibi hissettim, o nasıl görsel efekt o nasıl fotoresimler nasıl bir gerçeküstü anlatım hele hele 1977 yapımı bir film olmasına rağmen o ne gerçekçi bir mutant bebek yaratık tasviriydi muazzam bir film her yönüyle. Günümüzde neden vu tür deneme filmleri pek çekilmiyor anlamadım herhalde izlenmeme ve para kaybetme korkusundan⁸ sanırım. Filmi izlerken bir anlam çıkarmaya çalışmayın sadece görüntülere odaklanın yeter zaten birşey anlayabileceğinizi sanmıyorum ancak film tam bir görsel şölen sunuyor.
9


avatar
(1723) -
alın size arızalı filmlerinden biri, izlemekte çok zorlandım, kendimi zorladım, bitirdim ama lynch kafasına ulaşamadım bu filmde...
5


avatar
(164) -
Yorumlara baktığımda filme dair bayağı bir şeyler söylenmiş ama ona rağmen izlememe rağmen en başta ne oluyor ne gidiyor fark etmekte zorlandım. Ama film bittiğinde şöyle bir düşününce gerçekten de mesajlarla dolu bir film olduğunu düşündüm. Gerçi bu ne kadar gerçekçidir bilmiyorum. Daha film yorumlarında filmin konusu hakkında bile bir uzlaşmaya varılamazken ben bu konuda septik kalmayı tercih edeceğim sanırım. Ne anlattığını anlaması zor, izlemesi zor bir film. Herkese önermiyorum.
6


avatar
(93) -
David Lynch: Rüyaların , bilinçaltının yönetmenidir. Her filmini bu gözle izlersek filmleri anlamak daha kolay olacaktır.
Öncelikle filmde doğrusal ilerleyen bir zaman bulunmamaktadır.
Sürprizbozan: Göster

Mutsuz evliliklerin sonucu kötü bir meyvedir. Mutant bebek bunun filmde gösterimidir. Kafka'nın Samsa'sı gibi.
Henry in kadınsı hareketleri, cinsiyetini benimseyememesi(...) Freud gözüyle okunması gereken sahnelerden. Ana rahminin en güzenli yer olarak görüldüğünü ifade eder Freud. Filmde Henry sürekli ana rahmine dönme arayışındadır.
Sürprizbozan: Göster


Filmden sürekli bir şey bulmak mümkündür. Bulduklarımız yada anladıklarımız doğru da olmayabilir. Hangi sahne düştür, hangisi gerçektir, hangisi düş içinde düştür. Bunları çözmek gerçekten zor.
Yalnız merak edenler netten araştırabilir. Film hakkında tatmin edici bir çok yazı bulunuyor. Yazıları okuduktan sonra tekrar izlenildiğinde anlamlandıramadığımız sahneler biraz daha berraklaşıyor.

Sanat filmlerine burun kıvırmaya gerek yok. Biraz çabayla anlaşılır bir hal alıyorlar:)
8


avatar
(1818) -
Biraz sinir bozucu.

Filmde pek mide bulandırıcı olaylar olmasa da yine içinde bulunduğu atmosfer gerçekten farklı bir dünyaya itiyor seyirciyi. Ne diyeceğimi tam bilemiyorum açıkcası. Konu belli en azından bu önemli bir detay. Birçok yerde bence toplum eleştirisi var ortada tabi o da izleyen kişinin hayat görüşüne göre. Yani yönetmen burada bir şey anlatmamış bile olabilir. Her şekilde dikkat çeken bir yapım. Bunca yıldır neden izlememişim hala anlamış değilim. Sanat ve gerilim tarzı bir film izlemek isteyenler buna bakabilir. Tabi gerilim derken o da filmin siyah beyaz ve o buhran havasından geliyor.

İyi seyirler.
Saygılar
7


default avatar
(70) -
İmgelerle dolu bir film.Film bittikten sonra anlamak için bir kaç inceleme yazısı okudum.O şekilde filme dair bir şeyler anladım.Filmle ilgili söyleyebileceğim tek şey benim tazım değil, izlerken sıkıldım.
6


avatar
(217) -
Çokca simgesel anlatımın hakim olduğu ender filmlerden biridir. İzlenilmesi gereken bir yapım olduğunu düşünüyorum.
9


default avatar
(62) -
cok cok farklı bir film. garip bir film izlemek isteyenler kesinlikle göz atmalı. ama herkes izleyemez bence. cok farklı bir atmosferi var. sesleri ürkütücü. iyi ki izlemisim.
10


avatar
(106) -
David Lynch'in açık ara ne anlatmak istediği en az belli hatta belirli olan filmidir. Bana göre David dahi filmi çekerken ne yaptığının çok farkında değildi. Bir şeyler denediğinin, ötekilerden farklı bir şeyler ortaya çıkardığının farkındaydı sadece, o kadar.

Üst gerçekçi bir kompozisyon, sembolik anlatımlar, post-apocalypticvari dünya, harikulade ses ve ışık kullanımı sinema izleyicisini kendisine fazlasıyla çekiyor. Abartılı oyunculuklar filmin yapısına oldukça uyuyor. Dönemin teknolojisi ve filmin bütçesi düşünüldüğünde oldukça iyi duran görsel efektlerin nasıl kotarıldığı benim için tam bir muamma.

David'in üremek, "kokuşmuş" bir dünyaya çocuk getirmek konusundaki kafa karışıklığının filme de fazlasıyla yansıdığını söylemek çok mantıksız olmayacaktır. Medeni insanın burjuva sahtekarlıklarına da pek çok sahnede göndermeler yaptığını düşünüyorum. Özellikle Henry Spencer'ın Mary X'in ailesiyle tanıştığı sahneler burjuva toplumuna göndermelerle dolu. Gerçi üst-gerçekçi bir tutumla çekilmiş bir filmden, mantıklı çıkarımlar yapmak ve hatta yapmaya çalışmak dahi anlamsızdır. Sürrealizmin temel prensiplerinden biri belki de en önemlisi "bilinen" rasyonel aklın metotlarının tasfiyesidir.

Filmi izleyecek olan orta karar sinema izleyicisinin çok fazla keyif almasının mümkün olmadığını düşünüyorum. Bu yüzden gerçekten sinemaya gönül vermiş insanların dışarısında kalan kitlenin filmden uzak durmasında fayda var. Yoksa film boyunca, bu da film mi, bundan ben de çekerim ne var ki gibi cümleler kurup durursunuz.

İyi seyirler.
7


default avatar
(82) -
gerçekten sinirbozucu bir film. bu yüzden de 10 puanı hak ediyor. Punky
10


avatar
(847) -
Eraserhead (1977).. David Lynch filmleri arasında Kayıp Otoban ve Mulholland Çıkmazından daha fazla etkilendiğim filmi diyebilirim.. Yönetmen filmi siyah-beyaz çekmiştir.. Ayrıca filmin senaryosu da ona aittir.. Ayrıca film yönetmenin kariyerindeki çıkış noktası olarak gösterilir.. Jack Nance hayat verdiği (Henry Spencer) karakteri sinema tarihinin en sıradışı karakterlerinden bir tanesidir.. Her zaman olduğu gibi bu filmde de Lynch kabusunun içindeyiz..
Sürprizbozan: Göster
Yaratılan atmosfer iç karartıcı ve sinir bozuc u olduğu için böyle bir filmin içinde kendinizi bulmanız oldukça zor olacak.. Psikolojik olarak yine seyirciyi çıldırtmayı başarmış.. Film her Lynch yapımında olduğu gibi fazlasıyla karışık ama kendimce yorumlarsam, filmde ele alınan konu kürtaj olduğunu düşünüyorum.. Lynch bu filminde gençlerin birlikteliklerinden doğan bebeklerin bir hata olduğunu düşünenler ve bebek hayata gelmesine mani olan insanlara çok iyi bir ders verdiğini düşünüyorum.. Sürrealizm (Gerçeküstücülük) akımına verilen en kaliteli örneklerden birisidir.. Yönetmenin imzasının bulunduğu filmleri izlemenizi öneririm.. Beni en sevdiğim yönetmenler arasındadır ayrıca tarzıylada her zaman yeri ayrıdır.. Her zaman derim David Lynch dünyasına giriş var çıkış yoktur diye.. Rahatsız edici bir film olduğu için her yaşa hitap etmez.. Küçük yaşta izleyenleri gerçekten psikolojisini bozabilir.. Sinema tarihinde yapılan en dikkat çekici bu deneysel filmi sinemada farklı tadlar arayan sinema-severlere tavsiye ederim.. 8.8


avatar
(65) -
hayatımda anlam veremediğim filmi "a clockwork orange" olarak bilirdim ancak eraserhead'i izledikten sonra " a clockwork orange" ın çok mantıklı bir film olduğuna karar verdim. farkını her yönüyle fark ettirebilen bir film. çok klişe olacak ama eraserhead anlatılmaz, yaşanır.
7


‹ Önceki 1 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film