Giriş Kayıt

Burjuvazinin Gizemli Çekiciliği (1972) Yorumlar


Le charme discret de la bourgeoisie

Yorumlar (9)
avatar
(34) -
müthiş bir ironi...filmin başlarında kendi kendime şunu söyledim "ne çok komik olurdu biliyormusunuz,çok zenginler ama filmin sonunda yemek yiyemedikleri için açlıktan ölseler..." baktım ki film oraya gidiyor daha da keyiflendim.önermeler tam yerine isabet ediyordu.10/8


avatar
(1723) -
kesinlikle bu film normal bir kafanın ürünü değil,sürrealist bir çalışma ama kendi aralarında tutarsız ve anlamsız diyaloglar ve olaylar bütünü tek ortak yanı o yemeğin yenilememesi,bence daha iyi sürrealist filmler var,bu iyilerinden değil...
5


avatar
(1418) -
2013 yılında yazdığım yorum...

Yabancı Dilde film dalında Oscar sahibi 1972 yapımı Burjuvazinin Dayanılmaz Çekiciliği, Luis Bunuel'in başyapıtı ve ben bu yönetmenin filmlerini izledikçe bağımlısı oluyorum.

Filmde, kalburüstü 3 kadın ve 3 adamın birlikte evde yemek yemek için defalarca toplanmasını ama çıkan aksilikler sonucu bunu bir türlü başaramamaları konu ediliyor. Bunuel sosyete ile dalga geçtiği gibi, Amerika ve Hitler'e de göndermelerde bulunmuş.
Tuhaflıklarla dolu, komik, çok değişik bir film. Alışılmışın dışında ve bu da filmi çok özel kılıyor.
8


default avatar
(1) -
burjuva kesimin çok ince eleştiren bir film .


default avatar
(136) -
Bunuel yine kendine özgü bir başyapıt çıkarmış.sindirilmesi için filmi birkaç kez izlemek gerekebilir.çünkü her izlediğinizde fark etmediğiniz bir çok ayrıntıyı fark edebilirsiniz
10


avatar
(1072) -
Güçlerini karanlık ve pis işlerden alan, devletin tüm karanlık ve pis ilişkilerine vakıf bu ahlak yoksunu insanların yaşamı yemek üzerine kurulmuş olup tek dertleri yerken bir sonraki yemeğin nerede olacağını hesaplamaktır.
Ancak fazla yemenin hazmı güçleştireceğini de düşünemezler...
8


avatar
(847) -
Burjuvazinin Gizli Çekiciliği (1972) Ekmek yoksa pasta yesinler (!) Yönetmenliğini Luis Buñuel üstlenirken oyuncu kadrosunda Fernando Rey, Milena Vukotic, Bulle Ogier, Delphine Seyrig ve Michel Piccoli gibi isimleri izleyeceksiniz.. Film Dram-Fantastik-Psikolojik türlerini barındırıyor.. Konusuna gelecek olursak, zengin üst sınıftan olan üç çift bir akşam yemeği yemek için buluşurlar yalnız olaylar öyle bir gelişir ki bir türlü o yemeği yiyemezler.. Gerçeküstücülük ya da Sürrealizm türünde çektiği filmler ile tanınan ünlü yönetmen Luis Buñuel, 1929 yapımı Endülüs Köpeğinden sonra izlediğim ikinci filmi gerçekten bu filmi ile de beni kendine bir kez daha hayran bırakmayı başardı.. Zaten kariyerindeki ilk filmi ünlü ressam Salvador Dali ile çektiği Endülüs Köpeği filmidir ve sürrealist sinemanın çıkış noktası bu filmdir.. Günümüz yönetmenlerinden sürrealizm türündeki filmler ile adından sıkça söz ettiren ve benim favori yönetmenlerimden biri olan David Lynch filmi seven seyirciler bu filmi kesinlikle beğenecektir diye düşünüyorum.. Senaryo zaten gerçek ve rüyanın birbirine karışmasıyla sizi izlerken garip bir şekilde içine alıyor ya da tam tersi olabilir ve filmi tamamlamayabilirsiniz yani sıkıcı bulabilirsiniz.. Filmde yönetmen Luis Buñuel Burjuvaziyi yani zengin kesmi yerden yere vuruyor.. Filmden birkaç sahneye açıklık getirirsek iyi olur hiç gerçeküstü film izlemeyen bir seyirci filmi yerden yer vurur ve hiçbir şey anlamaz.. Filmdeki bahçıvan sahnesi ve bir çok sahneyi çok orijinal buldum.. Bahçıvan kıyafeti giyen bir rahip ve rahip kıyafeti giyen bir bahçıvana burjuvaların davranış şekli aslında her iki insanda aynıdır ama sadece bulundukları konum farklıdır bu yüzden bu sahte zengin insanlar iki yüzlüklerini göstermekte geç kalmazlar.. Filmin her sahnesi acayip bir şekilde ince bir işçilikten geçmiş.. Yine bir akşam yemek için toplandıklarında aniden perdenin açılması kendilerini tiyatro sahnelerinde bulmaları özellikle finali boş bir şekilde nereye gittiklerini bilmeden asfaltta yürümeleri unutulmaz.. Her sahnesi zenginler ile aşırı derecede kafa buluyor.. Film 1972'de En İyi Yabancı Film Ödülünü kazanırken En İyi Özgün Senaryo adaylığı bulunmaktadır.. Filmin İmdb Puanı: 8.0 olduğunu söylemekte fayda var.. Günümüzde çekilen rüya konulu bir çok filmin çıkış noktalarından biri olarak gösterebilirim.. Sürrealizm türündeki film seven sinema severlere özellikle yönetmen Luis Buñuel hayranlarına şiddetle tavsiye ederim.. 8.9 Bu not zaten filmi açıklar cinste: Film 1973 yılında Oscar'a aday gösterildiğinde, gazeteciler Bunuel'e kazanma şansının ne olduğunu sorarlar. Bunuel'de, ''Ödül için 25.000 dolar verdiğini, Amerikalıların bazı kusurlarına rağmen sözünün eri insanlar olduklarını söyler'' Sonraki gün gazeteler ciddi ciddi Bunuel'in ödülü satın aldığını yazarlar.. Sonuçta film ödülü kazanır.. Bunuel olanlara kıs kıs güler.. Sanki bu olay da filmin senaryosunu destekliyor gibi


avatar
(358) -
Ustanın ahlak üzerinden burjuvayı, askeri öğeleri ve de kiliseyi taşladığı bir örnek olmasının yanısıra işin içine toplumsal boyutun da katılımıyla o dönem dünyasında yaşanan gelişmelere de göndermeler mevcut. Malum sınıfın cıvık ilişkileri sürrealizm hamurunda bir güzel yoğruluyor.

Yemek sofrasında bir araya geleceklere bakın hele. Malum burjuva iştahının kapsamı sınırsız(herkesi içine alabilir), mideleri de geniş...Size yemek yok! (der gibi birileri yakaladım )

Ben filmi Bunuel'in gider ayak oluşturduğu saçayağının(Burjuvazinin Gizemli Çekiciliği-Özgürlük Hayaleti -Arzunun Şu Karanlık Nesnesi ) ilk adımı gibi düşünüyorum.
9


default avatar
(186) -
Bir burjuvanın doymaz bilmez açgözlülüğü, tatminsizliği ve ahlak/ahlaksızlığı üzerine şahane bir film. Asla yemek yiyemezler. Çünkü arzuları o yemekten sonraki yemektir. Çürümüştürler yaptıkları/yapacakları kendilerini doyurmak isteğidir. Bu yüzden sürekli yürürler, hayaller görürüler ve yaşadıkları dünyaya kapalıdırlar. Her şey tüketim içindir.
Luis Bunuel ustadan bir başyapıt. Ayrıca film Latin Amerikada ki darbeci-faşistlerede bir dolu gönderme yapar.
Mutlaka izlenmesi gereken bir film.
10


‹ Önceki 1 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film