Giriş Kayıt
Yorumlar (3)
default avatar
(138) -
"Kral İngiltere değil
Ve İngiltere kral değil
Sorun kralın hayatta kalması değil
Ama İngiltere'nin hayatta kalması "(Oliver Cromwell)

İsminden de anlaşılacağı gibi film de, İngiliz devlet adamı Oliver Cromwell'in yaşamına dayanıyor ve Cromwell'in İngiliz İç Savaşı sırasında mütevazı bir Huntingdonshire taşrasından Parlamento güçlerinin komutanlığına yükseldiği ve başrol oynadığı 1640'lara odaklanıyor. Oliver Cromwell'in İngiliz tarihinde büyük bir figür olduğu kabul edilmelidir. İzleyicilerin memnuniyeti için ve de daha dramatik hale getirmek için tarihsel içeriğin bir kısmı kısmen çarpıtılmış olsa da kusurlarına rağmen, ilgili dönemin olaylarının iyi bir temsilini gösterdiğini düşünüyorum. Film daha önce Cromwell ve İngiliz iç savaşı hakkında bilgi sahibi olmayan insanlar için mükemmel, çünkü Kral ile ülke arasındaki temel savaşlar, tartışmalar ve sorunların nedenleri hakkında kısa bir genel bakış sunuyor izleyiciye. Naseby Muharebesi, Yeni Model Ordu, Kral'ın infazı başarılı bir şekilde gösteriliyor ve hem Cromwell'in hem de Kral'ın kişilikleri derinlemesine gösterilmeye çabalanmış.

Film de, İngiltere'de parlamenter demokrasi için savaşan Cromwell ve onun izinden gidenleri hikayesi anlatılıyor., Filmin en doğru kısımları aslında parlamento ile monarşi arasındaki felsefi, politik ve dini tartışmalarla ilgiliydi. İngiltere'yi zalim bir yönetimden ve mutlakiyetçi bir Kraldan kurtarmaya kararlı olan Olivier Cromwell ve Kral Charles arasında İç Savaş yaşandı. Filme bakıldığında, Charles(miras kalan zenginlik / toprak mülkiyeti / sürekliliği) ve Cromwell (sosyal adalet / siyasi reform / ilerici değişim) gibi iki karşıt güç için fraksiyon oluşturuldu: Püritan Roundheads (Cromwell kongre üyeleri) ve Cavaliers veya Royalists (Kralın asaleti, Kral yandaşları). Her iki tarafın da Thomas Farfaix gibi hatırı sayılır beceriye sahip generalleri ve yılmaz cesareti vardı. Cromwell, Kral ve ordusunu Moor, Preston ve Naseby savaşlarında yendi (1645).

Film de, Tanrı tarafından ülkeyi yönetme yetkisine sahip olduğuna dair feodal inanca sıkı sıkıya bağlı olan ve kimseye verecek hesabı olmayan bir kral tasvir ediliyor. Bu egemen feodal konum aynı zamanda baskın yasal konumdu: bir kralın ölüm ve Tanrı dışında herhangi bir otorite tarafından görevden alınmasına olanak tanıyan hiçbir yasa ve içtihat yoktu. Bu soru üzerine Cromwell, o zamanlar Hıristiyan dünyasında başka hiçbir yerde var olmayan yeni bir bakış açısını temsil ediyordu. Böyle bir durumda insan toplumunun ne yapması gerekirdi? Kral’ı ülkeye ihanet ettiğini ileri sürerek mahkemede yargıladılar ve Fransız ihtilalinden önce ilk defa Avrupa tarihinde bir hükümdarın kafası uçuruldu. Ardından Cromwell 1653'te Cumhuriyet'in "Commomwealth" Lord koruyucusu seçildi ve ülkeyi tek başına bir kral gibi yönetmeye başladı. Film de birçok soru işaretleri bırakarak burada bitiyor.

Bir kostüm draması olarak film kötü değildir ve 17. yüzyıl İngiltere'sini güzelce canlandırılmış. Savaş sahneleri iyi yapılmış ve zamanın taktiklerini doğru bir şekilde yansıtıyor. Savaş sahneleri çok gerçekçi görünmüyor olsa da savaş sırasında savaşmanın neye benzediğine dair bir fikir veriyor. Richard Harris ve Alec Guinness mükemmel performanslar sergilediklerini belirtmeliyim. Alec Guiness, son derece cesur ve zamanının talihsiz bir kişisi olarak beceriksiz ve kibirli ama sempatik bir rol oynamayı başaran Kral I. Charles olarak gerçekten parlıyor. Alec Guinness'in Charles tasvirinin kötü niyetlerden ziyade zayıf bir adam olduğu gerçeği göz önüne alındığında, sonunda komplolarından pişmanlık duyuyor ve başının kesildiği yere dik yürüyor. "Bu dünyayı yolsuzluğun olmadığı daha iyi bir dünya için terk ediyorum": ölümünden hemen önce söylediği şey buydu.

Cromwell, dünya tarihinde çok önemli harika bir adamdı ve film de onun hakkında övgüyle bahsediyor. Bu İç savaşta onun zaferi olmasaydı Stuart mutlakiyetçiliği devam edecekti, Parlamenter demokrasi asla gerçekleşemezdi. Filmde işte Monarşiden parlamenter demokrasiye geçiş aşamaları, günümüz İngilteresi'nin demokrasi ve bağımsızlık için temelleri yaratan kişi olan Cromwell hakkında iyi bir film. İzlemek isteyenlere tavsiye ederim.
8


avatar
(2066) -
Tarihi filmler içinde iyi filmlerden biri. Cesur Yürek kadar popüler olmadı ama Richard Harris'in oyunu da yabana atılmaz. 7.

Cevaplar (1)
default avatar
(222) -
Tesekkurler steinbeck, bu filmi seyretmeliyim.


0
| Bildir


‹ Önceki 1 Sonraki ›
Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film