Giriş Kayıt

Pervane (2017)

The Breadwinner
avatar
MatthewMc (17 Mart 2018)
  • 140/ 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
"2018 !f İstanbul Film Festivali" Film İncelemesi 12: The Breadwinner (Pervane)

resim

"The Breadwinner, Afganistan'da ailesiyle zor koşulların altında yaşayan, 11 yaşındaki kız çocuğu Parvana'nın öyküsünü anlatıyor. Bir gün Parvana'nın babası gereksiz yere tutuklandığında, Parvana ailesini koruyabilmek için saçlarını keserek bir erkek kılığına bürünür ve babasını hapsolduğu hapishaneden kurtarmak için elinden geleni yapmaya çalışır."

The Breadwinner, içerik bakımından amacına ulaşmayı başaran bir animasyon filmiydi benim için. 90 dakikalık kısa süresine karşılık bu film etkileyici karakter gelişmeleri ve izlemesi zor olan durumlarla doluydu. Geçtiğimiz yıllarda Song Of The Sea'yi yapmış olan aynı ekip, bu filmde ayrı bir başarıya ulaşmış. Filmdeki animasyonun kalitesi, her bir karedeki renkli görüntülerin büyük emeklerle hazırlandığı rahatça görülüyor. The Breadwinner, bu yılın en iyi görünen animasyon filmlerinden birisi.

Eğer filmin hikayesine gelecek olursam; The Breadwinner'ın içeriğinin tahmin edilebilirliğine rağmen işlenişine bu kadar önem vermesi biraz garipti. Çünkü film boyunca kimsenin başına böyle bir şeyin gelmesini istemediğimizden ana karakter Parvana'nın arkasında dursak da, hiçbir zaman onun bununla neyi başaracağını da bir türlü çözemiyoruz. Filmin büyük bir çoğunluğu Parvana'nın babasını kurtarmak için yaptığı planlarla geçse de, bu esnada hikayede yaşanan dramatik olaylar sırf seyirciye dramatik bir etki yaratmak için yaşanıyormuş hissi uyandırıyor. Bunun dışında mesela Parvana'nın ailesine anlattığı "Fil Kralı" öyküsü ise hikaye ile bağlantılı olup seyirciye güçlü bir his uyandırması gerekirken, film sadece vakit öldürüyormuş hissi uyandırıyor. Bu yüzden ara sıra filmin hikayesinin daha kesin bir şekilde işlenmiş olmasını istediğim bölümler oldu.

Ama bunun dışında, The Breadwinner vakti geldiğinde nasıl parlayacağını çok iyi biliyor. Yönetmen Nora Twomey'in harika görselleri ile The Breadwinner, çocuklara biraz karanlık ve karışık gelebilecek bir hikayeyi aptal bir hale getirmeden anlatmayı başarmış. Bu yüzden The Breadwinner, bilindik hikayesi ve atmosferine rağmen türünün diğer filmlerinden biraz daha farklı ve çarpıcı hissettiriyor.

Benim için hikayenin en güçlü olduğu bölüm ise son 20 dakikaydı. Filmin geri kalanının hikaye işleyişi hakkında sorunları olsa da, bu bakımdan son 20 dakika tek kelimeyle kusursuzdu. Filmde gereksiz bir yük gibi dolaşan "Fil Kral" öyküsünün bu bölümde her bir aile bireyinin yaşadıklarıyla bir araya getirilmesi gerçekten de etkileyiciydi. Gerçi finalinin biraz fazla havada kaldığını düşünsem de, The Breadwinner yüksek bir notla hikayesini bitirmeyi başarıyor.

Kusursuz olmamasına rağmen The Breadwinner, zaman zaman izlemesi zor, etkileyici bir animasyon filmiydi. Filmin bu yıl En İyi Animasyon dalında Oscar'a aday düşünürsek The Breadwinner, Coco'dan sonra bu kategoride en çok sevdiğim filmdi (gerçi kategoride The Boss Baby de olunca, bu fazla bir anlam ifade etmiyor). Kesinlikle desteklenmesi gereken ve bir göz atılmasını tavsiye ettiğim bir film. İyi seyirler.



Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film