Giriş Kayıt

Minari'nin Altın Küre Ödülleri'nde Yabancı Film Olarak Kategorize Edilmesi Tepki Topladı


  1. Haberler
  2. Sinema
Quaresmania - 25 Aralık 2020 14:45

364 

resim

Amerika’ya yerleşen Koreli bir aileye odaklanan Minari’nin Altın Küre Ödülleri’nde “yabancı film” olarak kategorize edilmesi tepkileri beraberinde getirdi.

Yılın son günlerine girmemizle birlikte ödül sezonu artık resmen start alırken, bu yıl ödül sezonunda adından söz ettirecek filmler de büyük ölçüde belli oldu. Oscar’a uzanan bu yarış içinde kesinlikle yer alacağını gösteren filmlerden biri de Minari oldu. Son yıllarda birbirinden başarılı işlere imza atan A24‘un imzasını taşıyan Minari, 2020 Sundance Film Festivali’nden iki ödülle döndüğü günden beri adından övgüyle söz ettiriyor ve ödül sezonunda adı sıkça anılıyor.

1980’lerde Amerika’ya yerleşen Koreli bir ailenin hikâyesini anlatan film, son günlerde ise Hollywood Yabancı Basın Birliği (HFPA)’nin aldığı manasız bir kararla gündeme geldi. Sinema dünyasının en prestijli ödüllerinden Altın Küre Ödülleri‘ni dağıtan Hollywood Yabancı Basın Birliği, yapım ekibinden anlattığı hikâyeye kadar her anlamda bir Amerikan yapımı olan Minari’yi ağırlıklı olarak Korece konuşulduğu için “yabancı film” olarak kategorize etti.

resim

Hâliyle bu durum tepkileri de beraberinde getirdi. Lulu Wang, Phil Lord, Celeste Ng, Daniel Dae Kim gibi sinemacılar bu karara tepki gösterirken, Minari’nin “En İyi Film – Drama” ödülü için değil “Yabancı Dilde En İyi Film” ödülü için yarışmasını gerektiren kuralların değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Hollywood Yabancı Basın Birliği’nin kuralları, bir filmin “En İyi Film – Drama” ya da “En İyi Film – Komedi/Müzikal” ödülü için yarışabilmesi için diyaloglarının en az yüzde 50’sinin İngilizce olmasını gerektiriyor. Geçtiğimiz yıl The Farewell ile adından övgüyle söz ettiren Lulu Wang, Twitter’da yaptığı açıklamada “Bu yıl Minari’den daha Amerikan bir film izlemedim. AMERİKA’da, American rüyasının peşinden koşan göçmen bir aileyle ilgili. Amerikalıları sadece İngilizce konuşan karakterler olarak tanımlayan bu zamanı geçmiş kuralları gerçekten değiştirmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Hollywood Yabancı Basın Birliği’nin bu kuralı geçtiğimiz yıl da gündeme gelmişti. Çünkü Akademi Ödülleri’nde En İyi Film Oscarı’nı kazanarak tarihi bir başarıya imza atan Parasite, bu kural yüzünden Altın Küre Ödülleri’nde “En İyi Film – Drama” kategorisinde yarışamamıştı. Parasite gibi bir Güney Kore yapımının “yabancı film” olarak kategorize edilmesi pekâlâ anlaşılabilir olsa da, Amerika’daki Kore diasporasıyla ilgili bir Amerikan yapımının filmde Korece konuşulduğu için “yabancı” olarak kategorize edilmesi gelen tüm tepkileri fazlasıyla hak ediyor.

Minari
2020
Minari
Dram115 dk

Yönetmen: Lee Isaac Chung
1980’li yıllarda 7 yaşındaki Kore kökenli Amerikalı David, babası Jacob’un isteği üzerine annesi ve kardeşi ile birlikte Arkansas’ta kırsal bir bölgeye taşınır. Aile, burada yeni bir çevre ve yaşam tarzı ile karşı karşıya kalır. David’in annesi...


Kaynak: FilmLoverss


Yorumunuz






Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film