Giriş Kayıt

Fransa, Oscar Yarışında Daha Etkili Olabilmek İçin Önemli Değişiklikler Yapıyor


  1. Haberler
  2. Sinema
Quaresmania - 05 Temmuz 2019 13:14

235 

resim

En son 1993 yılında Indochine ile Yabancı Dilde En İyi Film Oscarı’nı kazanan Fransa Oscar yarışında daha etkili olabilmek için önemli değişiklikler yapıyor.

En İyi Uluslararası Film, ya da eski adıyla Yabancı Dilde En İyi Film Oscarı için aday gösterilen filmler arasında sık sık Fransa yapımlarıyla karşılaşıyor olsak da, Fransa’yı temsil eden bir filmin bu kategoride Oscar kazanmasının üzerinden yıllar geçti. Fransa adına yarışıp, Yabancı Dilde En İyi Film Oscarı’nı kazanan son film, 1993 yılında bu ödülü kazanan, Régis Wargnier imzalı Indochine‘ydi. Fransa son yıllarda Jacques Audiard imzalı Un prophète ve Deniz Gamze Ergüven’in yazıp yönettiği Mustang ile bu kategoride adaylık almayı başarmış olsa da, sonunda Oscar heykelciği başka ülkelere gitti. Michael Haneke’nin Fransızca çektiği Fransa-Almanya-Avusturya ortak yapımı Amour, Yabancı Dilde En İyi Film Oscarı’nı kazanmayı başarsa da, Avusturya tarafından Oscar yarışına sunulduğu için ödül Fransa’ya değil Avusturya’ya yazıldı.

Fransa’nın son yıllarda Akademi Ödülleri’ndeki en büyük başarısı The Artist ile geldi. Michel Hazanavicius’nun yazıp yönettiği The Artist, En İyi Film ve En İyi Yönetmen’in de aralarında bulduğu 5 dalda Oscar’a layık görüldü. Ancak film Akademi’nin Yabancı Dilde En İyi Film kategorisinde yarışacak filmler için belirlediği kriterlere uymadığı için bu kategoride yer alamadı.

Fransa Kültür Bakanlığı çatısı altında faaliyet gösteren Ulusal Sinema Merkezi (CNC), önümüzdeki yıllarda Oscar yarışında daha etkili olabilmeleri için önemli değişiklikler yapacaklarını açıkladı. Hangi filmlerin Oscar aday adayı olarak sunulacağını belirleyen komitede bundan sonra yönetmenlerin yanı sıra yapımcılar ve Amerikan pazarına hâkim olan ajans temsilcileri de yer alacak. Ayrıca Oscar yarışına dâhil edilecek filmlerin belirlendiği zaman aralığı konusunda eskisi kadar katı davranılmayacak.


resim

Bu yıldan itibaren, Fransa’nın Oscar aday adayını belirleyen komitede, geleneksel olarak komitede yer alan Cannes Film Festivali Direktörü Thierry Frémaux, César Akademisi Başkanı Alain Terzian ve Unifrance Başkanı Serge Toubiana‘nın yanı sıra iki yönetmen, iki yapımcı ve filmlerin uluslararası satışlarından sorumlu iki ajans temsilcisi yer alacak.

Bugüne kadar Fransa’da bir filmin seçici komite tarafından değerlendirilmesi için bir 30 Eylül’den önce vizyona girmiş olması gerekiyordu. Ancak yeni alınan kararla bu kuralda esneklik sağlanacak. Böylece 30 Eylül’den sonra yaygın dağıtıma girecek filmler de, az sayıda sinemada da olsa üst üste yedi gün gösterilme şartıyla bu yarışa dâhil olabilecekler. Ulusal Sinema Merkezi Başkanı Frédérique Bredin, bu sayede seçici komitenin daha fazla seçeneğe sahip olacağını ifade etti.

Bu yıl Oscar yarışında Fransa’yı temsil etmesi için öne çıkan iki film bulunuyor: Céline Sciamma imzalı Portrait of a Lady on Fire ve Ladj Ly imzalı Les Misérables. 72. Cannes Film Festivali’nde izleyici karşısına çıkan her iki film de hem sinemaseverler hem de eleştirmenler tarafından beğeniyle karşılandı ve Amerika’da dağıtımcı bulmayı başardı. Eylül ayında toplanacak seçici komitenin tercihini hangi filmden yana kullanacağı merak konusu. Elbette bu yenilenmiş komitenin tercihini sürpriz bir filmden yana kullanması da mümkün.









Kaynak: FilmLoverss


Yorumunuz






Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film