Giriş Kayıt

Bilim Kurgu Sinemasının Alt Türleri


  1. Haberler
  2. Özel Dosya
kuzeydebiryer - 30 Kasım 2017 16:51

1640 

BİLİM KURGU ALT TÜRLERİ (TA ÖZEL DOSYA ÇALIŞMASI)

resim





Post Apokaliptik

resim


Kıyamet sonrası dönemi ele alan ve kurgusunu buna göre inşa eden Bilim Kurgu alt türüdür. Post Apokaliptik filmler köken olarak Apokaliptik edebiyata dayanmaktadır. Bunun ilk örneği ise Mary Shelley'in 1826 yılında kaleme aldığı The Last Man (Son Adam) adlı eseridir. Bu eserde bir veba salgını sonrasında sağ kalan insanların mücadelesine yer verilmiştir. Bu alt tür dünyanın farklı dönemlerde yaşadığı tehlikelere göre şekillenmektedir. 19. yüzyılda kıyamet sonrası dönemi getiren bir veba salgınıyken, 2. dünya Savaşı sonrasında yaşanan Soğuk Savaş döneminde bu felaketin kaynağı nükleer bir yıkım olarak genelde resmedilir. Nükleer, Biyolojik savaşlar, Nükleer, biyolojik, jeolojik, ekolojik ve Kozmolojik felaketler sonrasında medeniyetin çöküşüyle birlikte sağ kalan insanların hayatta kalma çabaları yoğunlukla işlenmiştir. Son dönem Post Apokaliptik filmlerde, biyolojik bir felaket sonrası dünya anlatımı büyük bir popülerliğe uzanmıştır. Bu sonu getiren biyolojik felaket "Zombi" olarak karşımıza çıkar. Ben Efsaneyim, World War Z, 28 Gün Sonra, Resident Evil, Dawn of the Dead gibi sayısız film bu kıyamet senaryosunu merkezine oturtmuştur. Popüler dizilerden Walking Dead Post Apokaliptik filmlerin Zombi temasını ele alan başarılı örneklerinden biridir. Yönetmen George A. Romero'nun 1968 yılında çektiği "Yaşayan Ölülerin Gecesi" bu filmlerin atası olarak kabul edilir.

Post Apokaliptik filmlere olan ilginin temelleri ise; İnsanın macera arama duygusuna, Bir yıkım sonrası sağ kalarak yeni bir başlangıç yapmaya, Hayatta kalma mücadelesinin insana verdiği heyecana dayanmaktadır. Mad Max gibi kült film serisi bu türün en önemli örneklerinden ve öncülerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Yazan: kuzeydebiryer




Distopya


resim


“Distopya” ilk defa John Stuart Mill tarafından kullanılmıştır. Yunanca bir kelimedir. Distopya, günümüzde ve gelecekte ideal olan toplumun -buna ütopya diyebiliriz-, giderek kötüleşeceğini, özellikle düzenin insanları terörize edip toplumsal bağların yok olacağını ortaya koyan bir bakış açısıdır. Bu bakış açısına pesimist yani kötümser bir bakış açısıdır diyebiliriz. Özellikle totaliter ve otoriter ya da herhangi bir baskıcı yönetim -adı ne olursa olsun- distopik toplumu ifade eder. Distopik toplumlarda arzu edilmeyen olaylar olur ve kaos hakimdir.

İşte, geleceğin arzu edilenin dışında olacağını, kaosun hakim olacağını tabi ki şiddetin hakim olacağını anlatan romanlara distopik roman ve filmlere de distopik film denir. Son zamanlarda artan şiddet olaylarından mı nedir ya da devletlerin baskıcı yönetimlerinden midir bilinmez bu eserler çokça rağbet görmektedir.

Sinema tarihinde distopik anlamda ilk film Fritz Lang’ın 1927’de yönettiği “Metropolis” filmidir. Bu alanda çekilmiş filmleri sıralayacak olursak şunları sıralayabiliriz:

Matrix, Karanlık Şehir, V For Vendetta, Gattaca, Yapay Zeka, Bıçak Sırtı, On İki Maymun, Brazil, Mad Max, Son Umut, Otomatik Portakal, Azınlık Raporu, İsyan, On Üçüncü Kat, Terminator, FAQ, Vampir İmparatorluğu…

Distopik romanlar için ise şunları sayabiliriz:(Gerçi bu romanların çoğu beyaz perdeye aktarıldı.)

1984, Hayvan Çiftliği, Ben, Cesur Yeni Dünya, Biz, Fahrenheit 451…


resim



Hazırlayan :Pis Metalci




Askeri Bilim Kurgu

resim


Bu tür genelde Uzayda ve Gezegenler arası savaşlarda kullanılmaktadır. Uluslararası bir savaş da söz konusu olabilir. Mühim olan bu türde Askerleri fütüristik dizayna sahip dış görünüşleridir. Fütürizm ilkesinden beslenen bu tür uzunca bir süredir süregelmektedir. Üstün teknolojik özelliklere sahip silahlar savaşların bir numaralı kahramanlarıdır. Silah olarak uzay araçları, teknolojik zırhlı araçlar da kullanılabilmektedir.Öykülerin ve çatışmaların şekillenmesinde Tarihi Olgular önemlidir. Genellikle İnsanoğlunun Uzaydaki canlılarla veya yaratıklarla olan mücadelesi anlatılır. Amaç uzayı ele geçirmek ve hakimiye kurmaktır. Sinemada en çok tercih edilen türlerden biri olduğu yadsınamaz bir gerçektir.

Film Örnekleri:

Avatar (2009), Yıldız Gemisi Askerleri (1997), Yarının Sınırında (2014), Yaratık 2 (1986), Star Trek (Dizi-Film), Star Wars Serisi, Hammer’s Slammers (Dizi), Stargate SG-1 (Dizi), Spectral (2016)...




Hazırlayan: R3hab




Zamanda Yolculuk


resim


Bilimsel olarak zamanda yolculuk meselesi birtakım teorilerle açıklanmaya çalışılsa da net bir şey ortaya koyulamamıştır. Zamanda geçmişe yolculuğun aşağıdaki metodlar ile olabileceği savunuluyor(mevcut teknoloji ile imkansız görünüyor);

- Işık hızından daha hızlı seyahat (insan bedeni kendi kütlesinde ezilir)
- Kozmik şeritlerin ve kara deliklerin kullanımı (Dayanıklı uzay gemisi yapılmalı)
- Solucan delikleri ve Alcubierre sürücüsü (Kuantuma uygun gemi yapılmalı)

resim


Zamanda yolculuk birçok filimin konusu olmuştur. Ancak zamanda yolculuk filimlerinde (zaman makinası); zaman kayması yaşayanların tekrar dünyaya döndüklerinde; dünyanın hareketlerini görmezden gelmektedirler. Ancak görelilik teorisi kesin zaman ve uzay fikrini reddetmektedir. Televizyon dizisi Seven Days (Yedi Gün) de bu problemle ilgilenmiştir: bir krononaut ne zaman kendisini “geriye sarsa”, kendisini seçilmiş bir uzaysal konuma getirme amacıyla Dünya yörüngesinin gerisine de itmektedir. Ancak tam olarak belirlediği noktaya nadiren varmaktadır. Zamanda yolculuk konusu bir takım paradokslar ile sürdürülürken senaryo yazarlarının da dikkatini çekmeye devam edecektir. Geçmişe gidilmişse geçmişin değiştirildikten sonra günümüze etkisi, geleceğe gidilmiş ise günümüzdeki olayların gelecekteki etkisi en çok işlenen konulardır. Bilimkurgu klasiği olan Doctor Who ve Geleceğe Dönüş filmleri bu türe en iyi örneklerden birisidir.


resim

Yazan: leopar1972




Ütopya

resim


Ütopya'da Distopya gibi bilim kurgunun tamamen bir alt türü olmamakla birlikte, hikayenin anlatılış kurgusudur. Bilinen ilk Ütopya Platon'un Devleti ve Yasalarıdır. Distopya Ütopya'nın antitezi olarak görülmüş ve sinemada da öyle uygulanmıştır. Tomorrowland filmindeki bu geçişte ikisi arasındaki farkı çok iyi özetlemektedir. Bunu bir görselle anlatacak olursak bu görsel her şeyi anlamanıza yardımcı olacaktır:

resim

resim


Tüm konular üzerinde bazı ütopyalar geliştirilmiştir. Gerçekte var olmayan ideal toplum ve yaşam biçimini anlatmaktadır. Köken olarak Yunanca “yok/olmayan” anlamındaki ou, “mükemmel olan” anlamındaki eu ve “yer/toprak/ülke” anlamındaki topos sözcüklerinden türemiştir. Thomas Moore’un 1516’da yazdığı De Optimo Reipublicae Statu deque Nova Insula Utopia veya kısaca Utopia isimli kitabıyla yaygınlaşmıştır. Refah düzeyine ulaşmış bir devlet ve toplum. Muhteşemden öte bir yaşam, hayali bir oluşumdur. Ne var ki, söz konusu ideal ve yetkin toplum düzeninin hayata geçirilme şansı pek fazla olmadığı için. o bir ütopya olarak kalır.

Ütopya üzerine yapılan filmler çok az sayıdadır. Pek kullanılmamasının sebebi herhangi bir kötülük ve olumsuz sonuç barındırmadığı için heyecandan yoksun olmasıdır. Her şeyin yerli yerinde ve amacına ulaşmış olması pek ilgi çekmemektedir. Ulaşılabilecek en son nokta olan Ütopya ideal düzen olarak sinemada yerini bilim kurgu başlığı altında almaktadır.


Film Örnekleri:

The Matrix (1999), Gattaca (1997), Metropolis (1927), The Truman Show (1998), The Thirteenth Floor (1999)...


Hazırlayan: R3hab




Uzay Operası


resim


Uzay operası filmleri mekan olarak çoğunlukla uzay ve galaktik imparatorluklar da konumlandırılır. Uzay gemileri, ışın kılıçları, gezegen savaşları, gelişmiş teknolojik cihazlar gibi bir çok dekor yanında dünyayı kurtarması beklenen kahramanlar, iyi ve kötünün keskin olarak ayrıldığı karakterler, insan ilişkilerini merkeze alan ve karakter bazlı ilerleyen yapısıyla bilimkurgunun önemli alt türlerindendir.

İlk ve en önemli örnekleri çizgi romanlarda hayat bulmuştur. Özellikle Flash-Gordon serisi bu türün en önemli örneklerindendir. Edebiyatta, ünlü bilimkurgu yazarı Isaac Asimov'un Vakıf romanı, Herbert’ın Dune eseri bu türe örnek gösterilebilir. Tv de ise Atılgan mürettebatıyla maceradan maceraya koşan Star Trek bu türün gelişmesine önemli katkılar yapmıştır. Ama esas Uzay Operasının popülerliğini artıran Star Wars / Yıldız Savaşları filmidir.

Film Örnekleri:

Star Wars (1977), The Chronicles of Riddick (2004) , John Carter (2012), Guardians of the Galaxy (2014), Star Trek (2009), The Fifth Element (1997) , The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (2005), Battlestar Galactica (2004)

Yazan: trafalgar




Biopunk


resim


Biopunk’taki biyoteknolojik gelişmelerle elde edilen şeyler bilim insanlarının kendi kafalarına göre değil, mega-şirketlerin ve baskıcı devletlerin istekleri doğrultusunda kullanılıyor. Filmlerin konu ettiği gelişen teknolojinin de oldukça karanlık bir yapısı var. Anlaşıldığı üzere bu karanlık yapı bioteknolojinin kötü amaçlarla kullanılmasından dolayı meydana geliyor, icat edilen teknoloji yarar sağlamak yerine dünyanın alışılagelmiş yapısını alt-üst ediyor. Düzen öyle çarpıklaşıyor ki çoğu Biopunk anlatısında baskıcı unsur her ne ise ona karşı gruplaşmalar başlıyor. Fakat bütün filmlerde farklı teknolojik gelişmeler ele alındığından ortaya çıkan sonuçlar farklı olabiliyor.

resim


[center]Biopunk’ın yarattığı çarpık dünyalarda günlük yaşamın tekinsiz halleri, insanları da bu dünyayla birlikte değişmeye itiyor.

Biyoteknoloji’nin aşırı gelişmesi yüzünden, bu durumla nasıl başa çıkacağını bilmeyen insanlar teknolojinin nimetlerini kullanarak bedenlerindeki eksikliklerini kapatma çabasına girişiyorlar. Estetik ameliyatlar oluyor, bedenlerini tamamen değiştiriyorlar veya üstün-insana dönüşüyorlar. Etraflarındaki her şey değişirken bu değişiklikleri çeşitli nedenlerle yapamayan, yapmaya uğraşan insanlarda bir eksiklik hissi oluşuyor. Böylece bu eksiklik halini gidermek, bütün olma çabalarını tatmin etmek onlar için zorunlu oluyor. Bunu bir yaşam biçimi haline getirip kendilerini o şekilde rahatlatabiliyorlar. Bu bütün olma hali, hikâyelerin yarattığı dünya biçimine göre değişiyor. Bazı hikâyelerde (Resident Evil, Universal Soldier) üstün-insana dönüştürülmüş kişiler, etrafındakileri koruyarak bir “kurtarıcı” ya da “koruyucu” rolüne soyunuyor ve arzu edilen, imrenilen kişiler haline geliyorlar.

Biyoteknolojik gelişme düzeyleri, gizleniyorsa veya tam tersi her şey halkın gözü önünde gerçekleşiyorsa veya bu durum normalleştiriliyorsa, mega-şirketlerin ve devletlerin desteklediği propagandalar ve medya manipülasyonu yüzünden kimse bir şeylerin yanlış gittiğinin farkında bile olmuyor.


Film Örnekleri:

Repo! The Genetic Opera (2008), Antiviral (2012), Resident Evil (2002), Robocop (1987), Videodrome (1983), Body Melt (1993), Tetsuo (1989)

Eskisi gibi olamayacağınızı, tamamen değişeceğinizi bildiğiniz halde genetik olarak daha kusursuz olmak ister miydiniz? Ya da görünüşünüzü tamamen değiştirecek her şeye açık olabilir miydiniz? Vücudunuza bile bile virüs enjekte etmeyi göze alır mıydınız? İşte Biopunk’ın yarattığı yozlaşmış dünyalarda bazen bu soruları cevaplamak için, o eksiklik halinden kurtulmak için bir saniye bile düşünmezken, bazen de düzene karşı savaşan “kurtarıcı” bir kahramana dönüşebiliyorsunuz.

Hazırlayan : Pis Metalci




Steampunk


resim


Buharlı makinelerin her şey anlamına geldiği 19. yüzyılda veya Viktorya Dönemi İngiltere'sinde geçen filmlerdir. H. G. Wells ve Jules Verne'in eserlerinde de kurgulandığı gibi o dönemin ötesinde teknolojilere yer verilir. Buhar çılgınlığının ve kurgusal teknolojinin hakim olduğu Steampunk filmleri Bilim kurgu unsurunu belirli bir dönem içerisinde ele alır. "Buharla çalışan her türlü makine ve robotlar, mekanik bilgisayarlar, göklerde dolaşan zeplinler (hava gemileri) ve balonlar vardır. ". Bilim Kurgu'nun bu türüne olan merak dönemin atmosferinin oldukça ilginç gelmesine ve kurgusal teknolojilerin büyüsüne dayanır. Sanayi devriminden sonra hızla gelişen teknolojinin izinde gitmeyen bu filmler sanayi devriminin kendine has doğasını devam ettirmişlerdir. Retro-fütüristlik anlayışta inşa edilen bu dünya devasa makineleri, buharla çalışan robotları, hayal gücünü zorlayan icatları ve dönemin harika atmosferinde izleyiş olarak büyük bir keyif sunar. Prestij (2006), Hellboy (2004), Baron Munchausen'in Maceraları (1988), Yürüyen Şato (2004), Sihirli Şehir (2008), Hugo (2011), Sherlock Holmes (2009) bu alt türün öne çıkan yapımları arasında yer alır.

Yazan: kuzeydebiryer.




Katı Bilimkurgu

resim resim


Nedir katı bilimkurgu? Katı bilimkurgu, gerçekçi bilimkurgudur. Bilimsel gerçeklere en uygun şekilde tasarlanan bilimkurgu türüdür. Ayrıca benim de en sevdiğim türüdür. Bu tür eserlerde titizlikle araştırma yapılır, bazen bilim insanları danışman olarak görev alırlar, hatta bazen bilim insanları yapımcının kendisi olurlar.

Katı bilimkurguya yabancı olanlar bir an, bu türün eğlenceli olamayacağını düşünebilirler. Çünkü ışıktan hızlı seyahatin imkansız olduğu, zamanda geçmişe gidilmediği, özel güçlere sahip süper kahramanların bulunmadığı, her şeyin kitaba uygun olduğu bir bilim kurgu fikri kulağa hiç de öyleymiş gibi gelmiyor. Fakat sıkı bir bilim okuyucusuysanız bu dalın aslında eğlenceli olduğunu ve bilim kurguya çok güzel ilham verdiğini görebilirsiniz. Hatta bazen hiç mantıklı gelmeyen bir bilim kurgu eserinin aslında bilimsel olduğunu, çok mantıklı gelen bir eserin de bilimsel olmadığını, hatta fantastik sularında gezindiğini bile görüyoruz.
Elbette katı bilimkurgu denildiğinde akla %100 bilimsel filmler gelmemeli

Türünün örnekleri :

2001: A Space Odyssey (2001: Bir Uzay Macerası) / Jurassic Park (Dinozor Parkı) / I, Robot (Ben, Robot) /Interstellar (Yıldızlararası) / Gattaca / Contact (Temas) / Gravity (Yerçekimi) /Apollo 13 / The Martian (2015) / Moon (2009) / Man from Earth (2007)/ Marooned (1969)

Yazan: pis metalci

Siberpunk - Cyberpunk


resim resim


Alıntı:
“Klasik Cyberpunk karakterleri; genel distopik geleceklerde toplumdan uzakta, günlük yaşamın hızlı teknolojik gelişmelerle sıkıştırıldığı, bilgisayarla işlenmiş bilgilerin her yerde bulunan ve insan bedenin değişikliğine saldıran veri alanları olduğu yerlerde yaşayan; farklılaştırılmış ve yabancılaştırılmış karakterlerdir.”


Cyberpunk içerisinde konusunun odağı çoğunlukla hackerlar, yapay zekalar ve mega şirketler arasındaki anlaşmazlık/gerilimdir. Bu yapı genellikle endüstriyel distopyalar halinde karşımıza çıkmıştır fakat yaratıcıları kontroldışı kültürel tahriki ve teknoloji kullanımını asla tahmin etmediler. Karamsarlığın gölgesinde yazılan bu kurguların çoğu size polisiye bir hikaye içerisinde ilerlediğinizi fark ettirir.Cyberpunk dendiğinde akla ilk olarak William Gibson, Bruce Sterling, Pat Cadigan, Rudy Rucker ve John Shirley gelir.

80’lerden günümüze sinema, moda ve müzikte Cyberpunk akımı söz konusuydu. Zamanla yazılan içeriğin sinema sektörüne de adım atmasıyla asıl kırılım kitleler üzerinde gerçekleşti. Bilgisayar oyunlarında System Shock, Deus Ex, müzik grupları arasında Kraftwerk, The Prodigy, sinema sektöründeyse Blade Runner, Matrix, Equilibrium, Robocop, Terminator, Mad Max gibi yapımlar kültürün akışında önemli rol üstlenmiştir.


Cyberpunk Temalı Filmler

World on a Wire (1973), The Terminal Man (1974), Blade Runner (1982), Burst City (1982), Tron (1982), Tron: Legacy (2010) Brainstorm (1983), Overdrawn at the Memory Bank (1983), Videodrome (1983), RoboCop (1987), Gunhed (1989), Circuitry Man (1990), Hardware (aka M.A.R.K. 13, 1990), Megaville (1990),Total Recall (1990 ), Nemesis (1992), Cyborg 2 (1993)
The City of Lost Children (1995), Hackers (1995), Johnny Mnemonic (1995), Judge Dredd (1995), Strange Days (1995), Omega Doom (1996), The Fifth Element (1997) Nirvana (1997) Deathline (aka Redline) (1997) Webmaster (1998) Andromedia (1998) Pi (1998) New Rose Hotel (1998) eXistenZ (1999) The Matrix (1999)The Matrix Reloaded (2003) The Matrix Revolutions (2003) The Thirteenth Floor (1999) Swordfish (2001) Avalon (2001) Electric Dragon 80.000 V (2001) I.K.U. (2001) Equilibrium (2002) Cypher (2002) Dead or Alive: Final (2002) Impostor (2002) Resurrection of the Little Match Girl (2002) All Tomorrow’s Parties (2003) Natural City (2003) Paycheck (2003) Avatar (2004) Immortal (2004) Paranoia 1.0 (aka One Point 0) (2004) A Scanner Darkly (2006) Chrysalis (2007) Eden Log (2007)
Babylon A.D. (2008) The Gene Generation (2008) Sleep Dealer (2008) Tokyo Gore Police (2008) Surrogates (2009) Hardwired (2009)
Repo Men (2010)

Yazan: pis metalci




Sosyal Bilim Kurgu

resim


Karaktere, onun psikolojisine, davranışlarına ve düşüncelerine yoğunlaşan bilim kurgu şeklidir. Dolayısıyla tüm bunları içerisinde barındıran, insanın kökenini, evrimini ve meydana getirdiği ırkları inceleyen bilim dalı olan antropoloji'den yararlanmaktadır. Odak noktası tamamiyle karakterlerdir. Karakterlerin çevre ile etkileşimleri anlatılır. Bu türün Ütopya ve Distopya'yı en çok barındıran tür olduğu gerçeği vardır. Bu türde teknoloji olgusu biraz kısıtlanmıştır. Teknolojinin kendisinden daha çok sosyal hayata olan etkisi önemlidir. Sinemada bilim kurgu dışında da yoğun bir anlatımı ve yeri olan özel bir türdür.

Film Örnekleri:

Marslı (The Martian - 2015), Zamanın Ötesinde (Prdestination - 2014), Lucy (2014), Evrim (Transcendence - 2014),
Zamana Karşı (In Time - 2011), Ex Machina (2015)
...


Hazırlayan: R3hab





Alternatif Tarih

resim


Tarihte meydana gelmemiş bir olayı gerçekliğe kavuşturarak ya da gerçekleşmiş bir olayın sonuçlarını değiştirerek farklı bir gelecek yazan bilim kurgu alt türüdür. Burada zaman da ya da tarihte bir kırılma anı oluşturulur. bu kırılma anı her şeyi baştan şekillendirir. Bir olayı farklı bir bakış açısıyla görmemizi sağlaması açısından ilgiyle takip edilen bir alt türdür. Bu alt türe duyulan ilginin en büyük nedeni merak ve yeni şeyler keşfetme duygusuna dayanır. 1985 yapımı Geleceğe Dönüş olaylar üzerinden bir kırılma noktası oluşturarak geleceği yeniden şekillendiren filmlere iyi bir örnektir. Kırılma noktasından farklı olarak bambaşka bir tarihin yazıldığı filmlerde vardır.

Türün Örnekleri:

Terminator 2: Mahser Günü (1991), Donnie Darko - Karanlık yolculuk (2001), Star Trek (2009), Bugün aslında Dündü (1993), 12 maymun (1995), Watchmen (2009), Yaşam Şifresi (2011), Yokedici (1984), Beni asla Bırakma (2010), Çin Seddi (2016), Frekans (2000), Zamanın İçinde (1979)

Yazan: kuzeydebiryer




Uzay Westerni

resim


Western türünün bütün unsurlarını gelişen teknolojilerle kurgulayan Bilim Kurgu alt türüdür. Vahşi topraklarda var olma mücadelesi uzayın öncü keşiflerinde, gelişen teknolojilerde ve maceralarında kendini gösterir. Western türünde sıklıkla gördüğüm ana yerleşimlerden uzak kasabalar / yerleşkeler, trenler, atlar, silahlar vaz geçilmez şekilde bu filmlerde yer alırlar. Kanun kaçakları tıpkı Western filmlerinde ki gibi yağmalama, şiddet ve ölüm getirirken. Kanun adamları onların peşlerindedir. Space Cowboys, Star Wars filminin bazı sekanslarında, 90'lı yılların Cowboy Bebop, Outlaw Star, Trigun adlı animelerinde, Westworld, Firefly gibi yapımlarda bu türün örneklerini görebilirsiniz.

Film Örnekleri:

Firefly (2002–2003), Trigun (Animasyon Dizisi), Cowboy Bebop: Tengoku no tobira (Animasyon Filmi), Serenity (2005), Dark Matter (2015 TV Series), Space Cowboys (2000), Battlestar Galactica (2004 TV Series), BraveStarr (1987 TV Series), Galaxina (1980),
Spacehunter: Adventures in the Forbidden Zone (1983)...

Yazan: kuzeydebiryer / R3hab




Dizelpunk

resim


Steampunk alt türünün bir sonraki dönemi anlamında kullanılan bir al türdür. Steampunk, buharlı makinelerin her şey anlamına geldiği 19. yüzyılda veya Viktorya Dönemi İngiltere'sinde geçen filmlerdir. Dizelpunk ise 1930'lu yıllardan 2. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar geçen dönemi kapsar. Bu alt türe adını veren Dizel teknolojidir. Filmlerde her yerinden duman çıkan araçlar, tanklar filmlerde geniş yer kaplar. Aslında Steampunk filmleriyle ayrılan tek noktası kullanılan fosil yakıtlardır. Geri kalan bütün özellikler steampunk ögelerini taşır. Bilim Kurgu'nun bu türüne olan merak dönemin atmosferinin oldukça ilginç gelmesine ve kurgusal teknolojilerin büyüsüne dayanır. Retro-fütüristlik anlayışta inşa edilen bu dünya makineleri, fosil yakıtları kullanan araçları, soğuk savaş döneminin atmosferini taşır. atomicpunk alt türü ile karıştırılabilmektedir. Atomicpunk türünde teknoloji kullanımı, robotlar gündelik hayatın içindedir. Nükleer kurgu burada daha ileri teknolojide resmedilir. Steampunk türünün ögelerini Atomicpunk türünde göremezsiniz. Kısacası Dizelpunk, Steampunk'ın ilkel doğası ile Atomicpunk'ın gelişmiş atmosferi arasında ki bir dönemin adıdır. Dizelpunk türünün tam karşılığını Mad Max filminde görebilirsiniz. Blade Runner, Eraserhead, Brazil, Dark City, City Of Lost Children, Sucker Punch filmleri bu türe örnek olarak sayılabilir.

Yazan: kuzeydebiryer




İnsan Üstü Varlıklar / Süper İnsan

resim


Sosyal Bilim Kurgu'da olduğu gibi karakter üzerine yoğunlaşma vardır. Odak noktası karakterlerdir fakat bu karakterlerde değişik bir özellik vardır. Bu karakterler ''insan üstü güçlere'' sahip karakterlerdir. Geçmişe ait bilim kurgu araştırmalarında deneyler en önemli yere sahiptir. İnsanlar sürekli nası daha fazla özellik kazanabiliriz, nası ölümsüz olabiliriz, nasıl doğa üstü güçlere sahip varlıklar olabiliriz? gibi soruların cevaplarını aramaya çalışmışlar ve çareyi deneylerde bulmuşlardır. Bu türde bu konudan esinlenerek insanlar üzerinde yapılan deneyler sonucu meydana getirilen karakterleri odak seçip, o karakterlerin başlarından geçen maceraları konu almıştır. Deney sonucu meydana getirilen karakterler iyi ve kötü olabilmektedir. Bu ayrımı ise deneyin başarısı göstermektedir. Deney başarılı ise İyi bir Süper İnsan üretilir ve Dünya'yı düşmanlara karşı korur. Bu bir yaratık veya kendisi gibi süper güçlere sahip başka bir insan olabilir. Sinema açısından bakacak olursak heyecan verici bir tür ve bilim kurgunun en çok tercih edilenlerindendir.

Film Örnekleri:

X- Men, Spider Man, You Don't Mess with the Zohan, Superman, V for Vendetta, Daredevil, The Incredible Hulk, Captain America, Limitless, Boo, Ultraviolet, The Wolverine, Wanted ...


Hazırlayan: R3hab


Yorumunuz






Türkçe Altyazı © 2007 - 2024 | hd film | hdfilmcehennemi